Aandeel groene stroom groeit

Nederlanders kiezen in steeds grotere getale voor groene stroom. Dat is een trend die Pricewise ziet op basis van de energiecontracten die worden afgesloten. Vorig jaar bevatte 73% van de contracten groene stroom uit Europa. Dat is inclusief 20% ‘echt’ groene stroom uit Nederland. Dit laatste percentage ligt bijna drie keer hoger dan in 2015 (7,3%). De duurzame energie van Nederland komt vooral voort uit windmolens, een beetje zonnepanelen en een heel klein beetje waterkracht.

Nederlandse groene stroom concurrerend

Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, zijn die ontwikkelingen niet alleen te danken aan een groeiende groep

milieubewuste consumenten. “Dit komt vooral doordat echte Hollandse groene stroom qua prijs nu kan wedijveren met waterkrachtstroom uit Noorwegen of zelfs met grijze kolenstroom. Dit is wereldwijd het geval; de productiekosten van duurzame energie liggen soms niet veel hoger dan die van niet-duurzame energie. Het is dus vooral een kwestie van vraag en aanbod”.

Verschillen tussen provincies

Groene stroom van Nederlandse bodem was onder de nieuwe energiedeals populairder dan ooit. In de Zeeuwse contracten zat gemiddeld 25% ‘echt’ groene stroom. Utrecht werd tweede met afgerond 23%, gevolgd door Flevoland (22%), Noord-Holland (21%), en Noord-Brabant (21%).

De ranglijst:

1.Zeeland (25%)
2.Utrecht (23%)
3.Flevoland (22%)
4.Noord-Holland (21%)
5.Noord-Brabant (21%)
6.Limburg (21%)
7.Zuid-Holland (20%)
8.Groningen (20%)
9.Gelderland (18%)
10.Overijssel (17%)
11.Drenthe (16%)
12.Friesland (16%)

Bron: Pricewise

Geef een reactie