Wetenschappers luidden al eens de noodklok en stellen vast dat ons klimaat verandert. Seizoenen verschuiven, winters worden warmer en zomers steeds droger. Ook nemen we steeds vaker extremere weersomstandigheden waar. Maakt u zich zorgen over klimaatverandering?

Deze poll is gesloten.

Maakt u zich zorgen over klimaatverandering?

Deel deze pagina!

33 reacties op “Januari 2020: Maakt u zich zorgen over klimaatverandering?”

 1. Joep

  Hoe komt de steenkool, gas en olie in onze bodem en ??
  Welke mensen willen ons dan ook doen geloven dat wij het klimaat kunnen sturen ??
  De klimaatgekte heeft alle kenmerken van een religie. Vergiftig de ether met vergelijkbare onzin zoals de hel en jaag daarmee de massa angst aan. Je kunt de massa dan “uitmelken” met belastingen en heffingen . De massa moet zich schuldig voelen wil je deze uitmelken.

  [Bericht aangepast i.v.m. grof taalgebruik]

 2. Will E

  Joep. We hebben geen steenkool in onze bodem. We hebben geen gas in onze bodem. We hebben geen olie in onze bodem. Waar krijg jij die info over steenkool, gas en olie in onze bodem. Ik heb scheuren in de muren, dus gas kan je vergeten. De EU importeert 400 miljard euro olie en gas per jaar. Ons geld verdwijnt naar rijke olie en gas landen. Misschien ben je Joep Arabia, dat kan. De energietransitie is niet leuk voor de rijke olie en gas sjeiks. Dat is over een periode van 30 jaar 12.000 miljard euro.—— weg.

  Zonnepanelen, ik heb 30 panelen sinds 2012, 6000 kWh per jaar, productiegarantie 30 jaar. Smart Inductie, kost 350 euro, koken zonder gas. Warmtepomp plus 60C, werkt beter dan een gasketel. Laadpaal en EV. En ik verhuur een huis met zonnepanelen, 20 panelen 6000 kWh per jaar. Smart Inductie. Warmtepomp, geen gas, geen kolen, geen olie. Wat het oplevert???

  3000 euro per jaar geen energierekening. 3000 euro per jaar geen energierekening van de huurder. 4000 euro voor de elektrische auto, nooit meer tanken. 10.000 euro per jaar, productiegarantie 30 jaar. opbrengst 300.000 euro. Ik heb het al. Kom maar kijken. Energie is rijkdom en welvaart, Energie geproduceerd in Nederland is rijkdom en welvaart in Nederland. Zonder steenkool gas en olie. Elke Gemeente Zonneparken. Energieboeren voor stikstofboeren. Wind op Zee zonder subsidie in 2023 is er Wind op Zee voor 5 miljoen huishoudens. Een huishouden gebruikt 700 euro stroom per jaar, opbrengst 3500 miljoen euro per jaar. kale prijs, EB, ODE, btw.

  Productie 20 jaar. opbrengst 70.000 miljoen euro. Geproduceerd in Nederland in Kropswolde ben ik geboren en woon ik, is Zonnepark Molenwaard gekomen.
  Heel mooi geworden, kom maar kijken. 35 hectare, productie 35 miljoen kWh per jaar. Installatie tijd 3 maanden in 2019. Snel gemakkelijk. Zonnepark Sappemeer, 100 hectare, productie 100 miljoen kWh per jaar. Installatietijd 8 maanden in 2019. Snel gemakkelijk. In Assen komt een Zonnetuin, 21 hectare, google 3 x Lokaal Assen.

  Google koers TESLA, 777 dollar 3 februari 2020. TESLA Energie. TESLA Mobility. TESLA Supercharger. TESLA Storage Er is een hoop geld mee te verdienen met de Green Deal Energietransitie. Als je het niet wil voor het klimaat Doe het dan om geld te verdienen. Zo moeilijk is het niet. Zelf Energie Produceren met de opbrengst kan je leuke dingen doen. Succes.

