Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de elektrische auto

Wat kost een elektrische auto?

Een elektrische auto is gemiddeld 15.000 euro duurder dan een benzine- of diesel auto. De elektrische auto is wel 35 procent zuiniger in onderhoud en is vele malen zuiniger in het gebruik. Daarnaast is er ook subsidie beschikbaar voor de aankoop van een elektrische auto.

Meer over de kosten van de elektrische auto.

Hoe rijdt een elektrische auto?

Een elektrische auto heeft geen versnellingsbak meer. Je drukt simpelweg het gaspedaal dieper in als je harder wil rijden. Een elektrische auto is significant stiller dan een benzine auto.

Wat is de levensduur van een elektrische auto?

De levensduur is vooral afhankelijk van de batterij. De batterij van een elektrische auto gaat gemiddeld tussen de 150.000 en 250.000 kilometer mee. Een Nederlandse autobezitter ruilt zijn auto meestal al ruim voor dit aantal kilometers in. Het vervangen van een accu is wel een dure grap en kost gemiddeld zo’n 10.000 euro.

Meer over de accu van een elektrische auto

Is er subsidie voor elektrische auto’s?

Ja, er is subsidie beschikbaar voor zowel nieuwe als tweedehandse elektrische auto’s vanuit de SEPP-regeling. Bedrijven kunnen gebruik maken van de MIA of de SEBA regeling. Naast deze subsidies zijn er ook fiscale voordelen. Zo is de elektrische rijder tot 2025 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en is de bijtelling bij het leasen veel lager.

Meer over subsidies voor elektrische auto’s

Hoeveel verbruikt een elektrische auto?

Het verbruik van een elektrische auto is net bij als een gewone auto afhankelijk van de motor, gewicht en je rijgedrag. De elektrische auto verbruikt gemiddeld tussen de 8 en 30 kWh per 100 kilometer. Een benzine auto verbruikt gemiddeld 7 liter benzine op 100 kilometer. Dat betekent dat de elektrische auto tussen 1,60 en 6 euro per 100 kilometer kost, waar dat bij de benzineauto gemiddeld 13,30 euro is.

Hoe veilig is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is niet gevaarlijker dan rijden op welke brandstof dan ook. De accu zit in een zéér sterke en waterdichte behuizing. Daarnaast wordt het hoogspanningssysteem gedeactiveerd op het moment van een crash.

Veelgestelde vragen over energie besparen

Waar moet ik beginnen met energie besparen?

Begin altijd met minder energie verbruiken. Kan de verwarming lager? Kan je minder lang douchen? Stekkers uit het stopcontact? De volgende stap is goed isoleren. Dit is een investering, maar levert direct winst op in het energieverbruik én in de portemonnee. Vervolgens kan je gaan nadenken over zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. En misschien is elektrisch rijden ook interessant voor je of je pakt gewoon de fiets.

Meer over energie besparen

Kan ik energie besparen zonder geld uit te geven?

Ja, dat kan zeker. Je verwarming een graadje lager is zo’n voorbeeld. Op onderstaande pagina vind je nog veel meer energiebesparende maatregelen zonder dat je geld hoeft uit te geven.

Meer over energie besparen

Stijgt de waarde van mijn woning als deze energiezuinig is?

Ja, uit diverse onderzoeken komt naar voren dat woningen met een energielabel A een hogere verkoopwaarde hebben dan bijvoorbeeld woningen met een energielabel C.

Is er subsidie voor energie besparen?

Ja, als je energie wil besparen dan zijn er volop subsidiemogelijkheden. Er zijn subsidies voor warmtepompen, zonneboilers en zelfs voor het isoleren van je woning.

Meer over deze subsidies

Hoe krijg ik inzicht in mijn energieverbruik?

Dit kan door zelf je meterstanden wekelijks of maandelijks bij te houden, maar natuurlijk is dat eenvoudiger met de slimme meter. Er zijn veel (gratis) tools die je slimme meter kunnen uitlezen. Je kunt ook gebruik maken van zogenaamde slimme stekkers. Deze laten het elektriciteitsverbruik per apparaat zien.

