De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling controversieel verklaard. Hierdoor wordt een beslissing over het wel of niet aannemen van de wet uitgesteld tot na de Tweede Kamerverkiezingen. Minister Wiebes diende het wetsvoorstel al in oktober van afgelopen jaar in, maar het was lang wachten op een beslissing van de Tweede Kamer. Dit kwam in eerste instantie doordat de ramingstoelichting bij het wetsvoorstel ontbrak. Deze werd op 24 november 2020 alsnog toegevoegd. Begin deze maand verklaarde de Tweede Kamer het wetsvoorstel echter verrassend “controversieel”.

afbouw salderingsregeling uitgesteld

      24552x gezien   93 reacties

Demissionair kabinet

De voornaamste reden voor de Tweede Kamer om een definitieve beslissing over het invoeren van de wet uit te stellen is het gevallen kabinet. De Tweede Kamer acht de beslissing over deze wet dusdanig belangrijk, dat het vindt dat een demissionair kabinet niet mag beslissen over een wetsvoorstel die veel invloed heeft op de langere termijn.

Vragen Tweede Kamer

Het wetsvoorstel leverde bovendien tientallen vragen op vanuit de Tweede Kamer. Vooral de “redelijke vergoeding” die een energieleverancier moet betalen aan zonnepaneelbezitters, als de teruggeleverde stroom niet gesaldeerd kan worden, riep vragen op. Deze vergoeding is volgens de Tweede Kamer te vaag omschreven. Ook wil de Kamer dat de minister nog eens kijkt naar de gevolgen voor woningbouwverenigingen als de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Afbouw salderingsregeling uitgesteld

Omdat een beslissing over het wetsvoorstel afbouw salderingsregeling tot na de Tweede Kamerverkiezingen is uitgesteld is de kans groot dat ook de daadwerkelijke afbouw van de salderingsregeling vertraging oploopt. Deze zou normaal gesproken ingaan per 1 januari 2023, maar moet nu wachten tot er een nieuw kabinet is geformeerd. De laatste keer duurde dit 225 dagen. Het uitstel leidde ook tot teleurgestelde reacties in de markt.

Energiemarkt teleurgesteld

Branchevereniging Holland Solar had liever gezien dat de Tweede Kamer de wet wel had aangenomen, zodat er voor zonnepaneelbezitters eindelijk eens duidelijk zou komen over de situatie ná 2023. Netbeheerders en energieleveranciers onderschrijven dit belang, maar zeggen er klaar voor te zijn als de wet door het nieuwe kabinet wordt ingevoerd.

afbouw salderingsregeling uitgesteld

93 reacties op “Beslissing afbouw salderingsregeling uitgesteld”

 1. Twan

  Salderen moet gewoon blijven!!!
  Nederland wil toch na energie neutraal maar s’nachts schijnt er geen zon.
  En opslaan is ook niet te betalen met accus.

 2. Joop

  Helemaal eens met Twan.
  Opslaan is voor een particulier niet te betalen.

 3. Kees

  Met de afbouw van de saldering zal de bereidheid om te investeren in duurzame zonne-energie navenant afnemen. Dit onzalige voornemen kan dan ook slechts afkomstig zijn van bestuurders wier affiniteit met het realiseren van klimaatdoelstellingen niet verder reikt dan een schriftelijke toezegging deze doelstellingen te ondersteunen.
  En inderdaad, Zoals mijn voorgangers al reageerden: Opslaan in accu’s is niet realiseerbaar en meer nog onbetaalbaar.

 4. Philip de Wit

  Het afschaffen van de huidige salderingsregeling zal leiden tot minder aanschaf zonnepanelen door particulieren. De afbouw is niet in het voordeel van de particulier. Dus niet doen.

 5. Wil van der Rijt

  Wil

  De saldering is een grote stimulans om zonnepanelen te nemen. Het afschaffen daarvan geeft veel onzekerheid.
  Hoe meer zonnepanelen er komen des te zekerder zijn de klimaatdoelstellingen haalbaar.
  De netbeheerders moeten zorgen voor voldoende opslagcapaciteit!!
  Hopelijk wordt uitstel dus afstel.

 6. Cor Sips

  mijn vrouw komt uit Masedonie daar was in de zomer op het journaal de vraag om de airco ‘s zo min mogelijk te gebruiken ( dreiging te lage spanning )
  ook hier word het warmer dus meer airco’s gevolg meer stroom nodig.
  als het warm is gaan er meer airco’s aan en dan leveren de zonnepanelen stroom dus het gevaar van overbelasting van het net is volgens mij onzin. ( onvoldoende over nagedacht )
  Mvg.Cor Sips

 7. Cor Sips

  ik lees vaak onbetaalbaar niet financieel aantrekkelijk.
  toen deed ik het voor het milieu voor mijn kind en eventueel kleinkind

 8. Ben

  saldering niet afbouwen, laten we het zo laten zoals het nu is.

