3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #77046
  Bjorn
  Bijdrager

  Is er iemand op dit forum al bekend met eilandbedrijf met zonnepanelen en opslag in accu’s? Zelf ben ik namelijk zoekende naar een goed werkend systeem als aanvulling op mijn huidige PV-systeem van 4800Wp. De afgelopen 3 jaar wek ik rond de 4200W op en dat is, na wat meer bewuster te worden van het verbruik van diverse apparatuur, genoeg om de jaarlijkse energievraag te dekken. Ik ben al een tijd bezig om een goed accusysteem met een daarbij behorende omvormer te vinden. Tot nu toe kom ik bijna alleen maar netafhankelijke omvormers tegen en dat is dus waar ik vanaf wil. De PowerRouter van Nedap komt al in de goede richting maar misschien zijn er forumleden die andere ideeën kunnen aandragen.

  Groeten,

  Bjorn

  #77087

  Er is een oplossing voor van Schneider Electric, de Conext XW+. Zie dit filmpje voor info. De kleinste versie is 5,5kW, die is dus wel wat ruim voor wat jij nodig hebt.

  #84112
  A.E.Olijkan
  Bijdrager

  Het loskoppelen van het energienet en overgaan op eigen accu’s lijkt mij niet zo’n goed idee. Dit is sterk kostenverhogend omdat het een flink vermogen kost om voldoende opslagcapaciteit aan te schaffen. Bovendien moet er rekening worden gehouden met omzettingsverliezen van ongeveer 15%, want deze verliezen treden op bij het laden en weer ontladen van de accu’s. Ook moeten de accu’s na verloop van een aantal jaren weer worden vervangen als de capaciteit door slijtage vermindert. Wat verder tegen accu’s pleit zijn de wisselende seizoenen in ons deel van de wereld. In de zomer is er teveel productie, maar in de winter te weinig. Het is financieel onhaalbaar om alle zomerproductie volledig op te slaan om de winter te kunnen overbruggen. In gebieden rond de Evenaar zou een dergelijk systeem daarentegen wel kansrijk zijn, gezien de beschikbaarheid van veel zonlicht gedurende het gehele jaar. In Nederland zijn netgekoppelde systemen daarom veel goedkoper te realiseren dan een eilandbedrijf.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.