Waarom is de weg slim?

Bij de slimme weg wordt gebruik gemaakt van openbare LED-verlichting die dynamische is. Dit betekent dat de hoeveelheid licht wordt aangepast op het aanbod van verkeer, klimaat, de situatie op de weg en de tijd van het jaar. De verkeerslichten en openbare verlichting worden op afstand en centraal aangestuurd. Bij storingen stuurt de lantaarnpaal of het verkeerslicht zelf een melding naar de centrale.

Verkeersdata slimme weg

Ook wordt op het tracé allerlei verkeersdata verzameld. Er is een koppeling gemaakt met het glasvezelnetwerk, waardoor de data snel en goedkoop kan worden opgeslagen en verstuurd.

Slimme weg, Oude Rijksweg, Hedel en 's-Hertogenbosch

Beheer Online, een platform voor Smart City-toepassingen, regelt dit. De weg dient als pilot voor Hoeflake Elektrotechniek om te zorgen voor optimale verlichting op de openbare weg.

Energiebesparing

Met het op afstand regelen van de openbare verlichting wil de gemeente ’s-Hertogenbosch een forse energiebesparing realiseren. Op het moment dat er geen verkeer is, kan het licht automatisch gedimd worden. Op deze manier wordt overbodig energieverbruik voorkomen. De slimme weg wordt gezien als een groot proeflaboratorium en zal moeten uitwijzen of er in de toekomst meer wegen in Nederland slim worden ingericht.

Bron: Gemeente 's-Hertogenbosch

Dossier: 

innovaties

Discussie: 

forum

Geef een reactie