Verzwaring van 1 fase naar 3 fase

Een verzwaring is een wijziging aan de aansluitwaarde van een woning. Mocht er van een 1-fase kabel naar 3-fase kabel verzwaard moeten worden dan brengt dat verschillende werkzaamheden met zich mee. Het kan tot wel 7 maanden duren voordat een nieuwe keuken geplaatst kan worden. Moet daarbij het stroomnetwerk ook nog eens verzwaard worden dan staat daar een erg lange wachttijd voor. Vanwege een gebrek aan meters die passen bij de verzwaarde (3fasen-)kabel meldt Liander dat daardoor de wachttijd is opgelopen. Volgens Liander kan zodra de elektriciteitsmeters binnen zijn er binnen 6 weken een afspraak gemaakt worden. Inmiddels heeft Liander een nieuwe leverancier maar er is nog steeds een achterstand.

600 aanvragen per week

Stedin meldt dat er vorig jaar een groei van 64 procent heeft plaats gevonden tot wel 31.500 verzwaringen. Doordat er zoveel aanvragen zijn gedaan komt dat neer op zo’n 600 verzoeken per week. Gelukkig gaat het in 80 procent van de gevallen om een wisseling van de zekering waarbij de kabel niet vervangen hoeft te worden. Een wisseling van een zekering en meter duurt ongeveer anderhalfuur. De wachttijd is voor deze wijzigingen maximaal 8 weken.

Verschillende complicaties

Helaas moet er bij één op de vijf verzwaringen meer gebeuren. Denk daarbij aan portiekwoningen. Vaak zijn er meerdere woningen doorgelust aan dezelfde aansluitkast. Dit betekent dat er meer menskracht en materiaal nodig is om de verzwaring uit te voeren. Als iemand namelijk een verzwaring wilt in een portiekwoning dan moet er een nieuwe kabel komen voor alle etages. Daarvoor dient iedereen tijdens de werkzaamheden thuis te zijn en gaat de stroom er tijdelijk af.

Vergunningen

Mocht de kabel in de grond niet geschikt zijn voor de verzwaring en is er twijfel over de noodzakelijke werkzaamheden dan volgt er eerst een schouw. Dit is een inspectie om te bepalen wat er precies moet gebeuren. Daarna worden er bij de gemeente vergunningen aangevraagd om te kunnen graven. Het aanvragen van deze vergunningen duurt gemiddeld zes weken. In veel gevallen vindt er ook een grondonderzoek plaats. In steden is het verplicht om grondonderzoek uit te laten voeren om te voorkomen dat monteurs in vervuilde grond komen te werken. Als er grondwater is dan moet daarvoor ook een vergunning komen om dit weg te laten pompen.

Alleen al een voorbereidingstijd van 12 tot 18 weken

Voor deze werkzaamheden heeft de netbeheerder Liander een voorbereidingstijd van 12 tot maximaal 18 weken. In 97 procent wordt deze doorlooptijd gehaald, want dit is de wettelijke doorlooptijd waarbij klanten geholpen moet zijn. In sommige gevallen wordt dit niet gehaald wanneer de klant zelf eerst nog aanpassingen moet doen. Het gaat hierbij dan om aanpassingen boven de elektriciteitsmeter, zoals de groepenkast en een geschikte hoofdschakelaar.

Vertraging

In sommige gevallen komen de monteurs voor verrassingen te staan wanneer ze wijzigingen willen uitvoeren in de meterkast. Er is dan bijvoorbeeld een metalen plaat in de meterkast waar monteurs niet aan mogen komen. In grote steden zijn er nog wel eens kabels die met papier en lood zijn gemaakt. In zulke gevallen moeten er andere monteurs komen die de bevoegdheden hebben om de situatie aan te passen. Ook zijn er werkzaamheden die niet uitgevoerd mogen worden door één monteur en moet er een team voor worden ingeschakeld. Al bij al kan het zo langer duren voordat een verzwaring is uitgevoerd. De netbeheerders voeren alleen wijzigingen uit onder de meter, boven de meter mag de netbeheerder niet uitvoeren en is voor de installateur die de bewoner zelf inschakelt. Stedin heeft geen vaste doorlooptijd van zeven maanden voor een 3-fasen meter.

Energiecrisis

Meer nieuws lezen over elektriciteitsnet

Geef een reactie