Meer over inzicht in je energieverbruik

Veelgestelde vragen over energie terugleveren

Wanneer lever ik stroom terug?

Op het moment dat je bijvoorbeeld zonnepanelen aansluit ga je energie opwekken. Als je méér energie opwekt dan je op dat moment in huis nodig hebt, lever je stroom terug op het elektriciteitsnet. Afhankelijk van het verbruik levert een huishouden gemiddeld per jaar 30% van de opgewekte stroom terug.

Meer over opwekken en terugleveren

Lever ik altijd terug als ik zonnepanelen heb?

In principe wel. Over het hele kalenderjaar ontstaat er altijd wel wat teruglevering. Zelfs als je bijvoorbeeld maar 3 zonnepanelen hebt. Je levert géén stroom terug als je omvormer is uitgeschakeld of als je zonnepanelen niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet (off grid).

Meer over energie terugleveren

Ik ga energie terugleveren, wat krijg ik daarvoor?

Op dit moment is de energieleverancier verplicht om alle teruglevering te salderen. Dit houdt in dat je hetzelfde bedrag krijgt, dat je ook betaalt aan je energieleverancier. Dit tarief vindt je op het leveringscontract. In de periode 2023 – 2031 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd, daarna ontvangt je een vaste vergoeding voor teruglevering.

Meer over de salderingsregeling

Kan ik nog wel terugleveren met mijn zonnepanelen?

De meeste particulieren kunnen gewoon zonnepanelen plaatsen. Vooral bij grote projecten en zonneparken ontstaan knelpunten op het elektriciteitsnet. Deze worden echter aangesloten op een ander gedeelte van het elektriciteitsnet. Tot 60 zonnepanelen kan je probleemloos plaatsen, daarboven kan je altijd even navraag doen bij de netbeheerder.

Wie is mijn netbeheerder?

Veelgestelde vragen over laadpalen

Wat kost een laadpaal? 

Een laadpaal kost gemiddeld 1500 euro. Dit is exclusief installatie en eventuele aanpassingen in de meterkast.

Meer over het kopen van een laadpaal

Is er subsidie voor laadpalen?

Helaas is er op dit moment geen subsidie beschikbaar voor het plaatsen van een laadpaal. Voor de aanschaf van een elektrische auto er wel subsidie. Je kunt hiervoor gebruik maken van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

Meer over deze subsidie

Wat kost het opladen van de elektrische auto?

Thuis opladen kost zoveel als je betaalt aan stroom. Meestal ligt dit rond de 20 cent per kWh. Het opladen bij een openbare laadpaal kost gemiddeld 35 cent/kWh en de duurste variant is het snelladen met gemiddeld 66 cent per kWh.

Kan ik met mijn laadpas ook in het buitenland laden?

Ja, meestal kan dit. Soms moet het “laden in het buitenland” nog wel aangezet worden. Check altijd even de voorwaarden van je aanbieder, zodat je zeker weet dat je ook in het buitenland je elektrische auto kan opladen. Via deze routeplanner kan je de stops voor het laden uitstippelen.

Meer over openbare laadpalen

Wat is snelladen?

De accu van de auto heeft gelijkstroom nodig. Als je thuis de elektrische auto oplaadt moet de wisselstroom eerst omgezet worden naar gelijkstroom. Dit levert vertraging op het bij het opladen. Bij snelladen laadt je de auto op met gelijkstroom. Snelladen kan meestal alleen bij tankstations langs de snelweg en duurt 20 tot 30 minuten.

Meer over snelladen

Hoelang gaat een accu van de elektrische auto mee?

De accu van een elektrische auto gaat gemiddeld tussen de 150.000 en 250.000 kilometer mee. Een Nederlandse autobezitter ruilt zijn auto meestal al ruim voor dit aantal kilometers in. Het vervangen van een accu is wel een dure grap en kost gemiddeld zo’n 10.000 euro.

Meer over de accu van de elektrische auto

Waar koop ik een laadpaal?

Een laadpaal kan je online kopen in een webshop of laten installeren door een installatiebedrijf.

