Een kleine windmolen op je dak

Initiatiefnemers Serkan Kilic en Frederik Marcillaud zagen iedereen om zich heen zonnepanelen plaatsen, maar hadden hier zelf geen ruimte voor. Toch wilden zij graag hun eigen energie opwekken en zo een steentje bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. Zij kwamen met een mogelijke oplossing: Een kleine windmolen op je dak.

Over de Airturb

De Airturb is een verticale windmolen van 1,5 meter hoog. De windmolen wekt gemiddeld zo’n 1000 kWh per jaar op en begint met energie opwekken vanaf windkracht 1 (windsnelheid 1 m/s). De Airturb is vanaf 2500 euro te koop en komt met een garantie van 10 jaar. De technische levensduur is 15 jaar.

Geschikt voor alle daken

Omdat de windmolen al bij windkracht 1 begint te werken is de Airturb zelfs geschikt voor hogere daken in binnensteden. De mobiliteit maakt hem uitstekend geschikt voor huurwoningen. Als je verhuist, neem je de Airturb gewoon mee. Op dit moment kan de geluidsarme windmolen alleen op platte daken geplaatst worden./Maar daar komt, als het aan Kilic ligt, snel verandering in. Toekomstige innovatie moeten de Airturb geschikt maken voor schuine daken. Er zijn nu 100 Airturbs in Nederland geplaatst.

Aanvulling op zonnepanelen

De innovatieve windmolen wordt niet gezien als concurrent van zonnepanelen, maar juist als een aanvulling hierop. Voor winterse periode en in de avonduren als de zon niet schijnt wek je dan toch nog energie opwek. De Airturb is met een terugverdientijd van 12 jaar op dit moment echter niet interessant voor mensen die een hoog rendement verwachten. Duurzame idealisten zien de Airturb misschien wel zitten.

Bron: Airturb Foto: Airturb

Geef een reactie