 9. Pieter

  Uitstellen? Afstellen!
  Door saldering is prive investeren in zonnepanelen niet meer Interessant

 10. Erwin

  De enige manier om de energietransitie voor woningeigenaren aantrekkelijk (lees: Betaalbaar) te houden is de salderingsregeling in stand houden. Als je namelijk over wilt van gas op electrisch verwarmen is dit alleen met zelf opgewekte energie betaalbaar te houden. En dus zal je in de winter, als je warmte nodig hebt, de electrische energie die je in de zomer hebt opgewekt, willen kunnen gebruiken. Als je niet meer mag salderen, zal het voor een grote groep mensen te duur worden om van het gas af te stappen (lees: kosten warmtepomp en bijbehorende maatregelen, plus de hogere kosten van electrisch verwarmen, zelfs met een COP van 3 op je warmtepomp is gas nog goedkoper per KWh) en zal de energietransitie dus falen.
  Er is vast wel een oplossig te vinden voor het ‘ probleem’ van verminderde belastinginkomsten, bijvoorbeeld Teruggaaf Energiebelasting krijg je alleen als je ook energiebelasting betaald hebt, of ‘ negatieve’ BTW op teruggeleverde stroom op jaarbasis vervalt. Maar de salderingsmogelijkheden afschaffen zal de energietransitie enorm vertragen.

 11. Martin

  Allen het idee al is te zot om er echt serieus mee aan de slag te gaan.
  We horen en lezen alleen maar dat de milieu-doelstellingen niet worden gehaald.
  Dus deze regeling afschaffen getuigt niet van een mileuvisie

 12. René

  Het afschaffen van de salderingsregeling is ontmoedigend om de energie die je zelf verbruikt voor huishouden, warmte en autorijden, zover mogelijk zelf op te wekken. Zelf opslaan is niet alleen zéér kostbaar, maar qua veiligheid ook niet zo wenselijk. Dit geschiedt veel beter centraal in grote systemen. Vooral voor wat oudere woningen is de combinatie van warmtepomp met zonnepanelen een middel om de elektriciteitskosten te dempen.

 13. Will E

  Salderen Zon op Dak moet blijven. daar moet een wet voor komen.
  Rutte wil Salderen Zon op Dak tegen energiearmoede huurders stoppen.
  Rutte wil kernenergie in Groningen voor dividend aandeelhouders.
  Salderen Zon op Dak is een groot succes.
  1 miljoen huizen met Zon op Dak in 2021.
  Salderen Zon op Dak moet blijven.
  voordeel voor iedereen, schone lucht, minder ziekte.

 14. Fons

  Zolang niet iedereen een slimme meter heeft is het niet correct de salderings regelingen af te schaffen.
  Heel veel huishoudens hebben nog een ouderwetse meter met draaischijf en willen die graag houden.

 15. J. Van Noortwijk

  Afbouw salderingsregeling is weer een voorbeeld van de onbetrouwbare overheid.
  Eerst trachten mensen zonnepanelen te laten aanschaffen wat goed is voor het milieu.
  Nadat dit gedaan is hen financieel aan te pakken.

 16. Jan

  Salderen moet blijven, want anders is het voor een particulier niet meer interessant om zonnepanelen aan te schaffen.

 17. Bob

  Het afbouwen van salderen is wel begrijpelijk. Ook al vind ik dat niet leuk. En stimuleert het niet om (meer) zonnepanelen aan te schaffen. Het argument dat salderen goed is voor de klimaatsdoeleinden klopt niet helemaal. In de zomer maken we met onze zonnepanelen veel stroom. De grote centrales moeten dan op een laag pitje. In de winter doen onze zonnepanelen weinig, maar wij verwachten wel dat de centrales ons wel van elektriciteit blijven voorzien, Maar elektriciteit kun je niet eenvoudig opslaan. Als in de toekomst in de winter ook nog eens alle E auto’s opgeladen moeten worden, zullen er wellicht meer in plaats van minder centrales nodig zijn in de winter. Meer centrales past niet in de klimaatsdoeleinden.
  Oplossing zou zijn om in de zomer met het overschot aan elektriciteit waterstof te maken. Waterstof, H2, kun je wel opslaan en over lange tijd bewaren (jaren). Als je de groen geproduceerde waterstof in de winter gebruikt, hetzij voor elektriciteit, hetzij voor verwarmen, dan heb je minder centrales nodig. Bob.

 18. Cor Sips

  is er ook nog iets positief of doordacht op bouwend te melden?
  ik kan ook zeggen in Polen word bruinkool gebruikt om elektriciteit op te wekken en die vervuiling stopt niet bij de grens.
  pak de vervuiling eerst aan waar hij het grootst is op de wereld ( dan zijn we goed bezig )
  geen 1000den euro’s subsidie op elektrische auto’s die jan met de pet niet kan betalen

 19. Jan

  In dit land is het altijd pushen om iets te doen en dan melken.
  Zal wel zo blijven.

 20. Gert

  Salderen moet blijven. Afschaffen van salderen zal de energie transitie vertragen. Of zou dit de bedoeling zijn om (Groningers) kernenergie als onontkoombaar te verkopen??