  Will Eisinga

  [Bericht aangepast door beheerder]

 3. Boris

  Wij Nederlanders zijn naief, dat we ons zo laten leiden door een stelletje nescio’s in de regering. Ze komen met nieuwe maatregelen en trekken die weer in. Dan komen ze er weer op terug in een andere vorm….
  Bovendien, Nederland is het enige land ter wereld met stikstof problemen. Nederland is het enige land met CO2 problemen. Nederland is het enige land met PFAS problemen… Nederland is het enige land ter wereld die in 10 jaar tijd het hele land klimaatneutraal wil maken. Het is heel eenvoudig in te zien dat je dat materiaaltechnisch niet voor elkaar krijgt in die tijd, laat staan de hoeveel arbeid die hiervoor nodig is. Dat kan absoluut niet, zoveel werklieden hebben we niet eens.
  En de laatste stunt komt van de provincie Noord-Brabant: 40 miljoen bomen planten in 10 jaar! Welke clown heeft dit bedacht? Op basis van 50 weken, 5 daagse werkweek, 8 uur per dag moet je gemiddeld elke minuut 34 bomen planten.
  Moet ik nog door gaan? Alhoewel Nederland het beste pensioen stelsel ter wereld heeft, is Nederland het enige land ter wereld die kortingen toepast op de pensioen uitkeringen en is de regering ervan overtuigd dat de pensioenleeftijd omhoog moet!!!
  Hoe lang duurt het voordat ‘de Nederlander’ inziet dat we gewoon voor de gek worden gehouden?

  [Bericht door beheerder aangepast i.v.m. onbeleefd taalgebruik]

 4. Derk

  Altijd leuk, electrische auto’s. Naar hoe milieuvriendelijk is het winnen van de lithium voor al die accu’s!?! Nog even los van de arbeidsomstandigheden in de landen waar deze mijnbouw plaatstvindt.

  Dus zet meer in op duurzaam verkrijgen van waterstof. Die auto’s zijn lichter in gewicht. Minder rubberfijnstof van de banden en lager verbruik.

 5. m m

  allemaal leuk en aardig, mooie cijfers hoor, maar eh…..de overheid wil gewoon heel ordinair geld van ons, hoe dan ook.
  ze verzinnen telkens wel weer iets om ons geld uit te kloppen. dus tjaa……..

 6. Nijhuis

  Bestudeer eens een paar boeken over de onstaansgeschiedenis van de aarde en u zult het antwoord zelf vinden.

 7. h

  Al die dingen die je noemt zijn subsidie gestuurd en als je denkt dat er een stikstof probleem is zit je helemaal mis je mag wel trots zijn op je boeren en hoe hun de grond gebruiken in plaats van misbruiken voor zonnepanelen zonnepanelen op dak goede zaak een paar windmolens top dat is heel wat anders als wat jullie willen

  [Bericht aangepast door beheerder i.v.m. schuttingtaal]

 8. Frits

  Afgelopen maand Jan 2020 heb ik 40% meer zon-energie (instraling) gehad dan het jaar ervoor. Hoe kan dat. Ik denk geen co2.

 9. Cees

  Beste m m,

  Spreekt jou het argument aan om te proberen die 400.000.000 euro die jaarlijks Europa uitstroomt binnen de grenzen te houden aan? Dat is 1000 euro pp

  Je zou ook kunnen stellen dat het juist de Russen/Arabieren zijn die niet willen dat wij energie onafhankelijk zijn.

 10. Loek Verpalen

  Feitelijke gegevens: Het klimaat verandert ; Globaal toenemend hogere temperaturen, Globaal toenemend grootschalige branden, Globaal toenemend smelten van ijs en permafrost, Globaal toenemend uitzonderlijke weersomstandigheden.. etcetera.. Mogelijk leven wij te kort om ons daarover zorgen te maken; apres moi le prelude? Onze nalatenschap voor volgende generaties? Bevoorrechte inwoner van Nederland? Globaal Top5 Welvarende Natie? Globaal natuurlijke bronnen uitputten? Groningen gas? Terwijl zelfs jeugd/gehandicapten/ouderenzorg moet inleveren wegens gebrekkig toezicht en handhaving op Financieële belangen? Vervolgens referendum afschaffen? Zorgeloos over mogelijk extreem turbulent weer? Totdat het ons persoonlijk treft? Droom zacht!

