Verwarmen met groene waterstof

Nederland zit midden in de energietransitie, waarbij het overstappen van aardgas naar een duurzame vorm van verwarmen belangrijk is. Niet alleen om de opwarming van de aarde te remmen, maar ook omdat Gronings gas geen optie meer is. Om Nederland niet volledig afhankelijk te maken van andere landen zoeken we een alternatief. Groene waterstof uit windenergie is hierbij één van de mogelijkheden. De benodigde windenergie komt straks van (de nog te realiseren) windparken in de Noordzee.

Primeur voor Wagenborgen

Inmiddels zijn er 33 woningen aangesloten op het lokale waterstofnet. De woningen krijgen groene waterstof via het Waterstof Ontvangst Station (WOS) bij Eelshuis Energie in Siddeburen. De groene waterstof wordt nu nog via speciale vrachtwagens aangeleverd, maar komt straks van lokaal geproduceerde zonne- en windenergie.

Een hybride warmtepomp in combinatie met een waterstofketel verwarmt elke woning en voorziet deze van warm water. De woningen zijn uiteraard volledig geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Netbeheerder Enexis gebruikt het oude gasnet voor het transporteren van waterstof. Het Groningse Wagenborgen is het eerste dorp waarbij deze innovatieve techniek is toegepast.

Van gasnet naar waterstofnet

In Nederland ligt een fantastisch netwerk van gasleidingen dat na de energietransitie nutteloos dreigt te worden. Om het gasnet nieuw leven in te blazen en kapitaalvernietiging te voorkomen, zoeken netbeheerders naar een manier van hergebruik. Jarenlang onderzoek wijst uit dat het huidige gasnet, met wat kleine aanpassingen prima geschikt is als waterstofnet. “Het proefproject in Wagenborgen leert ons hoe we waterstof veilig kunnen transporteren door de bestaande gasleidingen” vertelt Bram Gerrist van Enexis. “En als het hier lukt, lukt het overal”.

Niet elke woning in Nederland is geschikt voor volledige elektrificatie of aansluiting op een warmtenet. Voor deze groep woningen is verwarmen op waterstof de ideale oplossing.

Meer over waterstof

Bron: Enexis Groep, Groninger Huis, Waterstofwijk Wagenborgen

  • Jouw feedback
  • 14   1

Geef een reactie