 21. M.G

  Salderen moet blijven, Het is dan niet meer aantrekkelijk heeft ook geen zin om zonnepanelen te kopen

 22. Peter Berghs

  Ik heb 28 zonnepanelen en een warmtepomp.
  We zijn bijna energieneutraal.
  Maar als de saldering wordt afgeschaft moet ik straks op zonloze uren stroom kopen voor 22 cent terwijl ik op zonnige momenten de stroom die ik over heb van de hand moet doen voor ca 5 cent.
  En de overheid van wel heffingen daarvoor.

  Ik ga dat weigeren. Ik bedoel dat ik stroom die ik straks over heb niet ga terugleveren voor een schijntje. Dan zet ik nog liever de panelen uit. Dan zoeken ze het maar uit met dat klimaat akkoord. Maar niet over mijn rug mooi weer spelen in Europa.

 23. G.de Wilde

  Salderen moet blijven eerst de particulier lekker maken met zonnepanelen en dan vervolgens het salderen afschaffen dit is niet fair en daarbij komt dat iedereen erop tegen is om grote zonnepaneel velden aan te leggen vanwege dat er veel groen verdwijnt net of zonnepanelen op het dak wel een mooi gezicht is maar daarin tegen nemen we toch panelen om bij te dragen aan het klimaat.

 24. Marc v. E.

  Of er nu gesaldeerd wordt of niet. Als de zon niet schijnt en er is geen wind. De energie-maatschappijen zullen hoe dan ook de hoeveelheid energie die Nederland nodig heeft op moeten kunnen wekken. Laat ze dan blij wezen dat ze in de zomer minder bij hoeven te springen. Waarom moeten energiemaatschappijen dan aan twee kanten verdienen. Als de zon schijnt hebben ze door de PV mensen minder kosten, en ze kunnen de opgewekte stroom voor de volle prijs doorberekenen. En dan ook nog de opgewekte stroom voor een prikkie afnemen. Denk het niet. Nieuwe vorm van referendum. Alle zonnepanelen afzetten bij overproductie. Het zal ze leren. En niemand die ons dit kan verbieden.

 25. F van Es

  Word ik nu gestraft omdat ik er voor gekozen heb om van het gas af te gaan, zonnepanelen heb aangeschaft, elektrisch kook en verwarm met een lucht lucht warmtepomp. Kabinet Rutte 3 moet zich de oren van de kop schamen , zo ga je niet om met burgers.
  Jaren lang heb ik VVD gestemd maar die partij slaat nu volledig door. Ze hebben een grote bek als het gaat om milieu (ambitie) maar willen wel 130 km/u rijden, kolencentrales niet sluiten, Shell en andere grote bedrijven zoals KLM steunen!!!
  Ik snap werkelijk niet hoe de VVD zo hoog komt in de peilingen, naast de misstappen van diverse partijleden en de slappe insteek bij de hele corona crisis, wordt het tijd voor verandering.
  De eerst vrouwelijk Premier zou een zegen zijn voor dit land.
  .

 26. Gerard de R

  Als ik van te voren had geweten dat de regeling op de kop ging, had ik hoogstwaarschijnlijk het geld niet eens geinvesteerd in de 20 panelen die op het dak liggen.

  Het is wat velen al hebben gezegt, eerst mooie praat en vervolgens uitgemolken worden.

 27. Frank Bovens

  Onbetrouwbare en inconsequente overheid.
  Als ik met de fiets, in plaats van met de auto, ergens naar toe ga hoef ik toch ook niet de voor de overheid misgelopen belastingen op benzine terug te betalen? Waarom moet dan dan wel bij voor de overheid misgelopen belastingen op zelf opgewekte zonnestroom?
  Dus: handhaven die salderingsregeling. Beloon de burgers die hun nek durven en kunnen uitsteken voor een duurzame samenleving!

 28. ton weernink

  Waarom groene elektra , opgewekt met de zonnepanelen en windmolens ,voor een spotprijs beschikbaar stellen aan de datacentra van bv microsoft en de bezitter van zonnepanelen straffen door de salderingsregeling af te schaffen .

 29. H. Fransen

  Dit kun je verwachten van een onbetrouwbare en manipulerende overheid.
  Eerst mooi voorrekenen hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen en
  op welke (snelle) termijn je de kosten wel hebt terugverdiend, om daarna
  je de grond onder je voeten vandaan te halen. De “ruttedoctrine” in optima
  forma.
  Veel zonnige dagen toegewenst.

 30. Rob

  Huishoudens met zonnepanelen worden driedubbel gestraft: 1) afbouw van saldering. 2) verlaging van de elektriciteit prijs. 3) Verhoging van de gasprijs. En wij maar lekker investeren en zuinig doen.

 31. . Martin Koenen

  Ik vind al van meet af aan dat dit voorstel al van meet af aan ongelooflijk onverstandig is. Eerst iedereen enthousiast maken en vervolgens de voordelen sterk inperken. Niet doen dus.

 32. Charles

  Al zou ik zelf ook willen dat salderen blijft denk ik niet dat het haalbaar is. Of de afbouwregeling de juist is daar twijfel ik wel over.