Vind een webshop of installateur

Wat moet ik doen bij een storing op de laadpaal?

Het kan voor komen dat een openbare laadpaal in storing treed. Openbare laadpalen zijn meestal voorzien van een sticker met een telefoonnummer waar je de storing kan melden. Als er geen storingsnummer aanwezig is meld de storing dan bij de gemeente. Als de laadpaal niet op openbaar terrein staat dan meld je de storing bij de eigenaar van het terrein.

Eigen laadpaal in storing

Heb je een eigen laadpaal en staat deze in storing? Neem dan contact op met de leverancier of installateur van je laadpaal.

Waar vind ik een laadpaal in Nederland?

Alle laadpunten in Nederland zijn te vinden op Oplaadpalen.nl. De website laat zelfs zien welke laadpaal vrij is. Er zijn op dit moment 75.000 laadpalen in Nederland

Groei aantal laadpalen in Nederland juni 2021

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Welke warmtepomp past het best bij mij?

Dat ligt eraan hoeveel ruimte je hebt. Een grondgebonden volledig elektrische warmtepomp heeft veel ruimte nodig en is duurder, dan bijvoorbeeld een luchtwarmtepomp. Een luchtwarmtepomp verbruikt weer meer en maakt meer lawaai.

Meer over de verschillende warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp?

Eigenlijk werkt een warmtepomp net zoals een koelkast. Een koelkast haalt warmte uit de lucht binnen de koelkast, zodat de temperatuur op peil blijft en je producten koel en vers blijven. Via een compressor voert de koelkast de warme lucht vervolgens naar buiten. Een warmtepomp haalt juist warmte uit de buitenlucht en verwarmt de woning via radiatoren of vloerverwarming.

Meer over warmtepompen

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Dit hangt grotendeels af van de mate waarop de woning is geïsoleerd. Een woning van ná bouwjaar 2000 met minimaal energielabel B is meestal geschikt voor een warmtepomp. Een lager energielabel betekent meestal dat er extra isolatiemaatregelen nodig zijn. Een warmtepomp kan het water immers maar tot maximaal 60 graden opwarmen, waardoor de gewenste binnentemperatuur tijdens koude perioden in een slechte geïsoleerde woning nooit bereikt wordt.

Meer over warmtepompen

Wat kost een warmtepomp?

Een warmtepomp kost tussen de 3000 en 12.000 euro (exc. installatie) afhankelijk van het soort warmtepomp. Een grondgebonden warmtepomp is significant duurder dan een lucht warmtepomp, maar levert een grotere besparing op.

Klik hier voor alle kosten, inclusief subsidie en installatie op een rij.

Wat bespaar je met een warmtepomp?

Ten opzichte van een CV-ketel levert een warmtepomp een jaarlijkse besparing op van tussen de 100 en 850 euro afhankelijk van het soort warmtepomp.

Klik hier voor de exacte besparing per warmtepomp

Kan ik ook koelen met een warmtepomp?

Jazeker! De meeste warmtepompen kunnen ook in de zomer je woning lekker koelen. Als je de aanschaf van een airco overweegt dan kan het zelfs goedkoper zijn om een warmtepomp te laten installeren.

Hoelang gaat een warmtepomp mee?

De technische levensduur van een warmtepomp is gemiddeld 20 jaar. Goed onderhoud kan deze zelfs verlengen tot 30 jaar. In vergelijking met een CV-ketel gaat de warmtepomp dus 2 á 3 keer zolang mee.

Moet ik mijn radiatoren vervangen bij een warmtepomp?

Een volledig elektrische warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan de HR-ketel, waardoor het vervangen van je huidige radiatoren voor speciale radiatoren of vloerverwarming waarschijnlijk nodig is. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot 2500 euro. Voor een hybride warmtepomp is dit meestal niet nodig, maar in sommige gevallen wel te adviseren. Voor een ventilatiewarmtepomp is er geen wijziging nodig.

Heb ik een vergunning nodig voor een warmtepomp?

