Inzicht in energieverbruik

De slimme meter kan maandelijks, jaarlijks en zelfs dagelijks met toestemming de meterstanden doorgeven naar de energieleverancier. Vervolgens kan er via een app of via de website de meterstanden worden gevolgd. Deze manier van indirecte terugkoppeling kan waardevolle inzichten bieden, wanneer er het meeste verbruik is geweest.

Uitlezen van de P1-poort

Daarnaast kan de slimme meter ook actuele informatie over verbruik laten inzien. Slimme meters hebben namelijk een P1-aansluiting. Op deze aansluiting kan er via een kabel randapparatuur op aangesloten worden zoals een energiemanager. Dit apparaat leest dan het energieverbruik op ieder moment van de dag uit en geeft deze informatie weer op het scherm of via een app. Via het display of app kan het energieverbruik live worden gevolgd. Zodra de vaatwasser of wasmachine aangaat is het verbruik direct zichtbaar in de app. Daardoor wordt het mogelijk gemaakt om enorme stroomslurpers op te sporen en kan er met een kleine ingreep energie worden bespaard.

Energie besparen door energiemanagers

Volgens Marlon Mintjes van Milieu Centraal wordt er door huishoudens met een energiemanager op jaarbasis gemiddeld 3 procent aan energie bespaard. Met de stijgende energieprijzen zou zelfs de besparing nu hoger kunnen uitvallen doordat huishoudens meer inzicht kunnen hebben door een energiemanager. Wil je meer inzicht in hoe je kunt besparen op de energierekening lees hier dan meer. Daarnaast zijn er verschillende handige randapparatuur, een overzicht van de mogelijkheden vind je hieronder.

Realtime
uitlezen

Opwek
Zonne
stroom

Abonnement
nodig?

Historie
opbouw

Draadloos

PrijsNee

€ 99,-

Nee

€ 150,-

Nee

€ 239,-

Optie

Ja

€ 30,-

Optie

Optie

€ 99,-

Nee

€ 125,-Optie€ 30,-

Nee

€ 146,-

Optie

Optie

€ 250,-

Nee

€ 50,-

Nee

€ 119,-

Nee

€ 100,-

Nee

€ 70,-

Nee

-

Ja

€ 200,-

Nederland zit in een energiecrisis

Meer nieuws over energie besparen

3 reacties op “Energie besparen door de slimme meter”

  1. Thom van den Elsen

    De site Enelogic geeft je alle informatie over je gas en elektra verbruik die je nodig hebt. Helaas zijn de standen niet real time maar zit er een vertraging van 1 dag op. Voordeel is je hoeft er geen hardware of software voor te kopen het is geheel gratis. De site biedt je ook de mogelijkheid om allerlei vergelijkingen te maken met andere gebruikers. Ik gebruik deze site al jaren. Ik kan me wel herinneren dat het enkele dagen duurt voordat je de site kunt gebruiken ivm het geven van toestemming om de gas en elektrameter uit te mogen lezen. Ik wens iedereen succes met energie besparing. Even nog een tip, kijk eens aandachtig naar overjarige koelkasten en vriezers, dat kunnen mega stroomverbruikers zijn.

  2. Hans Gerritsen

    Met behulp van een mini computertje (zoals Raspberry Pi of Odroid) is het voor mensen die een beetje handig zijn zelf te bouwen met bhv Home Assistant of Domoticz, of andere open source pakketjes.

Geef een reactie