| 4 maart 2019 – ZEP Nieuws |

De Katholieke Universiteit uit het Belgische Leuven heeft een doorbraak te pakken. Zonnepanelen die meteen waterstof produceren en een woning voorzien van elektriciteit en warmte.

Elektriciteit en warmte

De zonnepanelen gebruiken zonlicht en waterdamp uit de lucht om waterstof te produceren. Bij het maken van waterstof treedt normaliter een enorm energieverlies op. De Belgische onderzoekers hebben dit probleem opgelost door de omzetting van elektriciteit in waterstof in het zonnepaneel te integreren. Volgens de onderzoekers heeft het zonnepaneel een rendement van 15 procent en kan er 250 liter waterstof per dag mee geproduceerd worden.

Proefproject in Oud-Heverlee

De Belgen hebben 10 jaar nodig gehad om de techniek te perfectioneren. Op dit moment is er 1 zonnepaneel gemaakt, maar binnenkort komen daar 19 bij. In het Vlaams-Brabantse Oud-Heverlee wordt een pilot gestart, waarbij een goed geïsoleerde woning zonder gasaansluiting wordt voorzien van elektriciteit en warmte door de 20 waterstofpanelen. Met een extra 20 panelen kan ook een waterstofauto een jaar lang rijden.

Opslag van waterstof ondergronds

De waterstof die in de zomer is geproduceerd wordt in een ondergronds vat van 4 m3 meter opgevangen. Met de opgeslagen waterstof uit deze tank wordt de woning in de winterperiode voorzien van de benodigde energie. Op deze wijze zou de woning geheel onafhankelijk en energieneutraal moeten zijn.

Uitbreiding van het project

Als de pilot positief verloopt wordt het project uitgebreid met extra panelen in dezelfde straat. De overige 39 woningen zouden hier dan gebruik van kunnen maken. De pilot moet uitwijzen hoe succesvol de waterstofpanelen echt zijn. Het project wordt tussen nu en eind 2020 gerealiseerd.

Bron: KU Leuven

Duurzame onderwerpen

Deel deze pagina:

Eén reactie op “Pilot: Zonnepanelen die waterstof produceren”

Geef een reactie

Of