Zonnepanelen laten plaatsen op het dak is al bijna een logische vervolgstap bij huiseigenaren. Ook steeds meer woningstichtingen plaatsen nu zonnepanelen op de woningen van hun huurders. Maar hoe zit het eigenlijk met het onderhoud en de kwaliteit van de zonnepanelen.

      23254x gezien   2 reacties

Steeds meer aanbieders van zonnepanelen

Door de toenemende vraag naar zonnepanelen is ook het aantal bedrijven dat zonnepanelen aanbiedt groter en divers geworden. Dit komt de kwaliteit van de plaatsing bij zonnepanelen niet altijd ten goede. Risicodeskundige, Raymond van der Heide van Interpolis, verwacht dat over +/- 15 jaar ondeugdelijke geplaatste zonnepanelen daadwerkelijk naar voren komen en steeds vaker het nieuws gaan halen, zoals dit verhaal in Engeland.

Keurmerken en richtlijnen

In Nederland kennen we een aantal keurmerken en samenwerkingsverbanden van installatiebedrijven, zoals Sterkin en Uneto-Vni. In het kwaliteitsregister van QBisnl staan vakmensen op een specifiek gebied geregistreerd. Daarnaast zijn er belangrijke richtlijnen waaraan de installaties van zonne-

Onderhoud-van-zonnepanelen-blijft-vaak-achterwege

panelen moeten voldoen. Deze staan onder andere beschreven in de NEN1010 en NPR5310. Een goed en erkend installatiebedrijf houdt zich altijd aan deze normen, zodat de installatie gegarandeerd veilig geïnstalleerd wordt.

Onderhoud van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen neemt vaak 1 á 2 dagen in beslag. Daarna blijft het veel te vaak stil bij zowel de producent als de installateur. Maar hoe zit het met het onderhoud, de nacontrole, de veiligheid en verzekering na 10 jaar? Van der Heide adviseert om de zonnepanelen-installatie elke 3 jaar door een onafhankelijke specialist te laten controleren. Een soort APK voor de zonnepanelen die de veiligheid van de installatie toetst.

Niet elk dak is even geschikt

Lang niet alle daken in Nederland zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo moet de draagkracht (bij sneeuwval) en ventilatie afdoende zijn, zodat er geen lekkage of brand ontstaat. Het risico op brand is het grootst bij de omvormer. Het is dan ook raadzaam om deze te installeren op een plaats die goed geventileerd en brandveilig is. Het liefst zonder brandbare opslag in de buurt en in een apart compartiment. Ook moeten de zonnepanelen degelijk bevestigd kunnen worden, zodat ze minimaal windkracht 8 aan kunnen. Het zou niet de eerste keer zijn dat zonnepanelen van het dak waaien.

Tips na het plaatsen van zonnepanelen

 1. Laat een onafhankelijke specialist een installatiecheck doen, direct na plaatsing
 2. Voer een driejaarlijkse onderhoudscontrole uit (een soort APK)
 3. Plaats een rookmelder in de ruimte van de omvormer
 4. Laat de apparatuur voorzien van een storings- en onderhoudsmelder
 5. Maak gebruik van power optimizers of micro-omvormers. Deze reduceren het risico op problemen
 6. Neem in het systeem een vlamboogdetectie op. De detectie is eventueel te combineren met aardlekmonitoring en isolatiebewaking.

Weinig cijfers van problemen met zonnepanelen

Op dit moment zijn er nog weinig statistieken van problemen die zijn ontstaan na het plaatsen van zonnepanelen. Zo nu en dan verschijnt in het nieuws wel een bericht over brand bij zonnepanelen of van het dak gewaaide zonnepanelen, maar echt keiharde cijfers zijn er niet. Dat ook niet zo raar, aangezien de groeispurt van zonnepanelen in 2012 was en de meeste zonnepanelen-installaties vaak nog binnen de garantietermijn van 10 tot 15 jaar vallen. Niettemin geldt ook voor zonnepanelen: beter voorkomen, dan genezen.

Bron: Business Insider Nederland, Raymond van der Heide (Interpolis)

Dossier: 

zonnepanelen

Discussie: 

forum

2 reacties op “Onderhoud van zonnepanelen blijft vaak achterwege”

 1. ZEP

  Beste Harry,

  Goed punt! Ik heb dit aangepast in het bericht. Als er op het woord geklikt wordt dan gaat u naar de pagina waar wordt uitgelegd wat het onderdeel betekent en inhoud voor de veiligheid.

  Groet,
  Arnold

 2. Harry Langen

  Mooi verhaal over het onderhoud, maar wat snapt de doorsnee burger ervan. Ik ben toevallig een vakbroeder en weet wat een vlamboogdetectie en een power optimizer is en waarom. Een beetje meer en eenvoudige uitleg is wel op zijn plaats.