Zeilen onafhankelijk van fossiele brandstoffen

De nieuwe technologie is dit voorjaar klaar. Zeiljachten zullen dus vanaf nu worden gedreven door de kracht van de wind, terwijl het zeil eveneens elektrische energie zal generen dankzij de zon. Het zeil geeft dus de mogelijkheid om onafhankelijk van fossiele brandstoffen onbeperkt te zeilen maar toch te genieten van alle moderne gemakken.

Fotovoltaïsche cellen

De innovatie maakt gebruik van de allernieuwste fotovoltaïsche cellen. Deze worden geproduceerd in de VS en hebben geen direct zonlicht nodig om elektriciteit te produceren. Ze halen immers energie uit eender welke lichtbron. De cellen kunnen worden gelamineerd op een nieuw Titanium zeil maar evengoed worden ze gehecht aan beide zijden van een bestaand zeil.

Alleen op grootzeilen

De SolarClothSystem cellen worden alleen geïnstalleerd op grootzeilen, dit om twee redenen. De basis van een grootzeil biedt voldoende oppervlakte en wordt niet zo afgeranseld als een genua bij het overstag gaan.

Accu

De elektriciteit wordt naar de accu van de motor overgebracht door middel van draden en zilveren plakcircuits in het laminaat. Wanneer de panelen worden verbonden met de buitenzijde van een zeil zal de aansluitingsdraad uitgevoerd worden onder een Dacron band. Vervolgens loopt de kabel via de mast en een waterdichte kabeldoorvoer door het dek naar de batterij. De zachte fotovoltaïsche cellen kunnen ook worden ingebouwd op zonnewering en biminis maar de basis van een grootzeil biedt de meest vrije ruimte.

De prijs

De richtprijs voor de Module SCS Marina 200 (12 volt) is per 1 m²: € 1.874,- (minimum bestelling 2 m²). De prijs is incl. 12 volt regulator en kabel en dek doorvoer.

SolarClothSystem flexibele zonnecellen

SolarClothSystem flexibele zonnecellen verschijnen binnenkort op de markt. Ze zullen voorlopig alleen maar beschikbaar zijn via de UK Sailmakers verdelers.

Bron: Clubracer

Geef een reactie