Nederlandse huizen en bedrijven moeten minder afhankelijk worden van gas. Nu de gaskraan in Groningen verder is dichtgedraaid, zal de vraag naar duurzame alternatieven voor verwarmen stijgen. Het ministerie van Economische Zaken is daarom dit jaar begonnen met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). In de subsidiepot voor 2016 zit € 70 miljoen.

Samen overstappen

Minister Henk Kamp (Economische Zaken): ‘Als we duurzaam gaan verwarmen, kunnen we energie besparen en de CO₂-uitstoot terugdringen. Ook levert het huishoudens een flink lagere energierekening op. Daarom wil het kabinet duurzaam verwarmen stimuleren. Zo maken we de overstap naar een duurzamere energievoorziening samen met alle Nederlanders.’

Subsidiepot

ISDE

De € 70 miljoen aan subsidie voor dit jaar is bedoeld voor particulieren en zakelijke gebruikers. Hoeveel subsidie aanvragers precies kunnen krijgen hangt af van het soort apparaat dat ze aanschaffen en de energieprestatie van dat apparaat. Op de website van de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staat een lijst met apparaten die in aanmerking komen voor subsidie. Deze lijst wordt continu uitgebreid en bijgewerkt. Zonnepanelen komen voor deze regeling niet in aanmerking.

Aanvraagperiode

De aanvraagperiode is op 4 januari gestart en loopt tot en met eind dit jaar. De RVO behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Hierbij gelden voor organisaties en particulieren andere regels. Voor particulieren geldt dat zij hun subsidieaanvraag binnen 3 maanden ná de aanschaf moeten indienen bij de RVO. Organisaties moeten de aanvraag vooraf indienen. Wel moeten zij hun apparaten binnen een jaar na subsidietoekenning plaatsen.

Uitputting budget

In de week van 4 januari kreeg de RVO al 200 aanvragen binnen. Een deel van het jaarbudget is dus al gereserveerd. De kans is groot dat de subsidiepot voor het einde van dit jaar leeg is. In dit geval krijgt u een brief waarin staat dat de subsidie niet wordt uitgekeerd vanwege uitputting van het budget. U heeft dan 12 maanden de tijd om uw aanvraag opnieuw in te dienen. U houdt aanspraak op subsidie en kunt uw aanvraag in het volgende jaar indienen als er voor dat jaar weer budget is.

5 reacties op “Subsidie voor duurzaam verwarmen”

 1. ZEP

  Hoi Van Hees,

  Voor het antwoord. Zie mijn reactie op de vraag van H.v.d.Belt.

  Groetjes,
  Arnold

 2. ZEP

  Hoi H.v.d.Belt,

  Ik heb het even voor je uitgezocht. Helaas. De installatie moet ná 1 januari 2016 zijn aangeschaft. Dit is één van de voorwaarden om in aanmerking te komen. Zie voor de overige voorwaarden de website van RVO.

  Groetjes,
  Arnold

 3. Van Hees

  Op de vraag van H.v.d.Belt zou ik ook wel antwoordt willen krijgen .

 4. H.v.d.Belt

  Vraagje: We hebben eind vorig jaar een pelletkachel aangeschaft. Zou je hier ook nog subsidie op kunnen krijgen?

 5. JJ de Jong

  Prachtig toch die subsidie voor alternatieve verwarmingsbronnen.
  Intussen verhoogt de overheid wel de belasting op gas. Je zou kunnen denken dat daarmee de gang naar die alternatieve bronnen verder wordt gestimuleerd. Maar mijn voorspelling is dat de belasting op gas de komende jaren extra zal worden verhoogd, want de overheid dient de staatskas wel te vullen.
  Dus zijn we met die stimulering dmv subsidie wel echt goed af of moet de consument vooral goed leren rekenen.

Geef een reactie