Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig heel normaal in het Nederlandse straatbeeld, maar wat doen ze eigenlijk? Wat leveren ze op en wat kosten ze nou eigenlijk echt? Antwoorden vind je hier op veelgestelde vragen over zonnepanelen.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Een set zonnepanelen om het jaarlijkse verbruik van een gemiddeld huishouden te dekken (3500 kWh) kost ongeveer 5000 euro (inclusief installatie). Extra kosten kunnen zijn; het aanleggen van een nieuwe groep in de meterkast of het ophogen van de aansluiting. Een nieuwe meter krijg je gratis van de netbeheerder.

Meer over de kosten

Wat bespaar je met zonnepanelen?

Een gemiddeld zonnepaneel kan onder ideale omstandigheden zo’n 300 kWh per jaar opwekken. Dit levert je een besparing op van 60 euro per jaar als we uitgaan van 20 cent per kWh. Deze prijs is afhankelijk van het energiecontract dat je afsluit met de energieleverancier.

Meer over het besparen met zonnepanelen

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Minimaal 25 jaar, maar waarschijnlijk langer. De opbrengst van een zonnepaneel neemt wel af. Jaarlijks degradeert deze tussen de 0,5 en 2 procent. Leveranciers geven meestal een vermogensgarantie af van 90 procent na 12 jaar en 80 procent na 25 jaar. Na 25 jaar levert het zonnepaneel dus nog 80 procent van het oorspronkelijke vermogen (Wattpiek).

Lees alles over de terugverdientijd van zonnepanelen

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 7 en 10 jaar ligt. Dit is wel rekening houdend met de huidige salderingsregeling én de teruggave van btw. De eventuele waardestijging van je woning is hierin niet meegenomen. Als de salderingsregeling verdwijnt ontvang je nog een vaste prijs die je afspreekt met de energieleverancier. De overheid heeft echter gegarandeerd dat de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar blijft.

Meer over de salderingsregeling

Wat is de ideale ligging van zonnepanelen?

De ideale ligging voor zonnepanelen is op het zuiden met een hoek tussen de 30 en 40 graden.

Check hier alle opstellingen!

Is onderhoud aan zonnepanelen nodig?

Ja, onderhoud aan zonnepanelen is belangrijk voor je rendement. Ook het schoonmaken van de zonnepanelen draagt bij aan de levensduur en opbrengst van je zonnepanelen. Bovendien houd je de installatie van je zonnepanelen op deze manier veilig.

Meer over onderhoud aan zonnepanelen

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Een goede vraag, waar eigenlijk niemand echt het antwoord op kan geven. Natuurlijk zijn er A-merk zonnepanelen, maar dat wil niet zeggen dat deze beter functioneren dan B-merken. De best geteste zonnepanelen in 2022 zijn:

 • Canadian Solar
 • Trina Solar
 • Suntech
 • Risen
 • Bauer
 • Conergy
 • AEG
 • LG
 • Boviet
 • Jinko Solar

Lees hier meer over geteste zonnepanelen in 2022

Moet ik mijn zonnepanelen apart laten verzekeren?

Nee, dat is niet nodig. De zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering.

Meer over verzekeren van zonnepanelen

Hoe sluit ik mijn zonnepanelen het beste aan?

Het beste is natuurlijk om de zonnepanelen te laten plaatsen door een erkend installatiebedrijf. Op die manier weet je zeker dat de installatie veilig is en dat je bij een storing of defect kan terugvallen op de garantie.

Alles over het aansluiten van zonnepanelen

Veelgestelde vragen over andere onderwerpen

 • Nuttige pagina?
 • 1   0