Een systeem van zes zonnepanelen inclusief omvormer kost circa 2.900 euro, dat levert jaarlijks circa 300 euro aan stroom op. Volgens Milieu Centraal is het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar met 6 procent spaarrente. Tien procent van de Nederlandse huishoudens is van plan om het komende jaar zonnepanelen te kopen.

Zonnepanelen

De intentie tot aanschaf  van zonnepanelen ligt bij woningbezitters op 14 procent en bij woninghuurders op ongeveer 4 procent. Volgens de voorlichtingsorganisatie is de belangstelling toegenomen, doordat de prijs de afgelopen vijf jaar is gehalveerd. Momenteel ligt bij 7 procent van de woningen in Nederland zonnepanelen op het dak.

Btw

Woningeigenaren met zonnepanelen kunnen een deel van hun stroom leveren aan het energienet en krijgen daarvoor een vergoeding van de energieleverancier. Omdat zij door de Belastingdienst als ondernemer worden aangemerkt kunnen particulieren de btw over de zonnepanelen terugvragen. Zij zijn vervolgens wel verplicht om elk kwartaal btw-aangifte te doen, anders dreigt een naheffing van ruim 5.000 euro.

Vereniging Eigen Huis heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën tevergeefs verzocht of die verplichting voor particulieren kan vervallen. Wiebes ziet geen aanleiding om de regels aan te passen, aangezien na het eerste jaar een jaaraangifte of een ontheffing aangevraagd kan worden.

Geef een reactie