12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • #133057
  Arnold Stadjer
  Sleutelbeheerder

  Omdat er nog geen topic is over dit onderwerp, maar wel over wordt gesproken. Meer informatie

  #133021
  Ronald
  Bijdrager

  Hoi,

  Ben een nieuwe op deze site en weet nog niet de weg.
  Ik zou heel graag met jullie willen nadenken over als iemand stroom over heeft en dit wilt delen met niet de buurman maar met andere panden in dezelfde gemeente en Energie leverancier.
  Ben er 1.5 jaar mee aan de gang geweest en krijg overal nee te horen, technisch gaat het niet zeggen ze maar dat is de grootste onzin, kwestie van rekenen en getallen doorschuiven, kreeg ik op de kleuterschool. Maar bij ons worden de weilanden wel volgegooid, en dan kunnen ze wel rekenen.

  #133022
  MarcvE
  Bijdrager

  Beste Ronald,

  Ik denk dat dit toch heel lastig gaat worden. Ze zullen zich er altijd op beroepen dat het net van de overheid is.
  Zelfs als de persoon die de stroom genereert en de gebruiker die het afneemt bij dezelfde energie-leverancier zitten.
  Een beetje een grappige situatie, maar als hij nu een hele lange kabel heeft, kunnen jullie het met elkaar
  verrekenen.
  In ieder geval denk ik dat de kans van slagen “NUL” is.

  #133026
  Reinder Groote
  Bijdrager

  Je stroom delen met je buren.
  Stroom delen met je buren

  #133027
  Reinder Groote
  Bijdrager

  Met andere dan je buren gaat ook dan niet.

  #133036
  Mia
  Bijdrager

  Hoi @marcveldonk, ik zie het inderdaad. Excusees, haha. Gelukkig snapte je mijn insteek nog. Misschien kan de forumbeheerder het woordje alsnog toevoegen? 😛

  Hoi @blitz, stroom delen met de buren kan eigenlijk alleen op papier. En er is géén enkele energieleverancier die dat wil gaan uitvoeren. Kost meer administratie en het levert ze niks op. Fysiek kan je natuurlijk een kabel spannen van plaats A naar B, maar de vraag is of dat mag? Iemand die dat weet? Al las ik hier laatst wel dat wel dit artikel: https://www.zelfenergieproduceren.nl/nieuws/zonne-energie-delen-met-je-buren/ waaruit blijkt dat het toch zou kunnen. Maar volgens mij is dit ook op papier?

  #133050
  MarcvE
  Bijdrager

  Hallo @mortyr,

  Ik heb net even het artikeltje gelezen betreffende “stroom delen met je buren”.
  Dit is volgens mij een grote grap, en daadwerkelijk delen komt er niet bij.
  Met of zonder deze “kastjes” blijft de stroom-afname en opwekking in een wijk gelijk.
  Ik kan niet met een “kastje” op de slimme meter, de stroom van een opwekker dirigeren naar een afnemer.
  Het enige wat je doet, is de over-produktie van de ene, wegstrepen tegen het verbruik van de ander.
  Vergelijk het met afnemen van groene stroom.
  Ik zit op de zelfde hoofdkabel als mijn buren, dus mijn stroom is net zo groen of grijs als die van de buren,
  met het verschil, dat op mijn rekening groene stroom staat.lol

  Wat volgens mij wel mogelijk is, en ook niet verboden kan worden, is als ik mijn directe buren mijn overtollige stroom
  zou laten gebruiken. Gewoon een kabel naar de buren leggen en laat ze hun apparatuur maar inprikken.

  #133051
  Addek
  Bijdrager

  Zonder overschot kun je de kabel naar je buren beter verwijderen…

  #133052
  MarcvE
  Bijdrager

  @onzenad,

  Je kunt er ook voor zorgen dat er geen spanning staat op de kabel naar de buren als je geen overschot hebt. 🙂

  #133054
  Addek
  Bijdrager

  @MarcvE,

  Je kunt er ook voor zorgen dat er geen spanning staat op de kabel naar de buren als je geen overschot hebt

  Toch ontkoppelen dus… hoe laten we ff in het midden.
  Ach ja, natuurlijk, met een 220V dubbelpolig vermogens relais.
  Waarmee schakel je dat relais dan?
  Gewoon, met het signaal van de teruglevering.
  Maar dat vervalt als de buurman meer vraagt dan dat je over hebt.
  Dan schakel je het weer uit
  Maar dan lever ik weer terug….
  Waar zat ook weer de aansluiting die aangeeft dat je teruglevert?
  Of toch gewoon met een stekker?
  Ze zullen we een ‘smart switch’ hebben