  [Bericht aangepast door beheerder i.v.m. oneigenlijk gebruik van hoofdletters]

 11. Fred

  Natuurlijk zorg over de klimaatverandering, maar is dit in de historie van de aarde niet vaker voorgekomen? En als je denkt in termen van oorzaak en gevolg, moet de oorzaak dan niet gevonden worden bij de mens?
  Veel wetenschappers (microbiologen) zien de mens als explosiepopulatie en voorspellen dat op enig moment een pandemie, zoals ook al vaker voorgekomen. Hoeveel zorg bestaat hier over?
  Mijn echte zorg gaat naar de geloofwaardigheid van het geheel, vooral als de een vanwege het klimaat geen midgetgolfbaan mag aanleggen, terwijl de ander (een prins met een dikke bril) iets later wel een racebaan voor de formule 1 mag aanleggen. En dit terwijl er ook nog bedreigde diersoorten bij betrokken zijn.
  En, moet niet iedere Nederlander voor de wet gelijk zijn?
  Mensen, laat je niet langer door deze overheid en klassenjustitie rechtsstaat in onze onvolprezen parlementaire democratie misleiden.
  Neem waar mogelijk je eigen verantwoordelijkheid, zeker als het ook nog een financieel voordeel oplevert. Gebruik je gezonde verstand en wantrouw de overheid bij voorbaat, die het spelletje ‘verdeel en heers’ op wetenschappelijk niveau en in eigen belang als geen ander beheerst. Middelmatige en mislukte mensen die cum laude zijn afgestudeerd in de wetenschap van het uitdenken van lulkoekverhalen, zijnde de noodzaak voor de wachtgeldregeling voor deze mensen. Buiten de overheidsbaantjes, die ze elkaar toebedelen, komen ze namelijk niet of moeilijk aan ‘de bak’.
  Ik heb gezegd.

 12. Roland

  Beste Joep,
  Ik heb de indruk dat je niet goed geïnformeerd bent.
  97% van alle wetenschappers zijn het eens over de invloed van de mens op het klimaat.
  Waarom geloof jij dat dan niet?
  Ga je eens verdiepen in de materie en je zal helaas schrikken van de realiteit.
  Wat we met zijn allen nu moeten doen zal niets zijn bij de ellende die we binnen enkele tientallen jaren gaan meemaken.
  Verdiep je er eens goed in en ik weet zeker dat je een andere mening zal krijgen.

 13. Roland

  Beste Derk,
  Tuurlijk zijn elektrische auto’s niet 100% klimaatneutral en er moeten ook grondstoffen voor gebruikt worden om ze te bouwen.
  Maar het is een begin….ze rijden zalig en er kan ervaring opgedaan worden met de techniek. Voor de goede orde een waterstof auto is ook elektrisch maar dan zonder accu.

 14. Roland

  Beste Wil,
  Helemaal mee eens ook uit eigen ervaring.
  Vergroenen is verdienen.
  Ik doe het voor het klimaat maar ik wordt er ook nog eens veel beter van
  Ik zeg alle mopperkonten ga je verdiepen in de materie en wordt een gelukkig mens. Voor de aarde en je spaarrekening.

 15. Willem

  Alle olie en gas in de aardbodem zijn gevormd in het Carboon, een periode die zo’n 300 miljoen jaar duurde. Deze koolwaterstoffen worden nu in 150 jaar opgestookt, dus teruggegeven aan de atmosfeer. Dat is een verhouding van 2,7 miljoen keer sneller, een Super Nova, zeg maar een explosie van kooldioxide. Al deze atomen en moleculen waren al op Aarde, maar het gaat om dynamische evenwichten in de Natuur. De mensheid wil alles snel, makkelijk en met veel comfort. Er zijn inmiddels zo’n 10 miljard verbrandings motoren op Aarde en die zijn qua uitstoot niet meer stil te zetten. In het jaar 1900 waren er in Nederland 3, misschien 4 auto’s op kenteken, nu 8,5 miljoen. En die toename is wereldwijd. We moeten dus niet verbaasd zijn dat het zo gaat.

