Niet goed of veilig  geplaatst

De consumentorganisaties controleerden de afgelopen jaren veel installaties van zonnepanelen. Lang niet altijd zijn ze goed geplaatst. Installateurs hielden bijvoorbeeld geen rekening met schaduw of plaatsten zonnepanelen op daken met weinig of geen lichtinval. Ook bleken veel installateurs onveilig te werken, met gevaarlijke situaties tot gevolg.

Keurmerken en certificaten

Er zijn maar weinig installateurs die zijn aangesloten bij een keurmerk of die de juiste certificaten hebben. Van de 1500 bedrijven die zonnepanelen plaatsen, hebben slechts 33 een keurmerk of certificaat. De Consumentenbond wil graag dat alle

installateur plaatst zonnepanelen

 Foto: Wees kritisch bij uw keuze voor een installatiebedrijf

installateurs individueel een certificaat gaan halen. En dat er periodieke controles komen op geplaatste zonnepanelen om de kwaliteit te waarborgen.

Te dure panelen

Ook betalen veel mensen te veel voor hun zonnepanelen. Door onduidelijke offertes, weten klanten vaak niet goed wat de exacte installatiekosten zijn. VEH en de Consumentenbond willen daarom dat er een standaardofferte komt voor de installatiekosten, los van de offerte voor de zonnepanelen zelf. Zo komt de consument minder snel voor verrassingen te staan. Branchevereniging Holland Solar erkent de problemen. De kwaliteit van installatiebedrijven is te vaak onder de maat, aldus directeur Gerard van Amerongen.

Bron: De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis

Wat doen uw zonnepanelen? 

Discussieer mee!

Geef een reactie