Vraag van de maand zelf energie produceren

Nederland investeert de komende jaren (nog eens) flink in offshore windenergie. Er komen voor 2030 nog 12 grote windparken bij in de Noordzee en Waddenzee, waarmee het totale vermogen van windenergie op zee stijgt naar 12 Gigawatt.

Deze poll is gesloten.

Is investeren in windenergie een goed idee voor Nederland?

Forum discussie:

Discussieer mee op ons forum!

Dossier:

Lees meer over de salderingsregeling

Deel deze pagina!

22 reacties op “Maart 2021: Is investeren in windenergie een goed idee voor Nederland?”

 1. Evert van der Wall

  Liever ook nog een paar moderne kerncentrales voor de basislast en als het niet waait en de zon schijnt niet!

 2. Eisinga

  Wind op Zee is goedkoop en er is plek zat. Vestas Turbine 15 MW. 100 Vestas turbines is 1500 MW.
  kerncentrale Borssele is 450 MW. 100 turbines zijn 3 Borssele kerncentrales.
  Wind boven de Wadden, 3 windparken met 1000 Vestas Turbines 15 MW is al 45000 MW. met een vermogen van 100 kerncentrales. levert veel werk op en geen Straling. uitbreiding Aldel Groningen met stroom van zee voor groene aluminium en stabiel net en 30.000 banen volgens berekening NVDE.
  kolencentrale Eemshaven sluiten. goedkope stroom trekt bedrijven aan. nog meer werk, nog meer winst.
  schone lucht minder ziekte, ziektekostenpremie kan omlaag. DAT is ZEP.
  Nederland Energieland met Wind op Zee, Zon op Land.

 3. Ton de Bok

  Met wind gaan we nooit de nodige energie opwekken, zeker niet als alles elektrisch wordt. Ook moet er een backup zijn als het niet waait zoals vaak het geval was in de afgelopen winter. Zo’n niet dan ook geen uitkomst. Verder gaan windmolens ca 10 jaar mee, recyclen is gigantisch probleem, nog afgezien van de enorme kosten.

 4. Ton van Engelen

  Gas in uit den boze. Maar met alleen wind- en zonne-energie zullen we op termijn niet in onze energiebehoefte kunnen voorzien (tenzij je de hele Noordzee vol zet met windmolens en alle weilanden omvormt tot zonneparken).
  We zullen dus onze toevlucht moeten nemen tot kerncentrales. Niet van het ouderwetse type, maar thoriumcentrales die aanzienlijk minder kernafval voortbrengen. In de ontwikkeling dààrvan moet we investeren. Er is helaas geen andere keus.

 5. Kieboom

  Teveel van de miljarden aan subsidies verdwijnen naar buitenlandse investeerders en en wij burgers van Nederland zitten met de windmolens en zonnepanelen opgeschept de overigens bij het produceren en na afschrijving het milieu te zwaar belasten.

 6. Vorstenbosch

  Het is een schande dat de betrouwbaarste energiebron(nen) nog steeds wordt/worden uitgesteld, en/of afgebouwd.
  Thorium-Centrales verdienen mijn grote voorkeur. Wind- en ZonneEnergie is leuk op kleine schaal, maar draagt (te) weinig bij aan de totale energie-behoefte, en is in oorsprong ook geen stabiele factor. Thorium is de toekomst, veilig en duurzaam. En gaat volgens ramingen heeeel erg lang mee, en Thorium is als “brandstof” ten overvloedde beschikbaar en kost vrijwel niets. Alleen al de schade aan de vissen- en de visserij, vogels uitzicht-vervuiling, bouwkosten etc, tevens zijn het grote obstakels voor de scheepvaart. m.a.w. een Thorium centrale levert vele jaren een stabiele levering, en kost uiteindelijk Heel Veel Minder.

 7. Wim Stevenhagen

  WIND ENERGIE.
  We hebben Windmolens en we hebben muisstille Windturbines. (0-5dB)
  Deze laatste groep is ideaal voor het gebruik binnen de Bebouwde omgeving.
  Elk woonhuis, naast PV, Aardwarmte ook zijn eigen Windturbine bij huis.
  Windenergie kan ook mooi, diervriendelijk en echt muisstil zijn. (0-5dB)

  Waarom willen we allemaal Duurzame Energie opwekken?
  Natuurlijk omdat we deze in huis nodig hebben en via het Distributienet tot ons moet komen.
  Dit Net dient dan ook krachtig genoeg te zijn, maar is al 20 jaar niet echt verzwaard.
  Dus hier moet zeer veel gedaan worden, ofwel dit Net bewust ontlasten.

  Hoe kunnen we het Distributienet ontlasten?
  a) door PV panelen niet allemaal naar het Zuiden te richten.
  b) door zo spoedig mogelijk een eigen Huis-Accu te installeren.
  c) door een eigen muisstille Windside Windturbine bij huis te installeren.
  Deze Windside turbine levert ook Energie als de PV-panelen slapen en vooral ook in de Winter maanden, als we echt hard Energie nodig hebben. Windside windturbines ontlasten daarmee het Distributienet en geeft ruimte in dit net.
  Denk aan de Net Kwaliteit, de EN50160.