 16. Luuk

  Ik ga er vanuit dat je het niet gaat lezen maar al je (retorische) vragen worden beantwoord in deze longread in het Engels: https://waitbutwhy.com/2017/03/elon-musk-post-series.html

  Overigens snap ik dat het ‘unconvenient’ is om er in te geloven, maar dat betekent niet dat het niet waar is. Je kan het ook omdraaien; hoe kan je nu geloven dat we met 7 miljard mensen de hele dag alles kunnen verbranden wat los en vast zit en dat er geen gevolgen voor de planeet zijn? Dit lijkt wel een sekte, een soort religie waarbij het doel is dat mensen gewoon olie blijven kopen…

 17. Luuk

  Beste Derk,
  Waterstof is een mooie techniek voor zware voertuigen en voertuigen die langeafstanden moeten afleggen. Het is ook de meest overvloedige grondstof in het heelal. Helaas is het erg zeldzaam op aarde. Dus hoe kom je aan waterstof?
  1. Het is een restproduct van de olie-industrie. Deze heeft er uiteraard baat bij om door te kunnen gaan met olie en heeft er ook baat bij dat mensen blijven tanken bij hun stations. Voor Shell is het thuis kunnen tanken van je eigen zonne-energie een horrorscenario.
  2. Electrolyse. Door stroom door water te laten gaan produceer je waterstof. Helaas is iedere omzetting van energiestof per definitie inefficiënt. Je hebt dus meer dan 1 kwh nodig om 1 kwh aan waterstof te maken. Kijkt bv eens op https://tinyurl.com/wpth8wv.

  Heb je trouwens een smartphone? Ooit zorgen gemaakt over de arbeidsomstandigheden waarin die gemaakt is? En je TV, kleding etc?

 18. j.l. Kappenburg

  Klimaatverandering is van alle tijden. Geologen zien de huidige ontwikkeling duidelijk in een betere en vooral bredere context dan klimatologen zoals de meerderheid in het IPCC. Een groep die Margaret Thatcher oprichte om er de mijnen mee gesloten te krijgen.
  En natuurlijk moet je rekening houden met 6 meter nivo stijging van de zeespiegel. Zie https://www.libris.nl/boek/?authortitle=salomon-kroonenberg/spiegelzee–9789045032962 waarin ook de bronvermelding van de onderliggende wetenschappelijke publicaties staan.
  Natuur-/milieu-/klimaat- bewegingen zijn te fanatiek, geldstromen gaan daardoor te snel de verkeerde kant op.
  Het geld moet vooral naar gevolgbesrijdijding (waterbeheersmaatregen enz.).
  Onze economie lam leggen is geen goede hulp daarbij zolang boskap wereldwijd, bosbranden wereldwijd, toename van fossiele brandstofverbruik door de toename van populatie en welvaart wereldwijd maar ook voor de produktie en transport van windmolens en beton voor de funderingen ervan blijft voortduren.

 19. henk

  vele wetenschapers die kritisch zijn aan klimaatverandering komen in kranten en bijeenkomsten niet aan het woord. Kleine kinderen wel.

 20. Marcel

  Het is nogal naief om te denken dat we er geen invloed op hebben.
  Sinds de industriële revolutie van start is gegaan is het bewijs onweerlegbaar.
  Alleen struisvogels zitten nog in de ontkennings fase.
  Je mag mij eens uit gaan leggen of de enorme explosieve groei van de mensheid , die een plaag voor de aarde is en alle natuurlijk evenwicht verstoort een gezonde zaak is.
  We zijn met veel te veel en vreten de hele planeet op.
  Alles wat in de bodem zit is daar in miljarden jaren op natuurlijke wijze onstaan.
  Wij keren dat proces om in een zeer korte tijd, het is een kwestie van wannneer en niet of, wij de volgende soort zijn die gedecimeerd wordt of uitsterft….

