De energiereuzen in Europa zijn bang voor de toekomst. Hun verdienmodel staat onder zware druk, zo blijkt uit een onderzoek van adviesbureau PwC (.pdf).

      429x gezien   0 reacties

De opkomst van zonne- en windenergie, technologische ontwikkelingen en een veranderend consumentengedrag maken de oude verdienmodellen onhoudbaar. Vooral in Europa.

Jeroen van Hoof, voorzitter van de Europese Energiegroep van PwC, zegt dat de groei van de lokale energieopwekking in Europa nu nog voornamelijk drijft op subsidies, maar de kosten zullen op langere termijn verder dalen. "Met efficiencyslagen en prestatieverbeteringen kunnen energiebedrijven hoogstens nog tijd kopen."

Nieuwe kansen

Maar de veranderingen bieden ook kansen, zegt bijna 80 procent van de ondervraagde bestuurders. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een techniek waardoor overtollige zonne- en windenergie kan worden omgezet in gas (methanisatie). Deze techniek is nu op kleinschalig niveau mogelijk, maar zou in een keer het hele opslagprobleem kunnen veranderen.

Ron Wit van Natuur en Milieu, bevestigt dat de energiemarkt fundamenteel aan het veranderen is. Maar het is volgens hem aan de grote energiebedrijven zelf om mee te ontwikkelen. "Ze moeten onderdeel van de oplossing worden in plaats van onderdeel van het probleem blijven."

Volgens Wit hebben de energiebedrijven verkeerde investeringen gedaan in het verleden.

 

Bron: NOS