  Buiten het Distributie Net hebben we het Transport Net van TeNNeT.
  Hier hangt heel Europa aan, al onze Centrales, alle Wind- & Zonne- Parken.
  Het Transportnet transporteert de Energie massa’s door Europa.
  Het Transportnet levert indirect ook Energie aan ons Woonhuis, maar als de tussenschakel, het “Distributie Net”, veel te zwak of zwaar overbelast is, dan brengen extra Windparken dit Distributie net niet tot leven.
  Dit is een echte domme gedachte.
  Eigenlijk ook als bij Amsterdam, waar ze grote Windmolens rond de Haven & IJ willen plaatsen.
  Het Stad Bestuur denkt voor de Stad zelf. Echt dom, deze energie gaat in het Transportnet.
  Mogelijk naar een of ander Data-Center in de polder.

  Mijn advies: Windenergie Ja, maar dan bij je eigen huis.

  [Bericht aangepast door moderator ivm link naar commerciële website. Deze is verwijderd. Lees ook onze websiteregels]

 8. Conny

  Windmolens horen niet in woongebieden vanwege ‘bewezen’ ziekmakend laagfrequentie geluid en meppen vogels uit de lucht. Op zee raakt van walvissen het sonar systeem ontregeld, gevolg ze spoelen dood aan op het strand.
  Winmolens is een achterhaalde techniek, het kost veel energie ze te bouwen met milieu onvriendelijk materiaal. Draaien op subsidies, addertje onder het gras, de subsidie verkrijgt men voor 5 jaar. De nog goed werkende molen wordt afgebroken en wordt weer een nieuwe gebouwd met weer 5 jaar subsidie, kassa voor de eigenaars van de molens, rijk wordend van de gratis wind. Niet voor duurzaamheid.
  Leg zonnepanelen op daken van overheidsgebouwen en de vele grote boerenschuren. Beter dan al de zonneakkers waar gif onder moet worden gespoten om het gras/onkruid te weren. En niet onbelangrijk ga vooral zelf meer energie besparen en denk niet Ha we hebben nu windmolens en zonnepanelen dan kunnen we lekker doorgaan met energie gebruiken.

 9. Adrie Geerts

  Laten we vooral investeren in energiebesparing. Alles wat je niet gebruikt hoef je niet op te wekken, hoef je niet te transporteren en gaat niet verloren. Vooral bedrijven kunnen nog heel veel besparen door actieve aandacht en door innovatie. Helaas is er geen stimulans omdat ze de energie veel te goedkoop krijgen.

 10. Jac Duis

  Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat de kosten rondom windmolens (inclusief verstrekte subsidies) nooit kostendekkend zullen zijn. Volgens mij moeten ook de nieuwe ontwikkelingen op gebied van energieopwekking serieus bekeken worden. Het economisch gewin voor de bedrijven en de staatskas zijn wel grootschalig aanwezig (m.n. binnen het windmolenproject) maar niet voor de gebruiker.

 11. Corneel

  Gebruik maken van lokaal opgewekte duurzame energie is een belangrijke bijdrage om minder fossiele energie te gebruiken.
  De eerste stap is het isoleren van gebouwen. Allemaal van het gas af zal heel moeilijk worden gezien de mogelijkheden en de kosten .
  Wat betreft de windparken. Windparken op land is alleen mogelijk als dat geen overlast ontstaat. Proefondervindelijk is vastgesteld dat de generatoren en de wieken (laag frequent) geluid produceren en dat de horizon (bij ons het unieke open landschap) vervuild wordt. Het is verschrikkelijk om te zien hoe het ‘s avonds en ‘s nachts net kermis is met al die rode lampjes. Verder is ervaar ik dat de overheid (landelijk, provinciaal en gemeentelijk) gewoon door gaat met hun eigen plannen en dat de burger het nakijken heeft. Draagvlak is echt een wassenneus zowel bij windparken als zonneparken. Project ontwikkelaars benutten de subsidies (onze belastingcenten) en gaan met de winsten er van door.

 12. Hans

  Thoriumcentrales zijn mijns inziens de oplossing. Tot die tijd kunnen zonnepaneelparken en windturbines wel maar als Google en Microsoft en consorten hier datacentrales willen plaatsen dan het aantal in verhouding van het Nederlandse dataverbruik tot het wereldwijd gebruik van data en dan zonder de subsidie die Nederlanders ervoor betaald hebben. Buitenlandse “investeerders” die zonnepaneelparken kopen moeten verplicht de subsidie terugbetalen in de vorm van belasting.
  En al die bitcoinfreeks moeten eens nadenken over hoe milieubelastend zij bezig zijn!!

 13. Boy

  Wij zijn voor energie maar wel op de Noordzee. Zorg wel voor een back-up voor het geval er geen wind en/of zon is. Het zou zo maar eens kunnen, Wet van Murphy, dat er geen wind en zon is.