 21. C.de Weert

  Realiteit mensen, realiteit. Alles wat mensen doen raakt ons allen. Positief of negatief. Ruim de helft van alle auto’s, koeien en varkens, kippen en nertsen. Halveer ook het stookgedrag van ons allen. Dat geeft resultaat !!

  [Bericht aangepast door beheerd i.v.m. ongepast gebruik van hoofdletters]

 22. wim

  Beste J.L. Klappenburg, ik ben benieuwd hoe je over zeg 50 jaar zal reageren (mocht je dit nog meemaken), als de zeespiegel toch bv met 6 m is gestegen en jouw eventuele, kinderen, kleinkinderen of achter kleinkinderen zullen vragen: Hoe konden jullie dit in vredesnaam laten gebeuren, want het was toch allemaal al bekend sinds de jaren 70 van de vorige eeuw?
  Zeg je dan, sorry ik wist het niet of zeg je ik geloofde het niet? En hoezo die bewegingen die e.e.a. leefbaar willen houden, te fanatiek en na 50 jaar pas aandacht krijgen? Ook politici, ook gewoon mensen als jij en ik, hebben altijd alles ontkend, omdat dit natuurlijk stemmen kostte, maar bovendien wil een mens graag gewoon rustig leven en consumeren en is het allemaal moeilijk voor te stellen. Regeren is vooruitzien weet je nog?
  Omdat het nu niet meer te ontkennen valt met alle onomstotelijk bewijzen, komt er eindelijk een beetje actie. Over Salomon Kroonenberg, dit is nog steeds een rasechte klimaat-ontkenner die gegevens verzameld van wat in zijn straatje te pas komt. Helaas komt dit menselijke gedrag veelvuldig voor, bij voor- en tegenstanders van klimaat.
  Zelfs met alle maatregelen die er nu aan zitten te komen, ook wereldwijd, denk ik niet dat het probleem simpel te stoppen is, omdat het effect pas merkbaar zal zijn na vele decennia. Telkens weer blijkt dat de werkelijkheid van bv de opwarming van de aarde altijd weer groter is dan door de wetenschap voorspeld. Met een groeiende wereldbevolking zal het probleem alleen maar groter worden. We zullen met zijn allen anders moeten gaan denken. Misschien is Gandhi’s uitspraak een opsteker: The world is big enough for everyones needs, but not for everyones greed.

 23. H Blaauw

  Het is een echte linkse regel geworden.

 24. Will Eisinga

  Roland bedankt. De reacties gaan nooit over de productie en opbrengst van Zonnepanelen, op je eigen dak, ik heb 30 panelen, 6000 kWh, en de huurder 20 panelen, ook 6000 kWh. Inductie koken op stroom van het dak, verwarmen met de warmte uit de buitenlucht, rijden op stroom van het dak, 6 km per kWh. nooit meer tanken. geen olie, geen kosten voor gas, geen kosten gasnet. Zonnepanelen op het dak leveren stroom en geld. Vergroenen is verdienen. vinnik mooi. Een Energieboer produceert per hectare 1 miljoen kWh. Een kWh kost 24 cent, opbrengst 240.000 euro per hectare.

 25. Will Eisinga

  Zonnepanelen zijn goedkoop zonder subsidie. Wind op Zee is zonder subsidie. Smart Inductie kost 350 euro, Expert. 6000 kWh Panelen kost 6000 euro. AP Solar. of gratis met Zelfstroom. Warmtepomp 60 of 70 graden variabel, Zon en Wind levert veel werk en geld op geproduceerd in Nederland. Nederland Energieland. Mijn naam staat bij mijn reacties. Ik ben te controleren.

 26. Will Eisinga

  Mijn eigen ervaring met klimaat crisis en gebruik fossiele energie. Ik woon in Kropswolde Groningen en heb scheuren in de muren. Mijn zoon woont in Australie. hij belde, Pap ik zit in een Evacuation centre met mensen die hun huis kwijt zijn. Niet gezellig. Ik heb een huis in Denia Spanje, Google Gloria storm Denia Spanje. Orkaan schade. Ik heb nu al veel schade.

