Vanaf 15 september 2016 is het mogelijk om bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidie aan te vragen voor isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur of hoogrendementsglas. De subsidie is ongeveer 20 procent van de isolatiekosten. Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.

Dakisolatie

Aanvullende maatregelen

Wie subsidie krijgt voor het toepassen van minstens twee verschillende soorten isolatie, kan daarnaast ook subsidie krijgen voor aanvullende maatregelen. Dat zijn bijvoorbeeld isolerende deuren, energiezuinige kozijnen bij de toepassing van driedubbel glas, warmteterugwinning of een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Wie zijn héle huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.

Lening voor besparende maatregelen

Het is ook mogelijk een gunstige lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. De nieuwe subsidie en zo’n lening zijn te combineren. Ook een combinatie van de rijkssubsidie met bijdragen van een gemeente of provincie is mogelijk. Voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel is een investeringssubsidie duurzame energie beschikbaar. Voor verhuurders van woningen zijn er al andere subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen.

Campagne over energiebesparing

Medio oktober start het Rijk een driejarige campagne over energiebesparing. De campagne richt zich op huiseigenaren die al wel energiebesparende maatregelen overwegen, maar die nog niet hebben genomen. In de eerste deelcampagne komt ook de nieuwe subsidiemogelijkheid aan de orde. Een campagnesite bundelt informatie over energiebesparing en biedt in een aantal stappen een overzicht van de mogelijkheden op maat aan. De campagne stelt komende jaren verschillende thema’s binnen energiebesparing centraal.

Bron: RVO

Eén reactie op “Ruim 60 miljoen subsidie voor energiebesparing eigen huizen”

 1. Dick Koppers

  leuk al die maatregelen maar.toch
  nieuwbouw van Google in de eemshaven
  energie verbruik evenveel als de provincies Groningen en Drenthe samen ??
  en waarvoor
  iemand met een antwoord hierop

Geef een reactie