  Alle infra die in de grond en in de lucht zit om elektriciteit te transporteren zal ook onderhouden en betaald moeten worden. Nu met salderen wordt dit tegen elkaar weg gestreept en is het aandeel van de kWh prijs daarvan weg. Terwijl ik wel gebruik maak van het net als ik niet geheel mijn eigen opgewekte stroom gebruik.

  Een vast percentage van bijvoorbeeld 80% van de kWh uur prijs voor teruglevering zou het voor beiden partijen beter maken dan de afbouwregeling. Dan zit je bij een KWh prijs van € 0,22 op € 0,176 en niet op de € 0,06 die je terug zou krijgen.

 33. Barber

  Zou idd nadelig zijn als ze de regeling afschaffen.
  Is er ook een directe link naar de bron van deze publicatie ?
  Op de website van de overheid zie ik hier namelijk niks recents over.

 34. Aelfredus

  Prijs van electra en gas omhoog gooien en salderingsregeling in stand houden. Twee vliegen in één klap. Gevolg: investeren in duurzaam wordt financieel nog aantrekkelijker. Als nadere compensatie nodig is, subsidies op biomassa en zonneweides eraf halen.

 35. Conny Timmermans

  Salderinsregeling afschaffen is weer een schandalige zet va deze regering. Alles wordt de burger door de strot geduwd door het huidige kabinet met als ‘grote baas’ de VVD. Zo staat nu op 900m van mijn huis een aantal windmolens. Ook zonder draagvlak van de bevolking hier (Drentse monden). Kies dus geen partij die altijd de economie boven de bevolking stelt!

  [Bericht aangepast door moderator. Gelieve niet onnodig hoofdletters (schreeuwen) gebruiken. Lees ook onze websiteregels]

 36. Tabe Jorritsma

  In het wetsvoorstel is ook opgenomen dat alle aansluitingen (ook zonder zonnepanelen) verplicht worden voorzien van een slimme meter. Met het uitstel van de wet zal ook dat op de langere baan worden geschoven en is het afbouwen van saldering niet te realiseren voordat dat is gebeurd. Zal dus nog wel even duren. Gelukkig….

 37. Loekie Koch

  Willen we nu een groenere samenleving of niet? Als het voor particulieren niet meer rendabel is om
  zonnepanelen te installeren, is het gedaan met zonne-energie! Welke idioot verzint dat afschaffen van salderen? Grote energiebedrijven, zijn dus helemaal niet groen, zij willen er vanaf!

 38. Rd

  De salderingsregeling moet gewoon blijven.
  De overheid kan zelfs de buitenlandse investeerders tegemoet komen met flinke subsidies op zonneparken.
  De Nederlandse zonnevelden die in buitenlandse handen zijn krijgen samen tot bijna 1,1 miljard euro subsidie.
  Daarvan verdwijnt 83 procent, zo’n 889 miljoen euro, naar het buitenland.
  Zou dan toch belachelijk zijn om voor de Nederlandse burger het salderen af te schaffen?
  Buitenlandse bedrijven kunnen na het aflossen het resterende aanschafbedrag nog eens flink winst maken over de gewonnen kwh`s.
  Hierbij komt ook nog eens het feit dat deze leveranciers hoogst waarschijnlijk de aan/uitknop van de levering in de hand hebben.
  Echt het nieuwe Nederlandse beleid: Flinke subsidie geven en nog eens lekker afhankelijk blijven van buitenlandse leveranciers die gefinancierd door de Nederlandse burgers die zelf niet meer zouden mogen salderen.
  Bovendien zal het afschaffen van het salderen een ramp zijn voor het milieu: Weer veel meer accu`s in omloop brengen, maar dat geeft niet want die kopen we wel weer in uit het mooie buitenland!
  Staat dit kabinet voor groen en voor de Nederlandse burgers? Echt niet!

  [Bericht aangepast door moderator ivm overmatig gebruik van uitroeptekens. Deze zijn verwijderd. Lees ook onze websiteregels]

 39. Charles

  Als grote investeerders, veelal buitenlandse partijen/investeerders 15 jaar lang flinke SDE-subsidie krijgen voor land-ontsierende zonneparken, waarom zouden wij als kleine Nederlandse particulieren dan niet ook 15 jaar mogen salderen?

  Als de regering energieneutraal wil stimuleren, dan heb je de gehele bevolking nodig en niet alleen de grote buitenlandse investeerders. En als zonnepanelen op je eigen dak interessant blijft, dan zijn mensen ook veel eerder bereid om dit te combineren met een warmtepomp. En alleen dan komen we van het gas af, wat ze toch zo graag willen.

 40. Jan Kuijpers

  de reactie van BOB is mij helemaal uit het hart gegrepen. Overschot van electr. opslaan via waterstof wat , als je goed nadenkt, de brandstof van de toekomst wordt. Er worden wereldweit waterstof installaties gebouwd , ook in Nederland. Waterstof kan vervoerd worden via ons aardgasnet en is al getest in gebouwen ook in Nederland. Dus in ieder geval zo veel mogelijk stroom opwekken door iedereen en geen saldering want dat leidt voor de meeste zonnepaneelbezitters tot grote teleurstellingen en een failliet voor de vele installateurs die momenteel voldoende werk hebben. Met saldering wordt het hele fundament onder het bezit van zonnepanelen weg geslagen. Dus een ondoordachte en fatale beslissing als tot saldering wordt besloten. Groeten, Jan.