  Verder zien wij enorm veel winst te behalen door zonnepanelen te leggen op heel veel daken van overheidsgebouwen, industriële gebouwen, commerciële gebouwen.

  Maar we hebben we ook nog een min puntje v.w.b. de zonnepanelen.
  Zonnepanelen zijn ook onderhevig aan veroudering, aan updates. Huidige technieken, elektronica, zijn/is over twee drie jaar, nou laten we zeggen over vijf jaar flink verouderd, zo snel gaat techniek nou eenmaal.
  Vanaf 2005/2010 zijn we de aarde flink aan het volleggen met zonnepanelen en dit gaat nog door tot minimaal 2030 sowieso en nog veel verder. Door innovatieve ideeën worden de zonnepanelen steeds beter, kleiner, vernuftiger, meer vermogen, allerlei vormen. Alle reeds bestaande zonnepanelen zullen natuurlijk eens of meerdere keren worden vervangen door nieuwe zonnepanelen.
  Wat gaat er dan met de gigantische zonnepanelenafvalberg gebeuren? Het lijkt ons dat een zonnepaneel geen huishoudelijk plastic afval is. Dus we kunnen al die oude afgedankte zonnepanelen niet ’s woensdags als huishoudelijk afval zo op de straat zetten?
  Maar waar blijft dan die hele die enorme afgedankt zonnepanelen-afvalberg, waar blijft dat?
  Ga maar voor jezelf eens even na hoe groot die berg zou kunnen zijn.

 14. Boy

  Vorig artikel: En?, ja, die zonnepanelen kun je uit elkaar halen, kapot zagen, elektronica hergebruiken, koper omsmelten, en al dat plastic vergruizen en/of omsmelten in nieuwe korreltje, of geeft dat soms weer CO2?
  Wat gebeurt daarmee, iemand enig idee, iemand iets gehoord over dit onderwerp?

 15. hans

  Nee! absolute onzin we hebben er net zoveel nodig als dat er inwoners zijn. Geen visgronden meer en half Nederland onder de zonnen panelen en windmolens. 5of 6 kleine kerncentrales met de nieuwe brandstof. Kunnen we ook van het gas vanuit Rusland af.

  Bericht aangepast ivm ongepast gebruik van hoofdletters en/of leestekens. Deze zijn verwijderd. Lees ook onze websiteregels.

 16. jacques

  Een beetje kerncentrale produceert 1500 Megawatt. Bovendien is een centrale niet windafhankelijk zoals windmolens. Alle nadelen van windmolens zijn al genoemd. (cost of ownership, subidies die verdwijnen in zakken van buitenland, een gigantische hoop rommel na de levensduur, duur distributienetwerk, horizonvervuiling, geluidsoverlast, etc. etc.). Als ik de keuze had om te wonen naast een windmolen of een centrale zou ik met een gerust hart voor de laatste kiezen. Mijn wens is bovendien dat in ieder geval de datacenters een halt wordt toegeroepen.

 17. Ernesto

  Allemaal goed bedoelde reacties maar ik lees geen woord over het verminderen van het eigen energieverbruik. Ik zie steeds meer airconditioners aan particuliere woningen hangen. Zijn deze energieslurpers nou echt nodig ? Verstandig ventileren en af en toe gewoon je gemak houden is toch niet teveel gevraagd ? Kijk eens naar alle apparaten met stekker die u in huis hebt. Iedere behoefte moet tegenwoordig á la minute bevredigd worden. Doe toch eens wat kalmer aan !

 18. Vincent

  Liever een paar kerncentrales dan straks opgezadeld worden met alle nadelige effecten van windturbines. Denk aan laag frequent geluid, slagschaduw en het vernietigen van de flora en fauna in de nabije omgeving. Ook nadien kan er niets met de wieken worden gedaan, behalve als meest slechte vorm (ladder van Lansink) in de grond worden gestopt..

 19. Menzo

  Een Thorium centrale kost maar een derde van windenergie en gaat drie maal langer mee. Ook is het afval minder lang radio actief, na 10 jaar het meeste afgebroken. Windturbines blijven op subsidie draaien terwijl een groot aantal mensen gezondheidsschade en slaaptekort krijgen van het laagfrequente geluid. Bovendien laten deze turbines afval achter. Ik ben daarom tegen de grote windturbines.

 20. Mia

  Thorium wordt vaak genoemd, maar is de eerste 10 jaar zeker geen oplossing, omdat deze nog niet is ontwikkeld. Dus we kunnen moeilijk 10 jaar wachten. Ik vind windparken op zee een hele goede oplossing. Er is veel onderzoek gedaan naar sterfte van vogels en zee leven en dit valt allerzins mee. Zeker als je kijkt wat wij mensen nu vernietigen met onze consumptiedrang.

  Natuurlijk is thorium een goede toekomst optie, maar laat die windparken op zee maar gewoon komen

Geef een antwoord

Of

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *