5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #20592
  Deni
  Deelnemer

  Wie heeft er ervaring opgedaan met het terugkoppelen van energieverbruiken. Ik zelf heb zonnepanelen en krijg de gegevens van mijn slimme meter teruggekoppeld. Daarin staan keurig de piek dal verbruiken van mijn afname en teruglevering. Ook krijg ik mijn gasverbruik teruggekoppeld. Wat ik mis is mijn eigen afname. Dit gedeelte maakt ook onderdeel uit van mijn totaal energieverbruik. Ik neem wel de meterstand op van mijn unit van mijn zonnepanelen. Die stand kan ik echter niet kwijt.

  Vraag:

  Wie weet een terugkoppel programma waarin alle verbuiken verwerkt worden? Dit programma zou mijn verbruik moeten bewaken t.o.v. een streefverbruik (rekenening houden met klimaat en globale straling).

  #25595
  BiancaTilburg
  Deelnemer

  Ik heb een spreadsheet gemaakt waarin de 4 meterstanden van de Slimme meter komen en vanaf de Omvormer unit (SMA) lees ik via Bluetooth op mijn smartphone de opgewekte stroom af. Alle waarden in de spreadsheet en daardoor krijg ik per maand een overzicht van wat ik zelf heb gebruikt (piek/dal), wat ik als piekstroom heb teruggeleverd en wat ik als daltarief heb teruggeleverd. Zo kan ik per maand zien of ik boven of onder mijn gewenste gemiddelde zit.

  #25606
  Deni
  Deelnemer

  @BiancaTilburg,

  Bedankt voor jouw tip.

  Ik doe dat nu ook. Ik wil die gegevens echter in een systeem invoeren waarmee je analyses kan maken. De ingevoerde gegevens moeten dan toonbaar zijn in tabellen en grafieken (uur/dag/week/maand/jaar). Ook moet het systeem mij vertellen of mijn opgewekte stroom klopt (naast het gemeten gebruik het geprognotiseerde verbruik, bepaald dmv klimaat gegevens).

  Zo kan ik controleren of mijn installatie wel goed werkt.

  #46877
  Reinder
  Deelnemer

  Wij weigeren de slimme meter en onze teller geeft dus altijd de NETTO stand, op de omvormer lezen we wat is opgewekt. Wij verwachten dat de terugleverprijs naar 7 cent gaat en dat willen wij niet. Met een conventionele meter is bijhouden dus simpel.
  Op de website van de rijksoverheid.
  U mag de slimme meter ook weigeren. Dan houdt u uw huidige meter of krijgt u een traditionele meter.

  #46881
  Reinder
  Deelnemer

  Met EXCEL kun je een mooi rekenblad maken en zo alles bijhouden. Zet ook even een sommetje erin met de berekening van de prijs per kWh, dat is gemakkelijk voor de berekening van de opbrengst en bij de overweging tot overstappen.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.