  DE OPLOSSING:(copy uit Trouw)
  Column
  Vincent Wil Zon

  We gaan zonnestroom verkopen aan de buren, met dank aan Brussel13 augustus 2021

  Komt er op mooie dagen meer zonnestroom van je dak dan je thuis nodig hebt? Dan kun je die over één of twee jaar gaan verkopen aan je buren, of vrienden ver weg, of cadeau doen aan familie. Met dank aan de Europese Unie, die de lidstaten verplicht dit mogelijk te maken.

  Een milieubewuste vriend van mij zit met een modern probleem. Hij gaat zijn huis verbouwen en krijgt straks een enorm groot schuin dak op het zuiden. Daar passen wel veertig zonnepanelen op. Maar ja, zijn huis wordt heel energiezuinig en aan vijftien panelen heeft hij meer dan genoeg, en dan is de autobatterij ook al helemaal vol. We moeten in Nederland voor het klimaat zoveel mogelijk daken vol leggen met zonnepanelen, en dat wil deze vriend ook wel. Maar wat doet hij dan met de stroom van die 25 panelen die hij zelf niet nodig heeft?

  Mijn vriend kijkt uit op een huis met een mooi rieten dak. Daar komen nooit van z’n levensdagen panelen op. Eigenlijk zou het mooi zijn als die buurman zonnestroom van hem zou kunnen kopen. Maar hoe regel je dat?

  Een dak vol zonnepanelen: heel goed om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. Maar wat doe je met alle stroom die je zelf niet gebruikt?Beeld Vincent Dekker

  Een collega van mij woont in een rijtjeshuis en heeft samen met twee buren een mini-VVE. Ze willen zonnepanelen aanschaffen. Maar ze verbruiken alle drie maar weinig stroom. Drie setjes met elk een eigen omvormer loont eigenlijk niet. Kan niet een van de drie de panelenset met één omvormer aanschaffen en dan stroom leveren aan de anderen? Maar hoe regel je dat?

  Vlaanderen voorop

  Mijn vriend had zijn vraag nog maar net bij me neergelegd, of Vlaanderen komt in het nieuws. Onze zuiderburen hebben een wet aangenomen waardoor ze vanaf januari zonnestroom die ze over hebben aan buren kunnen leveren. Om te beginnen moet de zonnestroom binnen hetzelfde gebouw worden gebruikt, maar al vanaf juli mogen de afnemers ook verder weg wonen.

  Spin in het web is Fluvius, de beheerder van het netwerk in Vlaanderen. Een woordvoerder legt uit hoe het werkt: “De eigenaar van zonnepanelen en een afnemer maken een afspraak over het leveren van zonnestroom die de eigenaar zelf niet gebruikt. Ook maken ze een afspraak over de prijs. Een van de twee werpt zich op als beheerder van dit kleine peer-to-peer (P2P) netwerk en meldt het aan bij Fluvius. Je kunt het beheer overigens ook overlaten aan een professioneel bedrijf dat hier in is gespecialiseerd. Fluvius berekent hoeveel stroom er daadwerkelijk wordt geleverd en afgenomen en meldt dat aan de energieleveranciers.” Die energiemaatschappijen kunnen zo zien hoeveel stroom een klant van hun heeft afgenomen en hoeveel via het P2P-netwerk. Fluvius levert deze dienst gratis.

  Per kwartier

  Om dit te laten slagen is wel een slimme meter nodig. Die registreert elk kwartier hoeveel stroom de paneleneigenaar aan het net levert en hoeveel stroom de koper in datzelfde kwartier van het net heeft afgenomen. Als de paneleneigenaar in een kwartier 2 kWh op het net heeft gezet en de afnemer heeft daarvan 1 kWh gebruikt, dan wordt 1 kWh verrekend als P2P-stroom. De paneleneigenaar krijgt voor de resterende kWh een vergoeding van zijn energiebedrijf.

  Er wordt dus per kwartier afgerekend en niet per maand of jaar. Dat betekent dat het systeem voorlopig nog een grote beperking kent. Op een mooie zomerdag produceert mijn vriend met zijn veertig panelen straks misschien wel die 2 kWh per kwartier, terwijl de buurman maar een half kWh of minder zal gebruiken. Als in Nederland dezelfde regels gaan gelden als in Vlaanderen, wordt het dus zaak de buurman te stimuleren om op zonnige momenten zijn autobatterij te laten laden of zijn warmtepomp te laten draaien.