Soms heb je een vergunning nodig als je een warmtepomp gaat plaatsen. Dit is sterk afhankelijk van het soort warmtepomp, maar ook in welke plaats en/of gemeente je woont.

Meer over vergunningen per warmtepomp

Wat betekent COP en SCOP?

De Coëfficiënt of Performance (COP) is de verhouding tussen de afgegeven hoeveelheid warmte en het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp en vertelt je hoe zuinig de warmtepomp is. Een COP van 4, zet 1 eenheid stroom om in 4 eenheden warmte. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter en zuiniger de warmtepomp is. De COP wordt meestal in een minimale en maximale waarde weergegeven, omdat deze afhankelijk is van de buitentemperatuur.

Season Coëfficiënt of Performance

Binnen de SCOP is ook rekening gehouden met de wisselende buitentemperatuur. Gebruik deze waarde dan ook om bijvoorbeeld je verbruik te berekenen.

Vervangt een warmtepomp de hele gasaansluiting?

Je hoeft natuurlijk niet van je gasaansluiting af. Met een hybride warmtepomp en een ventilatie warmtepomp heb je deze zelfs nog nodig. Alleen bij een volledig elektrische warmtepomp is deze niet meer nodig. Het verwijderen van de gasaansluiting levert een jaarlijkse besparing van zo’n 200 euro op, dus waarom zou je deze dan behouden?

Hoeveel huishoudens hebben al een warmtepomp?

Het aantal warmtepompen in Nederlandse woningen hard groeit. Er zijn al 176.000 geïnstalleerd.

Warmtepompen in Nederland 2020

Veelgestelde vragen over waterstof

Hoeveel energie kost waterstof?

De efficiëntie van een elektrolyse installatie op dit moment 70 procent. Als dit 100 procent zou zijn, zou er 39 kWh per kilogram waterstof nodig zijn. In de huidige situatie is dit dus 50 kWh. Helaas moet dit proces twee keer plaatsvinden om het uiteindelijk bij de eindgebruiker te krijgen. Dit levert dus een energieverlies van 60 procent op.

Meer over waterstof

Is waterstof echt duurzaam?

Ja, waterstof is een hele schone brandstof, want er komt alleen maar waterdamp vrij en wordt gemaakt uit elektriciteit en water. Als de opgewekte elektriciteit uit fossiele bronnen komt, is hydrogen een stuk minder duurzaam.

Meer over waterstof

Waarom stappen we niet meteen over op waterstof?

Waterstof is schoon, maar kost ook veel elektriciteit. Op dit moment wordt er nog niet voldoende hernieuwbare elektriciteit opgewekt in Nederland om er groene hydrogen van te maken. Met de geplande windparken op de Noordzee in 2030 is dat straks wel het geval.

Meer over deze windparken

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof is niet gevaarlijker dan benzine, aardgas of elektriciteit. Net als aardgas is het reukloos en zal er een geur aan worden toegevoegd. Ten opzichte van elektrisch rijden of rijden op benzine zijn de risico’s ook niet groter.

Meer over de veiligheid van waterstof.

Wat kost een waterstofketel?

Als we straks gaan verwarmen met waterstof moet je oude CV-ketel vervangen worden. Een nieuwe waterstofketel kost op dit moment rond de 4000 euro, maar de verwachting is dat bij een grotere afname deze prijs gelijk zal zijn aan de kosten van een nieuwe HR-ketel, zo’n 2500 euro.

Kan ik al rijden op waterstof?

Er zijn autofabrikanten die waterstofauto’s verkopen, maar de keuze is beperkt. In Nederland zijn ook slechts 5 waterstoftankstations, wat het rijden op waterstof lastiger maakt.

Meer over rijden op waterstof

Wanneer word ik aangesloten of het waterstofnetwerk?

De Gasunie heeft in 2021 opdracht gekregen van de overheid om het gasnetwerk om te bouwen naar een waterstofnetwerk. De bedoeling is dat eerst de industrie overstapt.

Meer over het waterstofnetwerk

Veelgestelde vragen over windmolens

Welke windmolens zijn er?

