Salderen

Eigenaren van zonnepanelen mogen nu salderen, waarbij teruglevering van elektriciteit wordt verrekend met het netverbruik tegen hetzelfde tarief. Zij betalen daardoor geen energiebelasting op dit gedeelte. Volgens Kamp komt het belastingvoordeel voor deze groeiende groep particulieren jaarlijks neer op 40 miljoen euro. Dit wordt volgens Kamp gefinancierd door mensen die niet in het bezit zijn van zonnepanelen.

Lagere inkomens

Vaak zijn dit lagere inkomens die weinig of geen zonnepanelen hebben, en daardoor de prijs betalen voor hogere inkomens met zonnepanelen. Daarom pleit minister Kamp voor een versobering van de salderingsregeling vanaf 2020. Wel gaf minister kamp aan dat voor mensen die al geïnvesteerd hebben in zonnepanelen een nette overgangsregeling moet komen.

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis liet weten blij te zijn met de toezegging dat salderen tot 2020 mogelijk blijft. De belangenorganisatie voor huiseigenaren is een groot voorstander van de huidige salderingsregeling. Een overgangsregeling voor bezitters van zonnepanelen is ook goed nieuws, maar de VEH stelt het jammer te vinden dat er niet nu al een overgangsperiode van 10 jaar is aangekondigd.

Laatste nieuws over de salderingsregeling

23 reacties op “Salderen blijft tot 2020”

 1. ZEP

  Beste ZEP-ers,

  Dit stuk is gedateerd. Voor de nieuwste ontwikkelingen kijk binnen het dossier Salderen.

  Groet,
  Arnold

 2. Wijnand Schouten

  Sowieso is dit een zeer eenzijdig stuk en daarnaast is het gedateerd.

  -Mocht- het salderen ooit komen te vervallen, dan zijn de effecten beperkt.

  Daarnaast is deze minister pas van plan om per 2017 te evalueren… dat zal dus een opdracht worden voor het nieuwe kabinet.

  [Dode link verwijderd door moderator]

 3. Kasper Georg Schwoll

  De dikke Pensioenen en salarissen van de werkeloze regenten zoals kamp moeten van de energie belastingen betaald worden.

 4. Kasper Georg Schwoll

  Dan ga ik over op volledig zelf voorziening met accu en generator.
  Heb die bandiet kamp niet meer nodig.

 5. Rick Kierkels

  Geen spijt krijgen van zonnepanelen , mensen!, alleen de volgende keer niet meer stemmen op die draaikontpartijen die de afgelopen jaren keer op keer duurzame en betaalbare energie in de weg hebben gestaan. Meer historisch besef dus graag, als u in het stemhokje staat!

 6. Pacito

  Ben blij dat ik mijn oude meter niet heb laten vervangen. De argumenten van Kamp zijn zeer energiezuinig, nl. uit de lucht gegrepen. Er is geen enkel onderzoek dat zijn bewering staaft. Ik begin er wel spijt van te krijgen dat ik mijn zonnepanelen heb opgegeven bij de netbeheerder. Kamp heeft vast gezien dat in Spanje iedereen met zonnepanelen ineens extra belasting moest gaan betalen.
  Als hij ophoudt grote energieverbruikers veel goedkoper te leveren is die 40 miljoen in een oogwenk terug.

 7. Bert Veld

  De zoveelste regeling die sneuvelt omdat onze regering er in ene achter komt dat het teveel kost of dat ze er teveel door mislopen. I.p.v. te stimuleren dat nog veel meer mensen investeren in groene energie wordt het weer minder interessant gemaakt. En JanSL, energiemaatschappijen moeten toch energie leveren ( bedrijven, openbare voorzieningen etc. ) en overdag hoeven ze minder op te wekken voor alle grootverbruikers dus die hebben er alleen maar voordeel bij.

 8. EdjeV

  Ja, dat is nou net weer zo’n uitspraak waar je de kriebels van krijgt. Dan denk je, weet die man echt niet beter?
  Ik heb mijn vakantiegeld ook aan panelen uitgegeven. Valt me trouwens op dat bij mij in de buurt de huizen vaak zonnepanelen hebben. In de villawijken komen ze relatief weinig voor.
  Die hoeven niet aan het milieu te denken. Daar hebben ze mensen voor.

 9. EdjeV

  Een digitale meter mag je altijd weigeren. Staat op de overheidswebsite.
  De kans dat ze dan schattingen gaan maken is dan natuurlijk zeer reëel. Ik weet niet of je daar dan weer zo gelukkig van wordt.
  Hier voorlopig lekker een terugdraaiende schijf. Daar word ik wel gelukkig van 🙂

 10. JanSl

  Dat de saldeer-regeling versoberd word snap ik wel. Want stel dat iedereen panelen heeft en mintens zoveel terug levert als je verbruikt. Dat betekent dat na salderen je een rekening krijg voor 0 kWh. Toch neem je ‘s avonds stroom af van het net. Dus de energiemaatschappijen moeten ‘s avonds stroom leveren maar krijgen er niet voor betaald. Lijkt mij niet haalbaar. Gelukkig kunnen we tot 2020 salderen en da’s net genoeg om mijn installatie terugverdiend te hebben.

