Earth Overshoot Day 2022

Jaarlijks berekent Global Footprint Network de Overshoot Day voor alle landen. Het begint een vervelend en repeterend verhaal te worden, maar de Earth Overshoot Day valt elk jaar weer vroeger. Vorig jaar bereikte Nederland deze dag op 27 april, maar nu dus al ruim 2 weken eerder. Wat houdt dit eigenlijk in en welke consequenties heeft dit voor ons?

Nederlandse Overshoot Day 2022

Nederland heeft een beperkte voorraad aan natuurlijke bronnen die zichzelf jaarlijkse kunnen herstellen, maar is sowieso al sterk afhankelijk van import uit andere landen. Dat de Nederlandse Overshoot Day vroeg valt is dus niet zo heel raar. Zorgwekkender is dat deze dag elk jaar vroeger valt. Hierdoor wordt Nederland steeds afhankelijker van import uit andere landen en tasten we de natuurlijke bronnen. Dit levert uiteindelijk een schaarste op in voedsel, water en energie.

Earth Overshoot Day

Ook wereldwijd valt Overshoot Day steeds vroeger. Dit houdt in dat we ook wereldwijd gezien steeds vaker en meer natuurlijke bronnen gebruiken die zichzelf niet meer herstellen. Earth Overshoot Day viel vorig jaar op 29 juli. We gebruikten toen dus 154 dagen lang energie, water en voedsel dat onze planeet niet meer zelf kan aanvullen. De wereldwijde Overshoot Day 2022 is nog niet berekend.

Nederlandse Overshoot Day 2022

Nederlanders verbruikten bijna 4 aarden

Het GFN berekent ook hoeveel aarden de wereld nodig heeft, als zij zouden leven zoals een bepaalde bevolkingsgroep. Zo verbruikten Nederlanders in 2018 maar liefst 3,6 aarden. Wereldwijd was dat toen 1,75 keer wat de aarde aan natuurlijke bronnen te bieden heeft. De verwachting is dat de cijfers voor 2019, 2020 en 2021 nog veel slechter zijn. Hoe kunnen we dit omkeren of zijn we al te laat? In onderstaande Webinar discussiëren een aantal vooraanstaande sprekers over dit wereldwijde probleem.

Hoe gaan we het tij keren?
Meer over klimaatvervuiling

Geef een reactie