 41. Henk

  Wij hebben vlink geïnvesteerd in zonnepanelen en een warmtepomp, maar deze gebruikt zo veel meer stroom dan ons voorspelt is en ca. 90% van deze stroom komt uit het net omdat zonnepanelen nou eenmaal s’nachts, wanneer het kouder is en in de winter wijnig stroom produceren. Als wij dus in de toekomst € 0,22 cent per kWh moeten betalen en slechts € 0,05 cent per kWh terug krijgen dan gaan we echt weer terug naar een gasgestookte CV-ketel en zal ik niemand adviseren om een dergelijke investering te doen. Deze verdien je dan ook in 20 jaar niet terug, althans als je een gemiddeld geïsoleerd huis hebt.

 42. B Scholte Lubberink

  Het belangrijkste argument van de overheid om salderen af te bouwen zou zijn de “overstimulering” als je het zou handhaven. Uit onderzoek van SEO Universiteit van Amsterdam blijkt dat niet te kloppen. Ook opslag is een terugkerend argument dat evenmin blijkt te kloppen. Want zolang de businesscase voor opslag gekoppeld aan zon-PV niet rendabel is, is het volstrekt zinloos om te stellen doorgaan met salderen de opslag op gebouwniveau negatief beïnvloedt. Dat geldt ook voor de kostprijs van conversie in waterstof met een aanzienlijk omzettingsverlies en opslag daarvan op gebouwniveau. Voor opslag waarmee de seizoengebonden “badkuipkromme” van de winderdip en de zomerpiek wordt ondervangen zijn eerst grootschaliger systeemveranderingen nodig zoals bijvoorbeeld een zonnewarmtenet. Saldering is nu praktisch de enig niet gebudgetteerde stimuleringsregeling voor de kleinverbruiker waardoor die kan meedoen aan de energietransitie. Voorlopig handhaven dus die salderingsregeling! Dus goed dat dit wetsvoorstel controversieel is verklaard. En laat de overheid intussen zich eens beter inspannen voor systeemoplossingen.

 43. Smit

  Linksom of rechtsom moeten we toch aan de kernenergie. Als de vraag naar elektriciteit laag is kan dan ook waterstof worden gemaakt.

 44. jack

  We worden op meer manieren financieel benadeeld: als je een slimme meter hebt betaal je netwerk kosten voor het intrekken van stroom maar daarnaast betaal je ook netwerk kosten voor het leveren van stroom. Ook al wordt dat gesaldeerd, je netwerk kosten zijn ook nog eens hoger dan de consument die nog de oude meter met draaischijf heeft.
  Advies: de draaischijf meter pas vervangen als dit wettelijk verplicht gaat worden!

 45. Niekske

  Accu’s hebben totaal geen nut. Na 2 goede dagen zon in de zomer zijn deze vol en het verbruik in de zomer is bij de meeste mensen erg laag. Oftewel in de zomer produceren de mensen met zonnepanelen voor de energie leveranciers. Ik hoop dat ik mijn installatie er straks financieel uit heb. Ik heb trouwens airco’s aangeschaft zodat ik toch zelf van mijn elektriciteit kan genieten tijdens de zomer en winter (ook verwarmen). Advies naar degenen welke er over denken om zonnepanelen aan te schaffen: wacht de uitkomst van dit verhaal bij de 2de en 1ste kamer af. Wanneer dit doorgaat geen zonnepanelen nemen.

 46. Ger

  Erg vreemd dat ze nu in een keer bij belangrijke beslissingen demissionair zijn en het door geven aan het volgende kabinet, en bij andere maatregelen ze wel beslissen ( avondklok), ik begrijp dat het hier niet hoort maar wilde het wel benoemen.

 47. Gerrit

  Waarom stemmen we dan toch weer telkens massaal op de VVD i.p.v op een echte groene partij

 48. Cor van de Griendt

  Saldering-regeling dient te blijven, BTW verrekenen, daar kan ik inkomen, verder niet.
  Wij zijn al vroeg begonnen om iets – binnen onze financiële mogelijkheden- aan vermindering van CO2 uitstoot te doen. Auto rijden op GTL, Zonneboiler met 8 panelen, in twee fasen zonnepanelen aanbrengen tot een totaal van 34 panelen en sparen voor een goede warmtewisselaar, gekoppeld met onze zonneboiler, maar ja….te onzekere toekomst door afschaffing saldering……..
  Opslaan van in de zomermaanden opgewekte energie, is (nog) niet mogelijk. Zolang dat niet betaalbaar kan, moet de saldering-regeling blijven bestaan. Ik heb express 34 panelen gekocht, namelijk voor de toekomst als ik voldoende geld heb bijeengespaard om een goede warmtepomp te kunnen kopen. De gedachte was dat door de saldering-regeling het mogelijk zou zijn de extra opgewekte stroom in de winter te gebruiken voor de warmtepomp. Dan was het de bedoeling dat we een keer per jaar (ergens in april/mei) het totale gebruik van stroom verrekend zou worden (terug betaling of extra te betalen). Dat is eerlijk en werkt positief voor de oplossing van het energie probleem. Door het afschaffen van de saldering zoals deze nu is, overwegen we beslist om geen warmtepomp aan te schaffen en gewoon gas te blijven gebruiken voor verwarming en douche. Is de wens van onze ‘verstandige’ overheid…….
  Scheelt ook veel in de extra kosten van de zogenaamde ‘slimme’ meter en kunnen we gewoon de oude goed werkende en betrouwbare meter blijven gebruiken.

