veelgestelde vragen over warmtepompen

Warmtepompen zijn in opkomst, maar er valt nog veel te winnen. Vooral aan informatie. Wat kosten ze en kan je echt zonder aardgas? Antwoorden vind je hier op veelgestelde vragen over warmtepompen.

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Welke warmtepomp past het best bij mij?

Dat ligt eraan hoeveel ruimte je hebt. Een grondgebonden volledig elektrische warmtepomp heeft veel ruimte nodig en is duurder, dan bijvoorbeeld een luchtwarmtepomp. Een luchtwarmtepomp verbruikt weer meer en maakt meer lawaai.

Meer over de verschillende warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp?

Eigenlijk werkt een warmtepomp net zoals een koelkast. Een koelkast haalt warmte uit de lucht binnen de koelkast, zodat de temperatuur op peil blijft en je producten koel en vers blijven. Via een compressor voert de koelkast de warme lucht vervolgens naar buiten. Een warmtepomp haalt juist warmte uit de buitenlucht en verwarmt de woning via radiatoren of vloerverwarming.

Meer over warmtepompen

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Dit hangt grotendeels af van de mate waarop de woning is geïsoleerd. Een woning van ná bouwjaar 2000 met minimaal energielabel B is meestal geschikt voor een warmtepomp. Een lager energielabel betekent meestal dat er extra isolatiemaatregelen nodig zijn. Een warmtepomp kan het water immers maar tot maximaal 60 graden opwarmen, waardoor de gewenste binnentemperatuur tijdens koude perioden in een slechte geïsoleerde woning nooit bereikt wordt.

Meer over warmtepompen

Wat kost een warmtepomp?

Een warmtepomp kost tussen de 3000 en 12.000 euro (exc. installatie) afhankelijk van het soort warmtepomp. Een grondgebonden warmtepomp is significant duurder dan een lucht warmtepomp, maar levert een grotere besparing op.

Klik hier voor alle kosten, inclusief subsidie en installatie op een rij.

Wat bespaar je met een warmtepomp?

Ten opzichte van een CV-ketel levert een warmtepomp een jaarlijkse besparing op van tussen de 100 en 850 euro afhankelijk van het soort warmtepomp.

Klik hier voor de exacte besparing per warmtepomp

Kan ik ook koelen met een warmtepomp?

Jazeker! De meeste warmtepompen kunnen ook in de zomer je woning lekker koelen. Als je de aanschaf van een airco overweegt dan kan het zelfs goedkoper zijn om een warmtepomp te laten installeren.

Zelf een warmtepomp installeren

Hoelang gaat een warmtepomp mee?

De technische levensduur van een warmtepomp is gemiddeld 20 jaar. Goed onderhoud kan deze zelfs verlengen tot 30 jaar. In vergelijking met een CV-ketel gaat de warmtepomp dus 2 á 3 keer zolang mee.

Moet ik mijn radiatoren vervangen bij een warmtepomp?

Een volledig elektrische warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan de HR-ketel, waardoor het vervangen van je huidige radiatoren voor speciale radiatoren of vloerverwarming waarschijnlijk nodig is. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot 2500 euro. Voor een hybride warmtepomp is dit meestal niet nodig, maar in sommige gevallen wel te adviseren. Voor een ventilatiewarmtepomp is er geen wijziging nodig.

Heb ik een vergunning nodig voor een warmtepomp?

Soms heb je een vergunning nodig als je een warmtepomp gaat plaatsen. Dit is sterk afhankelijk van het soort warmtepomp, maar ook in welke plaats en/of gemeente je woont.

Meer over vergunningen per warmtepomp

Vervangt een warmtepomp de hele gasaansluiting?

Je hoeft natuurlijk niet van je gasaansluiting af. Met een hybride warmtepomp en een ventilatie warmtepomp heb je deze zelfs nog nodig. Alleen bij een volledig elektrische warmtepomp is deze niet meer nodig. Het verwijderen van de gasaansluiting levert een jaarlijkse besparing van zo’n 200 euro op, dus waarom zou je deze dan behouden?

Meer over de wijzigingen in de meterkast

Veelgestelde vragen over andere onderwerpen

  • Nuttige pagina?
  • 0   0