Biomassa en kippenmest kunnen met nieuwe technieken steeds efficiënter worden omgezet in duurzaam gas. Bij de nieuwjaarsreceptie van Energy Valley, donderdag in de Euroborg, werden drie projecten aangekondigd om biomassa te vergassen en mest te vergisten. Een investering van honderd miljoen euro.

Noord-Nederland ligt daarmee op schema bij het opvoeren van de productie van groen gas. Zo gaat GasTerra ruim twintig miljoen kubieke meter groen gas afnemen bij een bedrijf in Hardenberg dat biomassa omzet in gas en ethanol. In Wijster wordt kippenmest met een speciaal enzym omgezet in biogas. En in Delfzijl bouwt Torrgas een power-to-gas-installatie die groen gas produceert uit groene stroom.

De hoeveelheid is in korte tijd al twee keer verdubbeld, maar het is nog altijd een fractie van wat de NAM jaarlijks uit de bodem haalt. Het biedt voorlopig nog geen soelaas voor het bevingsgebied.

Daarnaast wordt er binnenkort een pilot gestart met het winnen van biogas uit afval zoals gft, etensresten, compost waaronder druivenmost dat gebruikt wordt voor het maken van wijn.

Bron: RTV Noord

Deel deze pagina..