Veelgestelde vragen over duurzame energie

Inhoudsopgave veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over energie terugleveren

Wanneer lever ik stroom terug?

Op het moment dat je bijvoorbeeld zonnepanelen aansluit ga je energie opwekken. Als je méér energie opwekt dan je op dat moment in huis nodig hebt, lever je stroom terug op het elektriciteitsnet. Afhankelijk van het verbruik levert een huishouden gemiddeld per jaar 30% van de opgewekte stroom terug.

Meer over opwekken en terugleveren

Lever ik altijd terug als ik zonnepanelen heb?

In principe wel. Over het hele kalenderjaar ontstaat er altijd wel wat teruglevering. Zelfs als je bijvoorbeeld maar 3 zonnepanelen hebt. Je levert géén stroom terug als je omvormer is uitgeschakeld of als je zonnepanelen niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet (off grid).

Meer over energie terugleveren

Ik ga energie terugleveren, wat krijg ik daarvoor?

Op dit moment is de energieleverancier verplicht om alle teruglevering te salderen. Dit houdt in dat je hetzelfde bedrag krijgt, dat je ook betaalt aan je energieleverancier. Dit tarief vind je op het leveringscontract. In de periode 2025 – 2031 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd, daarna ontvangt je een vaste vergoeding voor teruglevering.

Meer over de salderingsregeling

Kan ik nog wel terugleveren met mijn zonnepanelen?

De meeste particulieren kunnen gewoon zonnepanelen plaatsen. Vooral bij grote projecten en zonneparken ontstaan knelpunten op het elektriciteitsnet. Deze worden echter aangesloten op een ander gedeelte van het elektriciteitsnet, maar kunnen weldegelijk invloed hebben op jouw setje zonnepanelen. Tot 60 zonnepanelen kan je probleemloos plaatsen, daarboven doe je altijd even navraag doen bij de netbeheerder.

Wie is mijn netbeheerder?

Veelgestelde vragen over klimaatverandering

Veroorzaakt de mens klimaatverandering?

Ja, inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat de mens een zéér grote en belangrijke bijdrage levert aan klimaatverandering. Maar dat betekent dat we het ook zelf kunnen omkeren.

Meer over de oorzaak van klimaatverandering

De mens heeft toch CO2 nodig?

Dat klopt, maar teveel CO2 is dan weer niet goed. Als er geen CO2 in de lucht zou zijn, dan was het gemiddeld -55 graden op aarde, maar teveel CO2 in de lucht zorgt juist voor opwarming van de aarde.

Meer over opwarming van de aarde

Waarom is ontbossing erg?

Bomen nemen CO2 op, waardoor de temperatuur van de aarde stabiel blijft. Daarnaast geven bomen zuurstof terug aan de mens. Ook leven er veel wilde dieren en planten die door ontbossing verdwijnen.

Meer over ontbossing

Stijgt de zeespiegel?

Ja, door smeltende ijskappen in Groenland en Antarctica stijgt de zeespiegel. Dit komt door de opwarming van de aarde.

Meer over smeltende ijskappen

Veelgestelde vragen over omvormers

Wat is een omvormer? 

Een omvormer is een apparaat dat gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Deze is belangrijk bij een zonnepaneelinstallatie, zodat je de opgewekte stroom meteen kan gebruiken in huis.

Meer over de werking van een omvormer

Wat is een micro-omvormer? 

Een micro-omvormer is een klein apparaatje dat gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Deze is belangrijk bij een zonnepaneelinstallatie, zodat je de opgewekte stroom meteen kan gebruiken in huis. Het verschil met de gewone omvormer is dat de micro-omvormer rechtstreeks op het zonnepaneel wordt aangesloten.

Lees hier meer over de voordelen van micro-omvormers

Wat is een power optimizer? 

Een power optimizer is een klein kastje met daarin losse MPP-trackers, die normaal in de omvormer zitten. Een MPP-tracker zorgt ervoor dat de stroomproductie zo hoog mogelijk is. Dus hoe meer MPP-trackers hoe beter de opbrengst.

Meer over de power optimizers

Wat voor omvormer moet ik kiezen?

Als je niet meer dan 3600 Wattpiek aan zonnepanelen plaatst, kies dan voor een 1-fase omvormer. Ga je meer plaatsen dan is het advies om altijd een 3-fase omvormer te kiezen. Vanaf 5000 Wattpiek is een verdeling over 3-fase zelfs verplicht. Zorg ervoor dat de omvormer altijd “zwaar” belast wordt, om het hoogste rendement te behalen.

Meer over de voordelen 3-fase omvormer

Ik heb een storing op de omvormer, wat moet ik doen?

Bij een storing op de omvormer controleer je eerst de handleiding of neem je contact op met de installateur. Meestal zit het probleem in de eigen installatie.

Voorkom storing op de omvormer

Veelgestelde vragen over waterstof

Hoeveel energie kost waterstof?

De efficiëntie van een elektrolyse installatie op dit moment 70 procent. Als dit 100 procent zou zijn, zou er 39 kWh per kilogram waterstof nodig zijn. In de huidige situatie is dit dus 50 kWh. Helaas moet dit proces twee keer plaatsvinden om het uiteindelijk bij de eindgebruiker te krijgen. Dit levert dus een energieverlies van 60 procent op.

Meer over waterstof

Is waterstof echt duurzaam?

Ja, waterstof is een hele schone brandstof, want er komt alleen maar waterdamp vrij en wordt gemaakt uit elektriciteit en water. Als de opgewekte elektriciteit uit fossiele bronnen komt, is hydrogen een stuk minder duurzaam.

Meer over waterstof

Waarom stappen we niet meteen over op waterstof?

Waterstof is schoon, maar kost ook veel elektriciteit. Op dit moment wordt er nog niet voldoende hernieuwbare elektriciteit opgewekt in Nederland om er groene hydrogen van te maken. Met de geplande windparken op de Noordzee in 2030 is dat straks wel het geval.

Meer over deze windparken

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof is niet gevaarlijker dan benzine, aardgas of elektriciteit. Net als aardgas is het reukloos en zal er een geur aan worden toegevoegd. Ten opzichte van elektrisch rijden of rijden op benzine zijn de risico’s ook niet groter.

Meer over de veiligheid van waterstof.

Wat kost een waterstofketel?

Als we straks gaan verwarmen met waterstof moet je oude CV-ketel vervangen worden. Een nieuwe waterstofketel kost op dit moment rond de 4000 euro, maar de verwachting is dat bij een grotere afname deze prijs gelijk zal zijn aan de kosten van een nieuwe HR-ketel, zo’n 2500 euro.

Kan ik al rijden op waterstof?

Er zijn autofabrikanten die waterstofauto’s verkopen, maar de keuze is beperkt. In Nederland zijn ook slechts 5 waterstoftankstations, wat het rijden op waterstof lastiger maakt.

Meer over rijden op waterstof

Wanneer word ik aangesloten of het waterstofnetwerk?

De Gasunie heeft in 2021 opdracht gekregen van de overheid om het gasnetwerk om te bouwen naar een waterstofnetwerk. De bedoeling is dat eerst de industrie overstapt.

Meer over het waterstofnetwerk

  • Nuttige pagina?
  • 2   0