Een blog van Maurice Goris, ECN-specialist op het gebied van zonnepanelen. Hij organiseerde een brainstorm over het duurzame herontwerp van panelen.

Recyclen van zonnepanelen

De zonnepanelen van vandaag zitten goed in elkaar. Ze zijn degelijk gebouwd om een zo lang mogelijke levensduur te kunnen garanderen. Toch komt er een moment dat ook deze panelen stuk gaan. Bijvoorbeeld door ouderdom of beschadiging. Of dat de consument zelf beslist om panelen te vervangen. Hier komt recyclen om de hoek. De Europese Unie heeft het inzamelen van zonnepanelen vanaf februari 2014 verplicht gesteld.

Grote partijen afgedankte modules liggen te wachten om gerecycled te worden. Dus, wat te doen met het aluminium frame, de glasplaat, de cellen of geleiders? De panelen van vandaag zitten zo goed in elkaar dat we ze slecht ontmanteld kunnen worden. In de praktijk wordt het frame en de elektrische aansluitbox verwijderd, de rest wordt verpulverd en het versplinterde glas wordt gerecycled. Grotere metaalresten en zogenaamde “fluff”-resten worden er uit gehaald. Wat overblijft is grotendeels afval en wordt gedumpt.

Duurzaam design

Een eenvoudige brainstorm heeft ECN enthousiast gemaakt. Het design van zonnepanelen kán duurzamer. Zonder de eigenschappen aan te tasten, kan het ‘groene’ imago van zonnepanelen nog meer waargemaakt worden. De verbetervoorstellen zijn ingedeeld in vijf thema’s. ECN gaat technieken uitdenken voor glas-glas modules, glas-polymeer modules, polymeer modules, modules met opofferingslagen en modules met gerecyclede ‘biobased’ materialen.

Ook gaat ECN in gesprek met de verpakkingsindustrie, recyclebedrijven en de auto-industrie. Op die manier wordt er gezocht naar een antwoord op vragen als "Wat kunnen we leren van kostenefficiënt vernieuwen in de autowereld?" "Hoe ver kunnen we gaan met recyclen?" en "Wie is verantwoordelijk voor het hergebruik en wat zijn de voordelen van recyclen op grotere schaal?"

Bron: ECN

Geef een reactie