Windmolens zijn onder te verdelen in drie soorten: de kleine windmolen, de mini windmolen en de grote windmolen. Eigenlijk is alleen de kleine windmolen echt interessant voor consumenten.

Meer over de soorten windmolens

Hoe werkt een windmolen?

De meeste windmolens hebben 3 wieken die in beweging komen door de wind. Een generator zet de draaiende beweging van de wieken om in stroom. Hoe harder het waait, hoe meer energie de windmolen opwekt.

Hoeveel elektriciteit wekt een windmolen op?

Een grote windmolen van 3 MW wekt jaarlijks zo’n 6 miljoen kWh op. Een kleine windmolen van 25 KW wekt gemiddeld zo’n 40.000 kWh op en een mini windmolen komt meestal niet verder dan 2500 kWh. Bij een kleine windmolen en een mini windmolen is dit sterk afhankelijk van waar deze geplaatst is.

Meer over de opbrengst per windmolen

Wat is de levensduur van een windmolen?

De technische levensduur van een windmolen ligt zo rond de 20 jaar. Je verdient deze eigenlijk nooit terug binnen de technishe levensduur.

Is er subsidie voor windmolens?

Op dit moment is er voor particulieren geen landelijke subsidie regeling. Voor zakelijke gebruikers of energiecoöperaties is die er wel.

Meer over subsidies voor windmolens

Heb ik een vergunning nodig voor een windmolen?

Ja, voor het plaatsen van een windmolen heb je eigenlijk altijd een vergunning nodig. Deze vraag je op bij je gemeente.

Meer over vergunningen per windmolen

Wat is de beste locatie voor een windmolen?

De kustgebieden van Nederland zijn het meest geschikt voor het plaatsen van een windmolen, maar dit betekent niet dat jij geen windmolen kan plaatsen.

Check hier de beste locaties voor een windmolen

Veelgestelde vragen over zonneboilers

Hoe werkt een zonneboiler?

Er zijn verschillende zonneboilers verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Deze werken in essentie allemaal hetzelfde, ze verwarmen het leidingwater en/of het water voor het verwarmen van je woning. Toch zijn er wel verschillen in de zonneboilers.

Meer over de werking van zonneboilers

Welke zonneboiler moet ik kiezen?

De meeste mensen kiezen voor een standaard zonneboiler, maar naast deze kun je ook nog kiezen voor een CV zonneboiler, Compacte zonneboiler of een Hybride zonneboiler.

Meer over de verschillende zonneboilers

Wat is de optimale ligging van een zonneboiler?

De ideale hellingshoek is tussen de 36 en 45 graden. Plaats de zonnecollector(en) 5 graden ten westen van het zuiden, zodat deze het grootste deel van de dag in de zon staat.

Is er subsidie voor zonneboilers?

Ja, er zijn verschillende regelingen voor zonneboilers. Zowel voor particulieren als voor bedrijven is er vanuit de overheid subsidie beschikbaar.

Meer over deze subsidies

Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

De terugverdientijd ligt met subsidie op ongeveer 18 jaar. Dit is uiteraard afhankelijk van de opstelling van je zonnecollectoren, je warm waterbehoefte en de prijs per m3. Hoe groter je warm waterbehoefte, hoe groter de besparing, hoe korter de terugverdientijd.

Check hier de exacte besparing per zonneboiler

Wat is de technische levensduur van een zonneboiler?

Een zonneboilersysteem gaat gemiddeld zo’n 30 jaar mee. In de meeste gevallen verdien je zonneboilers dus binnen deze periode terug.

Wat kost het onderhoud van een zonneboiler?

Een zonneboiler met een terugloopsysteem moet elke 5 jaar gecontroleerd worden. Dit kost ongeveer 50 euro. Bij een drukgevuld systeem is dit tweejaarlijks en zijn de kosten 30 euro.

Verbruikt een zonneboiler ook energie?

De pomp van een zonneboilersysteem heeft ongeveer 50 Watt nodig. Jaarlijks komt dit neer op 10 euro aan extra kosten.

Heb ik een slimme meter nodig voor een zonneboiler?

