Klimaatverandering is wereldwijd een onderwerp dat hoog op de agenda staat. Ook in Nederland lijkt dit het geval te zijn. Toch doet Nederland in vergelijking met de rest van de wereld te weinig om klimaatverandering tegen te gaan volgens de nieuwe klimaatranglijst.

Klimaatranglijst

Sinds 2006 publiceert GermanWatch jaarlijks de Climate Change Performance Index. Deze index wordt in samenwerking met Climate Action Network tot stand gebracht. De positie op de ranglijst wordt onder andere gebaseerd op de nationale Co2-uitstoot, het gevoerde klimaatbeleid, en de ontwikkeling op het gebied van hernieuwbare energie. Het doel van de makers is om druk op landen uit te oefenen die niet genoeg actie ondernemen om het klimaat te beschermen.

Nederland

In 2006 startte Nederland op plaats 15, maar sindsdien heeft ons land nooit meer zo hoog gestaan. Vorig jaar eindigde Nederland op de 31e plek. Dit jaar heeft de daling doorgezet en staat Nederland wereldwijd op de 42e plaats. Van alle landen binnen de Europese Unie staat Nederland op de één na laatste plaats.

Toplanden

Denemarken is, voor de derde keer op rij, het best presterende land, en wordt op de voet gevolgd door Zweden. Andere toplanden zijn Marokko, Cyprus, Slowakije en Portugal. Ondanks dat Denemarken het best presterende land is, staat het niet op de eerste plaats. Het erepodium is symbolisch leeggelaten, omdat er volgens GermanWatch geen enkel land genoeg kan doen om het klimaat te beschermen.

Download performance index

Meer over de energietransitie

Geef een reactie