Zonnepanelen op de Nederlandse daken zijn al bijna niet meer weg te denken. Maar wat als je geen ruimte hebt voor zonnepanelen óf je dak is niet geschikt? Met de Airturb kun je dan toch energie opwekken.

Geen zonnepanelen, maar een windmolen op je dak

      1405x gezien   5 reacties

Een kleine windmolen op je dak

Initiatiefnemers Serkan Kilic en Frederik Marcillaud zagen iedereen om zich heen zonnepanelen plaatsen, maar hadden hier zelf geen ruimte voor. Toch wilden zij graag hun eigen energie opwekken en zo een steentje bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. Zij kwamen met een mogelijke oplossing: Een kleine windmolen op je dak.

Over de Airturb

De Airturb is een verticale windmolen van 1,5 meter hoog. De windmolen wekt gemiddeld zo’n 1000 kWh per jaar op en begint met energie opwekken vanaf windkracht 1 (windsnelheid 1 m/s). De Airturb is vanaf 2500 euro te koop en komt met een garantie van 10 jaar. De technische levensduur is 15 jaar.

Geschikt voor alle daken

Omdat de windmolen al bij windkracht 1 begint te werken is de Airturb zelfs geschikt voor hogere daken in binnensteden. De mobiliteit maakt hem uitstekend geschikt voor huurwoningen. Als je verhuist, neem je de Airturb gewoon mee. Op dit moment kan de geluidsarme windmolen alleen op platte daken geplaatst worden./Maar daar komt, als het aan Kilic ligt, snel verandering in. Toekomstige innovatie moeten de Airturb geschikt maken voor schuine daken. Er zijn nu 100 Airturbs in Nederland geplaatst.

Aanvulling op zonnepanelen

De innovatieve windmolen wordt niet gezien als concurrent van zonnepanelen, maar juist als een aanvulling hierop. Voor winterse periode en in de avonduren als de zon niet schijnt wek je dan toch nog energie opwek. De Airturb is met een terugverdientijd van 12 jaar op dit moment echter niet interessant voor mensen die een hoog rendement verwachten. Duurzame idealisten zien de Airturb misschien wel zitten.

Bron: Airturb Foto: Airturb

5 reacties op “Geen zonnepanelen, maar een windmolen op je dak”

 1. Bas

  Dit is allesbehalve een duurzame innovatie. Beter eerst onderzoek doen in plaats van alles te geloven (en zelfs te verspreiden) wat marketing teams en bedrijven over hun eigen producten vertellen.

 2. J C A Kieboom

  Op binnenschepen hadden we 70 jaar geleden al een zelfgemaakt windmolentje om de accu op te laden , gratis en het werkte perfect.
  Hoezo niet duurzaam ?

  [Dubbel bericht verwijderd door moderator]

 3. A.Taselaar

  heb je feiten en getallen die je uitspraak ondersteunen ?

 4. Will Eisinga

  voor 2500 euro installeer je 2500 kWh. 8 panelen van 330 Wp standaard. de hub produceert 1000 kWh.
  de productiegarantie van de hub is 15 jaar. De productiegarantie van Zonnepanelen is 30 jaar..
  ik heb 30 panelen sinds 2012, 8 jaar, en produceer tot mijn verbazing elk jaar meer kWh. geen degradatie.
  dat wordt nog wat over 30 jaar.

 5. Joep Meloen

  Let op hiermee, bij veel woningen behalve het kust gebied heeft een gemiddelde wind snelheid van 2,5 m/s. Nergens op de site is te vinden hoeveel vermogen de AirTub levert bij 2,5 m/s. Het vermogen zal wel erg laag zijn bij deze snelheden, wat de terug verdien tijd erg lang maakt. Goedkoper is het je gloeilampen te vervangen door Led verlichting, en heeft het zelfde effect.!