 27. Dennis Verhoeven

  97%concensus bij een selectie van wetenschappers. Zeker niet alle wetenschappers. Ga zelf maar eens op onderzoek uit. Het immature model dat gebruikt word klopt gewoon niet als je dat op lange termijn gaat gebruiken. Google maar eens op clintel.

 28. Ronald Roelofs

  Bomen planten hoeft maar beperkt een bos zaait zelf namelijk nieuwe bomen die bij voldoende water en licht groot groeien.

 29. Martien van Hout

  Door het samenpersen van planten en dierlijke resten is door de miljoenen jaren heen gas, olie en steenkool gevormd.
  Dat zijn we per ongeluk tegen gekomen en gaan gebruiken. Dit heeft maar weinig invloed op onze klimaatverandering.
  Klimaatverandering is een natuurlijk proces waar weinig tot geen invloed op hebben. Opwarming is al vele malen vaker gebeurt in de historie der aarde. het heeft al meerdere keren nagenoeg alle leven op aarde doen ophouden door stijgende broeikas gassen en toen was de mens er nog niet eens. De aardkorst “drijft” op een vloeibare bol van vanalles en nog wat. Als je bekijkt dat vanuit Pangea het vaste land uit elkaar is gedreven waardoor steden zoals New York vanaf de evenaar naar zijn huidige positie is “gedreven” zegt mij dan genoeg. De noordpool is heeeeeel lang geleden groen geweest met een mild klimaat. Dus gebeurt er vanalles waar wij totaal geen zeggenschap en grip over en op hebben. Ik wens de strijders die klimaatverandering tegen willen gaan veel succes in deze bij voorbaat verloren strijd.

  Met vriendelijke groet

 30. Martin

  De politiek is een strijd tussen partijen. Het belang voor het milieu wordt altijd door een politieke bril bekeken.
  Het is dom te den ken dat wij met zijn allen geen invloed op het milieu hebben. Dat begint al in het klein, wat wij zoal achteloos achter laten in onze wereld. Plastic, peuken, papier, vuilnis, matrassen etc. worden door ons gedumpt langs de openbare weg en in de natuur.
  De politiek krijgt hier geen vat op omdat ze altijd compromissen sluiten.
  De kiezer is te verdeeld om het de politiek moeilijk te maken. Als gevolg van deze verdeeldheid zal het land het punt bereiken dat ze, met deze politieke orde, onbestuurbaar wordt.
  We moeten stoppen met mensen baantjes toe te schuiven. We moeten nu starten met de mensen die kennis van zaken hebben het roer laten overnemen.
  Hopelijk keert het tij nog voordat alles naar de verdoemenis is.

 31. Flip Tepper

  Alle planeten in ons zonnestelsel zijn op dit moment aan het opwarmen en raar doen inclusief onze aarde . Op Mars smelten b.v de ijskappen. De oorzaak ? De zg planeet Nibiru ,planet of the Crossing ,planeet X ach en hoe je dat ding verder ook wil noemen , komt weer eens voorbij . En dat gaat alle ongeveer 3600 jaren zo. Tijdens en voor en na de passage van dat ding met zijn meer als 30 namen ,ondergaat onze aarde cataclysmische veranderingen..Waarom denk je dat er tegenwoordig net zoveel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn in een maand als vroeger in een jaar. En waarom denk je dat de aardas aan het kantelen is. Ja ja ik weet het Co2 en wij maar lekker betalen omdat de regering nog gauw even rijk van ons moeten worden voor ze hun veilige bunkers induiken. Ze gaan er gewoon van uit dat jullie te naief zijn om te weten dat Co2 nodig is voor plantengroei. Dat onze aarde de afgelopen 50 jaar groener is geworden . . En dat de aarde in werkelijkheid aan het afkoelen is op dit moment. Maar ga rustig door.

  [Bericht aangepast door beheerder ivm onbeleefd taalgebruik en scheldwoorden]