Productie

De industrie produceerde dit jaar al 52 gigawatt aan zonnevermogen. Naar verwachting zal dit in 2015 zijn gestegen naar 61 gigawatt. In 2013 was dit nog ‘slechts’ 40 gigawatt. Dit betekend een forse groei van ruim 65 procent.

Dreigend tekort

Waar de industrie maximaal 70 gigawatt zou kunnen produceren wordt verwacht dat de vraag naar zonnepanelen, met 400 gigawatt, ruimschoots wordt opgeschroefd. Vooruitlopend zou SunPower Corporation plannen hebben voor het opzetten van een nieuwe fabriek in Californië. Deze fabriek moet garant staan voor 700 gigawatt aan zonnevermogen. Canadian Solar Inc. is al begonnen met bouwen van een nieuwe fabriek. In China moet deze 300 gigawatt aan zonnevermogen produceren.

Prijsstijging

Volgens Bloomberg is een prijsstijging echter niet aan de orde. De productiekosten van zonnepanelen zijn laag, en dalen nog steeds. De markt van zonnepanelen is extreem gevoelig voor prijsstijgingen, en dit moet dan ook worden voorkomen. De levering van zonnepanelen zal wel selectiever worden. Landen met stabiele prijzen zal eerder worden voorzien van nieuwe voorraad. Ook grote zonneparken worden naar verwachting eerder voorzien. Of dit ten koste gaat van kleinschalige projecten of initiatieven van consumenten moet in de toekomst blijken.

 

Bron: Bloomberg

Geef een reactie