 49. Blom

  hennie.saldering moet blijven zoals het nu is

 50. Leo Beterams

  De energietransitie vraagt om veel meer alternatieve energiebronnen. Zonnepanelen is daar een van. Maak en hou het aantrekkelijk voor particulieren om zonnepanelen op hun dak te leggen. Dit bespaart ook veel getouwtrek over grootschalige winmolenparken en zonneweides die er toch al moeten komen, maar dan dus minder.
  Laat woningbezitters een stukje verantwoordelijkheid nemen voor deze transitie en zorg dus dat dit ook financieel voor hen aantrekkelijk blijft. Dus…..saldering handhaven!

 51. BJM ten Cate

  Als het salderen wordt beeindigd, dan moet er op zijn minst een faire vergoeding komen voor teruggeleverde stroom. Wat nu dreigt te worden ingevoerd is een afknapper! Als ik dat tevoren had geweten was ik nooit aan 30 zonnepanelen begonnen. Een onbetrouwbare overheid? JA en dat voor de zoveelste keer !

 52. Michiel

  Ik snap best dat het tarief dat ik in de winter moet betalen voor stroom die mijn warmtepomp ingaat hoger is dan het tarief dat ik in de zomer krijg voor mijn overschot van de zonnepanelen. fair.
  Maar wat ik niet goed begrijp is dat een fors deel van de 22cent die ik ‘s winters betaal bestaat uit zaken als
  – opslag duurzame energie
  – energiebelasting
  – btw
  en dat ik daar niks van terug zie als ik in de zomer teruglever.
  Ik heb zelf veel geld gestoken in de verduurzaming van mijn huis, lever per saldo meer stroom terug dan ik importeer. Waarom moet ik dan ook nog een opslag betalen voor duurzame energie?

 53. Marcel

  Salderen moet eenvoudigweg blijven voor particulieren. Subsidie op windmolens en zonneparken waarbij buitenlandse investeerders betrokken zijn moet verboden worden. Mijn belastinggeld gaat op die manier naar het buitenland. Aangaande de energietransitie moet Nederland inzetten op waterstof. Dat is de afgelopen 10 jaar op een laag pitje gezet. Waarom is mij onduidelijk maar er zal wel weer een bedrijf of groep gelobbyd hebben in Den Haag en dan wordt zomaar een subsidie weer verworpen of verminderd. Maar waterstof kun je produceren met stroom van windmolens en zonnepanelen op de momenten dat het waait en de zon schijnt. Je kunt waterstof ook eenvoudiger opslaan dan je energie in accu’s. Accu’s staan qua ontwikkeling op het niveau van de prehistorie, de ontwikkeling daarvan gaat te langzaam en de grondstoffen voor accu’s raken snel uitgeput. Er is een enorme energiedichtheid nodig om het huidige verbruik van je woning te kunnen leveren. Of we moeten kunnen koken en verwarmen met milliwatts in plaats van kilowatts maar dat is niet mogelijk gezien de wet van behoud van energie. De waterstof die zomers wordt geproduceerd en kan worden opgeslagen kan ‘s winters door de gasbuizen stromen en onze waterstof battery voeden.

 54. Anton

  Salderen afschaffen kan er wel toe leiden dat er meer ontwikkeling komt in opslag van energie op de plaats waar die opgewekt wordt.
  Wellicht kan de overheid daar dan weer subsidie op geven 🙂

 55. Gerrit

  Beste Anton.

  Dat is net zo’n onzalig idee, als extra kerncentrales bouwen waar ook nooit een goede oplossimg voor het levensgevaarlijke afval zal zijn.

 56. Ruud Welling

  Als de saldering wordt afgeschaft dan moet je rekening houden met de stoom die naar de warmtepomp gaat. Dus de verbruik van de warmtepomp mag wel gesaldeerd worden. Anders is een warmtepomp echt niet rendabel. Dit is best te regelen. ie verplicht een stoom meter plaatsen voor de warmtepomp en dit dan salderen. Wat over blijft (niet veel) kan dan tegen een ander bedrag verkocht worden.

 57. Erik

  Een vreselijk dom idee van Wiebes: wil je zsm schone energie: blijf salderen!

 58. Evert

  Salderen is een subsidie die installatie van panelen stimuleert. Dus prima om meer zonnepanelen op daken te krijgen! Maar het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat je voor jouw geproduceerde kWh’s ook de kosten mbt belastingen terug krijgt. Dat is namelijk de subsidie.

