4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #132717
  Reinder Groote
  Bijdrager

  De overheid heeft het over een terugverdientijd van 7 jaar, maar dan doet ze alsof ieders panelen nu gekocht worden tegen de huidige prijzen en met de huidige hoge opbrengst per paneel. Bovendien gaat de overheid zo zeggen ze zelf uit van de meest gunstige ligging en hellingshoek. De overheid rekent zichzelf rijk en zodoende wil de overheid verantwoorden dat ze minder willen geven per geleverde kWh en dat er geen subsidies of stimuleringen nodig zijn. Naar windmolens gaan miljarden en kijkt de overheid niet op een miljoentje meer of minder. Windmolens op zee zonder subsidie zegt de overheid trots, maar wij betalen miljoenen voor de dikke kabels naar land.
  De overheid werkt waar mogelijk zonne-energie tegen en als er dikke kabels komen voor windmolens moeten zonne-panelen het doen met wat er ligt. Affijn, de overheid rekend zich rijk met een terugverdientijd van 7 jaar. Ze rekenen niet met schoonmaken van panelen en het vervangen van de omvormer en met een kWh prijs van 22 cent. Sommige websites praten je zonnepanelen aan met een prijs van 24 cent en dan is de terugverdientijd een stuk korter. De werkelijkheid is anders.
  Over de afgelopen 9 jaar is mijn kWh prijs stabiel 20,5 cent inclusief alles.
  Ik heb 12 panelen 240 Wp uit 2012 voor € 6.900 en de opbrengst is € 500 inclusief alles per jaar.
  Een snelle som is snel gemaakt. Mijn terugverdientijd is 14 jaar Volgend jaar wordt de stroomprijs nog lager en wordt de terugverdientijd nog langer. Dit is zonder schoonmaak en het mogelijke vervangen van de omvormer.
  Als dan ook nog het salderen wordt afgeschaft en ik BTW, energiebelasting en ODE moet betalen over stroom die ik niet eens koop dan kom ik aan terugverdienen niet toe.
  Hoe is dat met jullie?

  #132864
  Mia
  Bijdrager

  Ik heb sinds januari 2013 zonnepanelen en die zijn inmiddels terugverdiend. Ik denk alles bij alles dat ik een 3000 euro kwijt was voor mijn setje zonnepanelen. Die hebben nu iets van 3800 euro opgeleverd. Natuurlijk moet straks mogelijk de omvormer vervangen worden, en dat kost misschien 800 euro. Dus die heb ik er eigenlijk ook al uit.

  De belofte dat de terugverdientijd 7 jaar blijft is fijn, maar ik vraag me af hoe ze dit gaan doen. Zeker nu de grondstoffen duurder worden en er mogelijk een crisis aanbreekt. Overigens wordt de kwh-prijs dan hoger, wat weer goed is voor je terugverdientijd. Dus tja..

  #133331
  Jordi
  Bijdrager

  Reinigen jullie ook de zonnepanelen? Heb gehoord dat je dan een snellere terugverdientijd hebt.

  Tegenwoordig is de terugverdientijd vaak nog maar 5 tot 6 jaar. Maar dan heb je volgens mij een redelijk goedkope installateur 😉

  #133342
  Mia
  Bijdrager

  Hoi @jordiveenstra, ik heb mijn panelen nog nooit laten reinigen door een bedrijf. Ik laat de regen haar werkt doen en ik zie eigenlijk geen verschil in opbrengst ofzo.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.