Ontheffing controle

Sinds 27 april 2019 gelden er nieuwe eisen voor de installatie van zonnepanelen (en andere elektriciteitsopwekkers). Deze zijn vastgesteld in de Requirements for Generators en gelden voor alle landen binnen de EU. Het probleem destijds was echter dat de energiemarkt nog niet klaar was om opwekinstallaties op de nieuwe eisen te toetsen. Het ACM verleende daarom een ontheffing van deze verplichte toetsing aan de energiemarkt.

Certificaat voor zonnepanelen

De ontheffing van het ACM eindigt vandaag en de energiemarkt is inmiddels klaar voor de controle op de nieuwe Europese eisen aan zonnepanelen. Nog niet door middel van een certificaat voor zonnepanelen, maar door een administratieve controle op de omvormer. De Nederlandse netbeheerders hebben hiervoor een lijst met omvormers samengesteld.

Controle nieuwe eisen zonnepanelen

Netbeheer Nederland actualiseert de lijst met omvormers regelmatig. Controleer dus altijd van te voren of de omvormer uit jouw offerte op de lijst staat. Staat de omvormer erop, dan voldoet de elektriciteitsopwekker aan de nieuwe Europese eisen. De netbeheerder voert ook een controle, bij het aanmelden van de zonnepanelen via energieleveren.nl.

Aanmelden zonnepanelen

Het aanmelden van zonnepanelen is in Nederland verplicht. Dit doe je eenvoudig via de website energieleveren.nl. Nieuw is, dat je vanaf eind mei eenvoudig het merk en type omvormer selecteert uit een drop-downmenu bij het aanmelden van de zonnepanelen. Er vindt nadien een controle plaats of de omvormer voldoet aan de nieuwe technische eisen. Na het aanmelden ontvangt je een bevestiging van de netbeheerder.

Bron: Netbeheer Nederland

Geef een reactie