 11. Huub

  Ik heb een slimme meter en heb daar zeker nu de salderingsregeling tot en met 2020 overeind blijft helemaal geen spijt van.
  Je kunt er vanuit gaan dat de komende zes jaar alle analoge elektriciteitsmeters, te beginnen bij de zonnepaneel eigenaren, verplicht vervangen gaan worden. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat ze ruim voor 2020 sowieso ALLE huishoudens al over willen zetten.
  Dus als je een slimme meter hebt, maak je vooral niet te druk….

 12. Bert Branderhorst

  Hallo zeg, die minister Kamp weet het wel.
  Heeft hij ook een regeling van afbouwen voor de renteaftrek van de hypotheek? Als huurder betaal ik daar toch ook al jaren aan mee? Het zijn keuzes die je maakt, zonnepanelen of andere investeringen het maakt niet uit. Door dat heel vel mensen investeren in zelf stroom opwekken loopt de schatkist veel inkomsten mis. Dat moet ergens vandaan komen. Eerst belonen en daarna terugpakken met een mooi k- smoesje

 13. Peter IJzerman

  Ik produceer meer (zon) elektriciteit dan ik verbruik en ik heb dus financieel belang bij volledige saldering omdat ik de zonnepanelen zelf heb bekostigd. Een oplossing had kunnen zijn dat “De Staat” of mijn elektriciteitsleverancier mij had betaald om zonnepanelen op mijn dak te mogen zetten. Ik zou dan een redelijke vergoeding hebben gehad en daarnaast toch de volledige stroomkosten en energiebelasting betalen.

 14. Frans Dijkstra

  De vrijstelling van energiebelasting op zelf opgewekte energie zou betaald worden door degenen die geen zonnepanelen hebben? Grote onzin. De energiebelasting is bedoeld om grijze energie even duur te maken als groene energie, zodat groene energie rendabel wordt. Wie groene energie zelf opwekt, hoeft daar dus geen belasting over te betalen, die heeft de vrijstelling nodig om zijn groene energie rendabel te maken. Deze belasting is niet bedoeld om de staatskas te spekken.

 15. tegelen

  De vraag is al door Dirk48 gesteld, maar ook hier, hoe krijg je de oude meter terug en gaat die slimme meter weer weg.
  Destijds in de onzin getrapt dat je bij aanschaf en registratie een slimme meter MOEST nemen.
  Dus ik zou wel eens willen weten of ik de vrijheid heb om deze weer weg te laten halen.

 16. Ton

  @G.W.

  Helemaal eens! Dat argument van minister Kamp is volledig uit de lucht gegrepen!
  Iedereen die een beetje nadenkt ziet in dat zonnepanelen veel meer opleveren dan je bij een spaarbank krijgt voor je geld!

 17. Trijnie Moesker

  Heb al lang uitgerekend dat terugleveren alleen het spekken van de netbeheerders/producenten inhoudt.
  Overschotten moet je via een zelfgelegd kabeltje verkopen aan je buurman dan houdt je er wat aan over.,alles anders is stelen uit je eigen portomonnaie.. Dit geldt uiteraard voor de kleine en medium size zonnepanelen producent.

 18. Dirk48

  Zo te lezen was het niet zo slim om een “slimme” meter te laten monteren !! Hoe krijg ik mijn oude draaischijfmeter terug ??

 19. G.W.

  Nou, zeg dat wel… Toch blij dat we nog 6 jaar langer kunnen genieten van onze zonnepanelen en 6 jaar een goede gedachten dat we het milieu hier mee helpen.

 20. G.W.

  Fijn dat we nog even kunnen wachten en helemaal fijn als ze gaan kijken naar mensen die inmiddels al zonnepanelen hebben, hoe ze daar mee om moeten gaan met het overstappen.

  Echter, met onderstaande regel heb ik toch mijn bedenkingen:
  Vaak zijn dit lagere inkomens die weinig of geen zonnepanelen hebben, en daardoor de prijs betalen voor hogere inkomens met zonnepanelen.

  Wat is dat nu weer voor een onzin uitspraak?! Is dit nu echt om aan te geven dat we van de lage inkomens jatten en dat alleen mensen met een hogere inkomens zonnepanelen kunnen betalen? Sorry hoor, maar wij hebben ook maar een lage inkomen en kunnen net rond komen. Dat wij zonnepanelen hebben kunnen plaatsen is omdat de banken de rente zo laag weet te houden dat je er wel iets mee moet gaan doen. En iemand gaf ons het advies om daar dan zonnepanelen van te kopen zodat we daarna wat meer kunnen overhouden (uiteraard met terug betaling aan ons zelf).

  Dat is nu echt weer zo’n uitspraak waar ik echt niets mee kan hoor. Misschien zien we het verkeerd, maar wij zijn als lage inkomen Nederlander erg blij met die zonnepanelen. Ook omdat we iets aan het milieu kunnen doen. Zo, dat moest ik even kwijt!!

  Even nog:
  Subsidie geven aan mensen die het gebruiken voor luxe vakantie of iets, daar moeten ze wat aan doen!! Die mensen moeten ze aanpakken, niet de mensen die het goede hebben voor Nederland.

 21. Hans1959

  Zorg dat je een Ferrarismeter hebt; de analoge electriciteitsmeter met draaischijf die saldeert altijd al.

 22. Adeo

  Ben ik toch wel blij mee, eindelijk een einde aan alle geruchten .

Geef een reactie