Verduurzaming goed voor banenmarkt

Uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift blijkt dat het aantal banen bij bedrijven die streven naar een milieuvriendelijk beleid het afgelopen jaar met gemiddeld 4 procent toenam. In totaal werden er 8.760 vacatures uitgeschreven die gerelateerd waren aan groene energie, klimaatbescherming en het vergroenen van de economie. Zonne-energie zorgde voor de meeste vacatures, maar de bio-energiesector had met 6,7 procent de snelste groei in het vacatureaanbod. Verduurzaming van de Nederlandse economie is niet alleen goed voor het milieu, maar levert ook banen op.

Infographic Joblift

Grote vraag in de energiesector

Het afgelopen jaar groeide het vacatureaanbod voor groene banen met een maandelijks gemiddelde van 4 procent. Ter vergelijking: de banengroei op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt was 2 procent. Vooral in de energiesector zien we een groeiende vraag naar werknemers met kennis van verduurzaming. De snelst groeiende sub-sector in 2016 was de bio-energiesector: hier was de gemiddelde maandelijkse groei van het vacatureaanbod 6,7 procent. Op plek twee staat windenergie, waar het banenaanbod met gemiddeld 5,5 procent groeide. Met een groei van gemiddeld 5,3 procent per maand maakt de zonne-energiesector de top drie compleet.

Zonne-energie zorgt voor meest vacatures

In de afgelopen twaalf maanden werden er 8.760 vacatures voor groene banen uitgeschreven. Het grootste deel daarvan was afkomstig van bedrijven in de zonne-energie: in deze sector werden 3.262 vacatures uitgeschreven. Dit is meer dan de 1021 banen die omtrent windenergie gecreëerd werden. Bio-energie en geothermie kunnen met respectievelijk 577 en 109 vacatures nog geen bronnen van grote werkgelegenheid genoemd worden. Opvallend is dat bedrijven die personeel zoeken in de bio-energie en geothermie meer moeite hebben geschikte sollicitanten te vinden. Stonden vacatures in de zonne-energiesector gemiddeld vijftien dagen open, in de bio-energie stonden deze gemiddeld 27 dagen open. Bedrijven in de geothermische sector hadden het met gemiddeld 32 dagen nog lastiger met het vinden van geschikte krachten.

Bron: Joblift, Fluxenergie

Geef een reactie