laadpaal installeren

Een laadpaal installeren doe je in 7 stappen! Zorg ervoor dat je eerst alle informatie over de mogelijkheden voor het opladen van de elektrische auto hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken onderstaand stappenplan.

Stappenplan voor het installeren van een laadpaal

Alles goed doorgenomen? Dan kan je nu aan de slag!

1 of 3 fasen opladen

Vraag bij de verkoper van de elektrische auto hoe de auto opgeladen moet worden. Dit kan namelijk op verschillende manieren: 1-fase of 3-fase. Het soort laadpaal en de eventuele aanpassingen in de meterkast zijn hiervan afhankelijk. Ga dus pas over op de aanschaf van een elektrische auto, als je weet welke mogelijkheden de aansluiting in de meterkast heeft om de elektrische auto op te laden.

Laadtijden elektrische auto aparte aansluiting

Kies je voor een aparte aansluiting voor de laadpaal? Dit zijn de laadtijden per aansluiting.

Opladen elektrische auto apart aansluiting

Laadtijden elektrische auto bestaande aansluiting

Kies je voor een laadpaal op de bestaande aansluiting. Dit zijn de laadtijden per aansluiting.

Opladen elektrische auto bestaande aansluiting

Laadtijden: De laadtijden in dit artikel zijn theoretisch (accuvermogen 64 KW) en afhankelijk van diverse omstandigheden.
Load balancing: Als je gebruikt maakt van load balancing is het mogelijk dat er geen aanpassing nodig is van de aansluiting. Informeer hierover bij de verkoper.

Aansluiting en meter geschikt?

Controleer de capaciteit van de aansluiting en de meter (voor slim laden) in de meterkast. Deze informatie is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Neem hiervoor contact op met je netbeheerder.

Tijd om de elektrische auto te bestellen

Je hebt natuurlijk verschillende offertes en elektrische auto’s vergeleken en de informatie over de aansluiting en meter ingewonnen bij de netbeheerder.

Vraag subsidie aan

Sinds 1 juli 2020 kun je subsidie krijgen op de aanschaf van je nieuwe of tweedehandse elektrische auto. Deze subsidie kun je aanvragen nadat de je koop- of leaseovereenkomst heb gesloten. Meer over deze subsidie.

Zelf een laadpaal kopen: webshops

Als je een laadpaal via een webshop bestelt moet je de laadpaal meestal zelf installeren. De groepenkast aanpassen doe je dan ook zelf of laat je door een installateur doen.

Installateurs van laadpalen

Een laadpaal kopen en aansluiten kun je het beste laten doen door een specialist. Veel installatiebedrijven zijn gespecialiseerd in het installeren van laadpalen. Zij passen de (meestal) ook je groepenkast ook aan.

Verzwaren van de aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij de netbeheerder. Een slimme meter zit gratis bij deze aanpassing in. Een slimme meter kan belangrijk zijn voor slim laden.

Nieuwe (aparte) aansluiting aanvragen

Als je een aparte aansluiting voor het opladen van de elektrische auto wil, vraag dan een nieuwe aansluiting aan bij de netbeheerder. Ook hierbij is de plaatsing van een slimme meter inbegrepen. Een nieuwe aansluiting vraag je aan op mijnaansluiting.nl.

Slimme meter

Als je gebruik gaat maken van Smart Charging (slim laden) of Load Balancing heb je altijd een slimme meter (versie 4.0 of hoger) nodig. Informatie over de meter in de meterkast of het aanvragen van een slimme meter kan bij de netbeheerder.

Load balancing: Als je gebruikt maakt van load balancing is het mogelijk dat er geen aanpassing nodig is van de aansluiting. Informeer hierover bij de verkoper.
Doorlooptijd netbeheerder: Deze kan soms oplopen tot enkele maanden. Het kan dus verstandig zijn om eerst de laadpaal te kopen en de groepenkast aan te (laten) passen.

Gefeliciteerd!

Je bent nu de trotse bezitter van een laadpaal en kan jouw elektrische auto opladen!

  • Nuttige pagina?
  • 55   3
Deel deze pagina!