Lange wachttijden

Het aantal warmtepompen in Nederland stijgt met meer dan 1 miljoen dit jaar. Mocht je dus een hybride warmtepomp willen aanschaffen stelt de VEH (Vereniging Eigen Huis) om snel in actie te komen. Door de lange wachttijden is de hybride warmtepomp hopelijk dan tegen de winter geïnstalleerd, mocht er voldoende voorraad zijn. Daarnaast zou er voor mensen met een kleine portemonnee volgens VEH maatregelen getroffen moeten worden door bijvoorbeeld isolatie subsidies vooraf uit te keren. Ook stelt VEH voor dat huiseigenaren met een slecht geïsoleerde woning een tegoedbon moeten krijgen. Met een hybride warmtepomp bespaar je tot 60 procent op aardgas. Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht is er tussen de 1.950 tot 3.000 euro subsidie te verkrijgen. Dat is ongeveer de helft van de aanschafprijs.

Verbruikspiek en netbelasting

Met de toename van hybride warmtepompen komt het elektriciteitsnet wederom voor een uitdaging te staan. Naast de spanningspieken van massaal terugleverende zonnepanelen op zonnige momenten, volgen straks juist enorme verbruikspieken in koude periodes als de warmtepompen tegelijkertijd aanslaan. Opslag van elektriciteit kan hierin een oplossing bieden, waardoor de stroom van de zonnepanelen tijdelijk wordt opgeslagen, zodat deze 's avonds de warmtepomp van stroom kan voorzien. Op deze wordt het elektriciteitsnet minder belast.

Wist je dat?

Uit onderzoek is gebleken dat hybride warmtepompen de uitstoot van broeikasgas voor verwarming met 23 procent terugdringen. Als er rekening gehouden wordt met het verbruik in de woning dan wordt de uitstoot alsnog met 13 procent teruggebracht. Daarnaast per niet gebruikte kubieke meter aardgas gebruikt een hybride warmtepomp zo’n 2,3 kWh stroom.

Bron: RVO, VEH

Wat voor warmtepomp heb jij?
Meer over warmtepompen

2 reacties op “Hoge verbruikspiek door hybride warmtepompen”

  1. MisterBennie

    “Je mag blij wezen als de zon in de winter schijnt en er geen sneeuw op je panelen ligt.”
    Die paar dagen sneeuw in een jaar?
    Afgelopen winter maar 3 dagen verloren door sneeuw, dus het valt wel mee.

  2. Adeo

    Vind dit stukje wel heel bijzonder.

    Verbruikspiek en netbelasting
    Met de toename van hybride warmtepompen komt het elektriciteitsnet wederom voor een uitdaging te staan. Naast de spanningspieken van massaal terugleverende zonnepanelen op zonnige momenten, volgen straks juist enorme verbruikspieken in koude periodes als de warmtepompen tegelijkertijd aanslaan. Opslag van elektriciteit kan hierin een oplossing bieden, waardoor de stroom van de zonnepanelen tijdelijk wordt opgeslagen, zodat deze ‘s avonds de warmtepomp van stroom kan voorzien. Op deze wordt het elektriciteitsnet minder belast.

    Je mag blij wezen als de zon in de winter schijnt en er geen sneeuw op je panelen ligt.

Geef een reactie