1 miljoen euro

Bedrijven kunnen deelnemen en ideeën bedenken om zo het vraag en aanbod van energie beter op elkaar in te kunnen laten spelen. Voor het idee kunnen deze bedrijven financiële steun krijgen van maximaal 1 miljoen euro. De Stichting Zeeuwse Publieke Belangen is een samenwerking gestart tussen de Zeeuwse provincie, de Zeeuwse gemeenten en de netbeheerder Stedin. Samen hebben zij een fonds opgericht om de energietransitie in Zeeland te stimuleren. Met innovatiebolwerk Dockwize zijn ze samen opzoek naar innovatieve ideeën om de netcongestie te voorkomen.

Van 56 reacties 8 overgebleven projecten

In totaal zijn er 56 reacties van over de hele wereld ontvangen. Daaruit zijn 8 projecten overgebleven die een kans maken op deze financiële steun. Een voorwaarde voor de financiële steun is dat het concrete plannen moeten zijn met een kans van slagen. Ondanks dat dat in de beginfase vaak lastig te zeggen is. De ideeën van de 8 geselecteerde bedrijven zijn heel verschillend van elkaar. Van het verduurzamen van een camping tot flexibele laadpalen. De beste projecten krijgen de financiële steun en in juni wordt het besluit daarover bekend gemaakt.

Grote gevolgen voor teelsector

Own Greens In Burgh-Haamstede is het dochterbedrijf van Vitro Plus en één van de 8 kanshebbers met een innovatief idee. Het bedrijf kweekt varens en de planten worden 12 uur per dag in een speciale ruimte met roze led-licht belicht met daarnaast afzuiging voor de warmte. Daardoor kost dit heel veel elektriciteit. Manager Lennart Bijl heeft een project bedacht waarbij de planten worden belicht op momenten dat er veel energie beschikbaar is en de prijs laag is. Dat willen ze combineren met zonnepanelen en een grote batterij zodat ze het net kunnen ontzien en alles slim kunnen gebruiken. Mocht dit idee werken dan zou dit grote gevolgen kunnen hebben voor de hele teelsector. Er zijn andere soorten kassen die ook tegen hetzelfde probleem aanlopen, dit project zou interessant kunnen zijn voor de gehele sector.

Helaas kan er niet meer gereageerd worden op Boost the Grid-Challenge, maar je kan ons wel je innovatieve ideeën laten weten in het forum!

Bron: Dockwize

Boost the Grid-Challenge

Meer nieuws lezen over energietransitie

Geef een reactie