Hieropgewekt

Energieleverancier Greenchoice organiseert jaarlijks het duurzame evenement Hieropgewekt. Tijdens dit evenement komen energiecoöperaties, burgers, energieleveranciers, netbeheerders en andere initiatiefnemers bij elkaar om hun kennis te delen. Dit jaar werd het evenement gehouden in het Spant in Bussum. Met ruim 900 deelnemers is Hieropgewekt het grootste, duurzame evenement in Nederland.

Lokale energie-initiatieven

Tijdens het evenement wordt traditiegetrouw de Lokale Klimaatmonitor gepresenteerd. Hierin worden allerlei feiten en cijfers aangehaald om de verduurzaming en energietransitie in kaart te brengen. Zo telt Nederland op dit moment dus 392

energiecoöperaties, waarvan 286 lokale initiatieven en 86 zelfstandige initiatieven. De overige 20 zijn windcoöperaties. In 2017 kwamen er 100 nieuwe projecten bij. Voor de periode tot 2020 staan 229 nieuwe energieprojecten gepland.

Duurzaam Groningen

Voor de tweede keer achter elkaar telde de provincie Groningen de meeste nieuwe lokale energiecoöperaties. Daarnaast opende Grunneger Power dit jaar het grootste zonnepark van Nederland. Het Groningse zonnepark Vierverlaten telt 7.777 zonnepanelen die zijn goed voor ongeveer 2 Megawatt (MW) aan vermogen.

Meeste vermogen in Friesland

De provincie Friesland wekt het meeste vermogen op via lokale zonne-projecten. Ruim 10 MW is afkomstig van Friese bodem. Noord-Holland is een goede runner-up met 5,7 MWp, maar heeft daarvoor ook de meeste projecten (58) nodig. Het minste lokale duurzame energie komt uit de provincies Limburg en Flevoland.

Meer over duurzame energie

Bron: Hieropgewekt.nl

Geef een reactie