 59. Lucas

  Dat er een einde zou komen aan de salderingsregeling is al jaren aangekondigd, hierin is de overheid echt niet onbetrouwbaar. Zonnepanelen zijn met hulp van de subsidies inmiddels zo in prijs gedaald dat ze ook zonder subsidies renderend zijn. Verwacht wordt dat de prijzen voor opslag (batterijen) ook gaan dalen bij beëindiging van de salderingsregeling. Trouwens, wie heeft zich verdiept in de overgangsregeling? Die gaat uit van een zeer geleidelijke afbouw van 2023 tot 2031. Kortom, stop met miepen…

 60. Hans

  Allemaal goede argumenten
  Maar één vergeten: we geven in Nederland veel subsidie voor elektrische auto’s. Daardoor blijven de prijzen hoog en gaat de winst naar de bedrijven, bijvoorbeeld voor de aankoop van 1,5 miljard bitcoins of de andere aandeelhouders. Dara heeft Jan met de Pet niets aan.

 61. Peter

  Die nieuwe regeling is eigenlijk nog niet zo dramatisch slecht maar het zal toch gevolgen hebben voor mensen die overwegen ze te gaan plaatsen. Dus wil je vlugger overal zonnepanelen gaan zien dan moet je 100% salderen zeker langer instant houden.

 62. John

  De overheid doet voorkomen dat door saldering belasting inkomsten mis gelopen worden , ze hoeven alleen minder te leveren de overgebleven stroom wordt toch weer belast verkocht aan de buurman,overschot zal steeds minder worden , door elektrische auto en warmte pompen, te gebruiken , het werkelijke probleem is dat het net werk niet voldoet zodat de ter plaatsen opgewekte verdeling een rol gaat spelen ,

 63. Louis

  Tja, zolang de VVD het voor het zeggen heeft zullen energie gerelateerde bedrijven profiteren ten koste van onze samenleving.
  Waterstof opslag kan wel degelijk de oplossing zijn, aangezien daarbij vrijkomende zuurstof ook rendabel kan worden gemaakt!
  Overigens weet ik onvoldoende over Thorium kerncentrales, alleen dat die veel veiliger zijn; kunnen snel uitgeschakeld worden, veroorzaken minder langdurig straling afval, maar kosten wel zo’n 17 miljard (zal onze ondeskundige Overheid wel weer overschrijden ref. deltawerken, betuwelijn etc). Maar dat Rutte die in Groningen wil bouwen lijkt mij traumatisch, gezien de aardgas ellende aldaar!
  Dus zou je mogen verwachten dat energie/milieu bewuste Nederlanders komende verkiezingen in toenemende mate zullen kiezen voor Politieke partijen die dit ter harte gaat, waarbij ook vervuilende bedrijven zich eindelijk eens aan wettelijke regels moeten houden.
  Zelf heb ik 3KW zonnepanelen en airco/inverter installatie, dus hecht ook aan continuering van huidige saldering regeling.

 64. Chrisian

  Toevallig zelf eens na gekeken net.

  ik heb afgelopen drie jaar 10590kw opgewekt, waarvan 7757kw door de meter naar net gegaan zijn. Omgerekend zonder salderen zou er 543 euro het net op gegaan zijn, en 600 euro gespaard hebben aan stroom.

  Dat zijn ongeveer 380 euro per jaar, bij nog nieuwe zonnepanelen. Uitgaande van geen rendementsverlies zouden de panelen terug verdien periode van 17 jaar hebben. Het is dus duimen dat de panelen nadat ze 15 jaar oud zijn nog minstens 5 jaar enig zins goed blijven werken, om er iets op verdienen te kunnen

 65. pheijnen

  @Christian,

  Je kan ahv huidige energie rekening niet zien wat je werkelijk saldeert. Dit wordt nu nog per maand bereken of per dag.
  Maar straks als salderen niet meer wordt toegepast dan produceren jouw zonnepanelen 100% tussen 11-15uur.

  Echter als je dan niet thuis bent gaat daarvan 90% het net op en verdien je bijna niets. Als je vervolgens om 18uur thuis komt en electrisch gaat koken, warmtepomp aanzet en je electrische auto aan het net hangt. Dan brengen de zonnepanelen niets meer op en ga je volle pond betalen voor de energie die je eerder op het net hebt gepompt.

  Grote energie bedrijven kunnen heel makkelijk investeren in grote batterij parken in de buurt. Je zou ook kunnen overwegen dat als jij met je zonnepanelen overdag veel stroom levert en je auto 30km verderop wel electrisch laadt dat je dan wel je eigen energie mag gebruiken, want iemand anders werkt ook weer bij jou in de buurt en laad zijn auto op.

  Het hele probleem is dat netbeheerder gescheiden is van energie leverancier. En die spelen het nu zo uit dat ze bovenstaande wel gaan doen, maar dat vooral de particulier er zo min mogelijk aan verdiend..