  Maar dan nog zal mijn vriend heel vaak stroom overhouden die hij aan de energiemaatschappij moet gaan leveren. “Op den duur moet het mogelijk worden om met meerdere afnemers P2P-afspraken te maken”, aldus de zegsman van Fluvius, “maar om te beginnen zal dat volgend jaar met één adres zijn.”

  Over de prijs moeten leverancier en afnemer het onderling eens worden. In de praktijk zal mijn vriend een lagere kWh-prijs moeten rekenen dan wat de buurman aan zijn energiemaatschappij moet betalen, omdat de buurman anders waarschijnlijk voor gemak kiest en al zijn stroom van de energiemaatschappij zal betrekken. Mijn vriend kan zijn stroom desgewenst overigens ook cadeau doen, aan bijvoorbeeld familieleden of goede vrienden.

  EU-regeling ook voor Nederland

  De Vlaamse wet die verkoop van zonnestroom door particulieren mogelijk maakt, is een uitvloeisel van het Europese Clean Energy Package. Die regeling geldt voor alle EU-staten en dus ook voor Nederland. Mijn eigen ‘Fluvius’, Alliander, bevestigt dat ook in ons land aan de invoering van het systeem wordt gewerkt. “In 2023 treedt een nieuwe energiewet in werking en die gaat dit mogelijk maken”, zegt een woordvoerder. Details over de manier waarop alles geregeld gaat worden, kan Alliander nog niet geven. “We zijn bezig met de uitwerking. Voorop staat dat de buurman wel van stroom verzekerd moet zijn, ook als bijvoorbeeld de zonnepanelen van de ‘stroomleverancier’ een keer uitvallen. Ook mag de stabiliteit van het netwerk niet in gevaar worden gebracht.”

  Salderen, salderen…

  Dat Nederland met al zijn zonnepanelen niet voorop loopt in deze ontwikkeling, komt misschien door ons systeem van salderen. Wie nu stroom van zijn zonnepanelen over heeft, stuurt dat het net op en kan die kWh’s later verrekenen met de stroom die ’s nachts en op donkere winterdagen van het net wordt afgenomen. Dit salderen geschiedt op jaarbasis. In feite krijg je zo dezelfde prijs voor je geleverde kWh als de prijs die je betaalt voor een afgenomen kWh.

  Zo lang dit salderen blijft zoals nu, is er geen reden voor panelenbezitters om hun stroom voor lagere prijzen aan buren te leveren. Ook houdt salderen het gebruik tegen van thuisbatterijen of autobatterijen voor tijdelijke stroomopslag. Die batterijen zullen straks hard nodig zijn om het net te ontlasten. In Den Haag wordt echter stevig nagedacht over het afbouwen van de salderingsregeling. Dat is een impopulaire maatregel, maar voor de energietransitie wel van belang. Op den duur wordt het leveren aan buren tegen een lagere vergoeding daardoor toch interessant

  #133065
  MarcvE
  Bijdrager

  Hallo @onzenad

  Ook hier kunnen we weer tot in den treuren over door-discussiëren, maar samenwerken met de buren is eigenlijk
  hetzelfde principe als wat ik nu in mijn eigen huis doe met het balanceren van laden, in en uitschakelen van b.v. boilers,
  terugleveren en afnemen.
  Alleen een simpel dubbelpolig relais is geen oplossing.
  Ik zou er dan ook voor kunnen kiezen, om bepaalde apparatuur van de buren met mijn opgewekte stroom te delen.
  Een goed voorbeeld is de warm-water boiler. Deze kunnen mooi op het zonnigst van de dag verwarmt worden, en zijn ook niet zo gevoelig
  voor het omschakelen van stroombron. En ja. Voor warm water ben ik weer terug gegaan naar de elektrische boiler, omdat dit een
  aardig functionerende “batterij” is.
  Natuurlijk controleer ik met een stroom-meter / relais hoeveel en wanneer de buren de stroom afgenomen hebben. En ‘s nachts staan ze met een timer sowieso uit.
  Toch kunnen we wel stellen dat ook hier haken en ogen aan zitten, want voor iedereen geld dat we in de zomer veel minder energie gebruiken, en wanneer we het nodig hebben is er te weinig.

  #133475
  Hans Terwindt
  Bijdrager
12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.