Nee, een slimme meter is niet nodig. Je levert immers geen elektriciteit terug, maar je wekt warmte op.

Moet ik mijn zonneboiler ook melden bij de netbeheerder?

Nee, je hoeft deze niet te melden bij je netbeheerder. Je levert immers geen elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet. Zonnepanelen meld je wel bij de netbeheerder.

Hoeveel zonneboilers zijn er in Nederland?

Door de komst van de ISDE subsidie het aantal zonneboilers in Nederland sinds 2013 flink is toegenomen. In totaal zijn er tot aan 2019 ongeveer 58.000 zonneboilers verkocht in ons land.

Groei en aantal zonneboilers in Nederland 2020

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Een set zonnepanelen om het jaarlijkse verbruik van een gemiddelde huishouden te dekken (3500 kWh) kost ongeveer 5000 euro inclusief installatie. Extra kosten kunnen zijn het aanleggen van een nieuwe groep in de meterkast of het ophogen van de aansluiting. Een nieuwe meter krijg je gratis van de netbeheerder.

Meer over de kosten

Wat bespaar je met zonnepanelen?

Een gemiddeld zonnepaneel kan onder ideale omstandigheden zo’n 300 kWh per jaar opwekken. Dit levert je een besparing op van 60 euro per jaar als we uitgaan van 20 cent per kWh. Deze prijs is afhankelijk van het energiecontract dat je afsluit met de energieleverancier.

Meer over het besparen met zonnepanelen

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Minimaal 25 jaar, maar waarschijnlijk langer. De opbrengst van een zonnepaneel neemt wel af. Jaarlijks degradeert deze tussen de 0,5 en 2 procent. Leveranciers geven meestal een vermogensgarantie af van 90% na 12 jaar en 80% na 25 jaar. Na 25 jaar levert het zonnepaneel dus nog 80% van het oorspronkelijke vermogen.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 7 en 10 jaar ligt. Dit is wel rekening houdend met de huidige salderingsregeling én de teruggave van btw. De eventuele waardestijging van je woning is hierin niet meegenomen. Als de salderingsregeling verdwijnt ontvang je nog een vaste prijs die je afspreekt met de energieleverancier. De overheid heeft echter gegarandeerd dat de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar blijft.

Meer over de salderingsregeling

Wat is de ideale ligging van zonnepanelen?

De ideale ligging voor zonnepanelen is op het zuiden met een hoek tussen de 30 en 40 graden.

Check hier alle opstellingen!

Is onderhoud aan zonnepanelen nodig?

Ja, onderhoud aan zonnepanelen is best belangrijk, om het rendement zo optimaal mogelijk te houden. Ook voor de veiligheid is dit belangrijk. Het advies is om één keer per 3 jaar de installatie te laten controleren door een erkend installatiebedrijf.

Vind hier alle installateurs

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Ja, door vuil en stof kan de opbrengst dalen. Tegenwoordig zijn er verschillende bedrijven die deze dienst aanbieden. Je kunt natuurlijk ook zelf de zonnepanelen schoonmaken als ze goed en veilig bereikbaar zijn. Gebruik hiervoor een zachte borstel of doek en gewoon water. Schakel de zonnepanelen van te voren uit!

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Een goede vraag, waar eigenlijk niemand echt het antwoord op kan geven. Natuurlijk zijn er A-merk zonnepanelen, maar dat wil niet zeggen dat deze beter functioneren dan B-merken. De best geteste zonnepanelen in 2021 zijn:

  • AEG (Duitsland)
  • Boviet (Vietnam)
  • Conergy (Duitsland)
  • NSP (Taiwan)
  • Renesola (China)
  • Solar Frontier (Japan)

Moet ik mijn zonnepanelen apart laten verzekeren?

Bij een eigen woning vallen de zonnepanelen onder je opstalverzekering. Geef wel aan je verzekeraar door dat je zonnepanelen hebt geplaatst. Voor mensen met een huurwoning vallen de zonnepanelen onder de opstalverzekering van de huurvereniging. Technische mankementen vallen niet onder de opstalverzekering.

  • Nuttige pagina?
  • 2   0