Mijlpaal voor Enexis

In totaal leveren alle particuliere zonnepaneelsystemen in het netwerkgebied van Enexis nu 500 MW aan stroom. Dit is voldoende om 225.000 huishoudens te voorzien van energie. Maarten Blacquiere is vooral trots dat Enexis de eerste netbeheerder is die deze mijlpaal bereikt. Enexis heeft nu de meeste particuliere aansluitingen met zonnepaneelsystemen in Nederland.

Toename van zonnepanelen

Begin 2013 was het aantal aansluitingen met zonnepanelen nog slechts 27.000. De enorme toename in het verzorgingsgebied

100 duizend PV installaties

 Foto: Vlnr: Familie Berghuis, Installateur Vaatstra, Maarten Blacquiere en Nienke Homan

van Enexis is vooral te ‘danken’ aan de Regeling Waardevermeerdering in de provincie Groningen. De NAM heeft deze regeling opgezet om Groningers met aardbevingsschade, die ontstaan is door gasboringen, tegemoet te komen. Inmiddels hebben al 7.000 mensen gebruik gemaakt van de regeling. Met de verkregen subsidie kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen worden aangeschaft.

Aanpassingen aan het elektriciteitsnet

Het hoge aantal zonnepanelen in het netwerkgebied van Enexis zorgt ook voor een uitdaging. Met de snelle toename wordt er ook meer gevraagd van het elektriciteitsnet. “Er wordt steeds meer en vaker energie teruggeleverd aan ons net. Hierdoor moet Enexis vooral op lokaal en regionaal niveau aanpassingen verrichten. Dan moet je denken aan dikkere kabels en andere technische voorzieningen, maar dat is vooral een luxe-probleem.” vertelde een trotse Maarten Blacquiere.

Regeling Waardevermeering? 

Discussieer mee!

Eén reactie op “Netbeheerder Enexis sluit 100.000e set zonnepanelen aan”

  1. Mia

    Mooi om te zien dat Groningen zo aan het verduurzamen is. Jammer dat hiervoor aardbevingen nodig zijn 😉

Geef een reactie