laadpaal installeren

Een laadpaal installeren doe je al in 8 stappen! Zorg er wel voor dat je eerst alle informatie voor het opladen van de elektrische auto hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken ons stappenplan.

inlezen elektrische auto opladen

Stappenplan voor het installeren van een laadpaal

Alles goed doorgenomen? Dan kan je nu aan de slag!

Elektrische auto controleren

Controleer hoe de elektrische auto die je op het oog hebt opgeladen moet worden. Dit kan namelijk op 1-fase of 3-fase. Je controleert dit bij de verkoper of via de handige database voor elektrische auto’s.

Controleer je meterkast

Controleer de capaciteit van de aansluiting en de elektriciteitsmeter (voor slim laden) in de meterkast. Dit is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is. Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder. Zoek je netbeheerder.

Vraag de wijziging van de aansluiting of elektriciteitsmeter in een zo vroeg mogelijk stadium aan. Sommige netbeheerders hebben een doorlooptijd van meerdere weken.

Bepaal waar je de elektrische auto gaat opladen

Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen. Je kunt de elektrische auto thuis opladen via een aparte aansluiting, de bestaande aansluiting of het stopcontact. Ook kan je gebruik maken een openbare laadpaal of via snelladen langs de snelweg. Je keuze én de mogelijkheden van je elektrische auto zijn van invloed op de aanpassingen die nodig zijn in de meterkast. Meer over het thuis opladen.

Koop je laadpaal zelf bij een webshop

Als je een laadpaal via een webshop bestelt moet je de laadpaal meestal zelf installeren. De groepenkast aanpassen doe je dan ook zelf of laat je door een installateur doen. Een laadpaal zonder installatie kost gemiddeld 1500 euro.

Laadpaal installeren door een installateur

Zoek als het even kan en installatiebedrijf bij jou in de regio. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd een offerte op bij meerdere installateurs.

Selecteer hieronder “Laadpalen” als product en de provincie waar jouw installateur vandaan moet komen. We hebben trouwens ook een volledig overzicht van installatiebedrijven. Naar het volledige overzicht.

Bestel je elektrische auto

Je hebt een keuze gemaakt voor een elektrische auto. Ook weet je welke manier van opladen het beste bij jouw situatie past en heb je de laadpaal besteld. De meterkast is gecontroleerd? Dit is het moment om je elektrische auto te bestellen.

Vraag subsidie aan

Sinds 1 juli 2020 kun je subsidie krijgen op de aanschaf van je nieuwe of tweedehandse elektrische auto. Deze subsidie kun je aanvragen nadat de je koop- of leaseovereenkomst heb gesloten. Meer over deze subsidie.

Wijzigen bestaande aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij de netbeheerder. Een slimme meter zit gratis bij deze aanpassing in.

Nieuwe (aparte) aansluiting aanvragen

Als je de elektrische auto via een aparte aansluiting gaat opladen, vraag dan een nieuwe aansluiting aan. Ook hierbij is de plaatsing van een slimme meter inbegrepen. Een nieuwe aansluiting vraag je aan op mijnaansluiting.nl.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als je gebruik gaat maken van Smart Charging (slim laden) of Load Balancing heb je altijd een slimme meter (versie 4.0 of hoger) nodig. Een nieuwe slimme meter vraag je aan bij jouw netbeheerder. Zoek je netbeheerder.

Wijzigen groepenkast

De installateur kan aan de slag met de voorbereiding en het aanpassen van jouw meterkast. Meer over de richtlijnen van de meterkast.

Gefeliciteerd!

Je rijdt nu fluisterstil rond in je nieuwe of tweedehandse elektrische auto.

Wist je trouwens dat…

..als je de elektrische auto oplaadt met grijze stroom je al 25 procent CO2 bespaart? Als je groene stroom gebruikt, dan is dat zelfs 81 procent! Goed bezig! Vergeet ook niet om je installateur te beoordelen op onze website. Zo help je anderen bij hun keuze.

  • Nuttige pagina?
  • 55   3