 66. Jan van den Berg

  Einde salderingsregeling betekent gewoon dat het helemaal niet meer interresant is om een warmtepomp aan te schaffen. Deze verbruikt juist veel stroom in de winter als de zonnepanelen weinig opwekken.
  Als het kabinet echt slim is zou men die groep die een warmtepomp heeft ontheffing moeten geven voor afbouw saldering. Eventueel kunnen daar de elektrische auto rijders ook nog aan toegevoegd worden.
  Op deze manier stimuleer je mensen juist om te kiezen voor duurzaamheid.

 67. Wilma Schrauwen

  Nederland loopt achter met het halen van de klimaatdoelen. Het huidige salderen heeft ervoor gezorgd dat veel particulieren zonnepanelen aangeschaft hebben. En daarmee een bijdragen leveren aan het halen van de klimaatdoelen. Afschaffen van de regeling betekent dat minder mensen een investering zullen doen. Dan moet de regering dus zelf meer gaan investeren om de klimaatdoelen te halen. Dus regering, denk eens goed na en laat de huidige regeling bestaan. Goed voor u, goed voor ons en ook voor het klimaat.

 68. Heijo

  Salderen is zeker niet aan de orde. Het probleem alleen is dat de “techniek” ons nog in de steek laat. Teruglevering vindt in principe helemaal niet plaats. Alle stroom die door mij, volgens de meter, terug geleverd wordt gaat naar die huizen in de buurt die nog geen zonnepanelen hebben.
  Zodra iedereen die heeft gaat het fout. Fysiek is het niet mogelijk om 240V terug te leveren via het landelijk net met een véél hoger voltage. Opslaan zou een mogelijke oplossing zijn maar zoals bekend is hierover nog maar zeer weinig bekend behalve dat de kosten zeer hoog zijn.

 69. Hilbrand Pastoor

  Wij zijn het helemaal eens met de reactie s salderen moet blijven. Wij willen vergroenen , accu’s is particulier niet rendabel . Afschaffen salderen, lijkt op diefstal onze stroom voor een schijntje kopen en duur door verkopen aan de industrie. Ons investeren heeft de overheid niks gekost !!

 70. Harrie

  We betalen ook al jaren voor de opslag van duurzame energie. Waardoor dus mijn opgewekte stroom ook weer naar mij terug geleverd kan worden.

 71. Andre

  Salariëring moet gewoon blijven regering moet zonnepanelen op dak stimuleren en geen windmolen en zonneparken en zeker geen kerncentrale in dit overbevolkte land

 72. WP

  Saldering mag iets afgebouwd worden, maar niet helemaal naar 0%. Ja, we hebben zonnepanelen.

 73. Jobo

  Een redelijke saldering is geen energiebelasting/heffingen op de schone energie die je aan het net levert en later terug gebruikt, maar wel het prijsverschil betalen van de goedkopere stroom in de zomer en de duurdere stroom in de winter.

 74. Dre

  Precies, als de salderingsregelong verdwijnt ga ik overdag mijn airco op standje diepvries zetten, zodat ik lekker kan slapen met de airco uit. Helaas: deze stroom was anders naar bedrijven gegaan die het overdag hard nodig hebben….

 75. Marc O.

  Heel simpel: Als ik bijna niks meer krijg voor mijn teruggeleverde kWh’s dan schroef ik mijn installatie wel terug en ga ik niet meer terugleveren. Ik roep iedereen op om dat te gaan doen.

 76. jaap de Bode

  dikke zomer je wasmachine staat aan. Plotseling. dikke wolken voor de zon 24 cent per kwh!!!!! bij einde saldering dus volledige waanzin

 77. A Verberne

  Eerts subsidie geven en dan hard terug pakken als die salderings regel door gaat ga ik mijn zonnen panelen zeker niet vervangen.

 78. Pim

  Saldering moet blijven.
  Overheid loopt helemaal geen belasting mis, als ik terug lever in de zomer, gaat de door mij opgewekte stroom rechtstreeks het stopcontact van mijn buren in die er belastingen over betalen. De enige manier waarop inkomsten kunnen worden misgelopen is voor de energie maatschappijen, als die door een of andere reden teveel productie hebben door bijv. windmolens dan moeten die worden afgeschakeld, de overheid krijgt door afschaffing saldering zelfs 2 keer de belastingen binnen, namelijk over mijn teruglevering (door de buren) en daarna nog een keer door mij omdat ik diezelfde belasting dan ineens weer moet betalen over de later afgenomen energie. Er is al eens geroepen dat salderen subsidie is, die moeten ze me maar eens goed uitleggen. Change my mind.

 79. ben

  Salariëring moet gewoon blijven
  Kabinet voor groen en voor de Nederlandse burgers? Echt niet

 80. Will van de Venne

  De Salariëring moet gewoon blijven, als ik 2 X BTW moet gaan betalen voor mijn eigen stroom gaan de panelen UIT

 81. Ted Roverts

  Gewoon blijven salderen en niets afschaffen. Dom als je duurzaamheid wilt stimuleren!

 82. l Polstra

  Dit zal lijden tot veel minder interesse voor zonnepanelen en komt het milieu niet ten goede. De grot energie bedrijven gaan er weer op vooruit en de kleine man mag ervoor betalen zoals het altijd gaat in Nederland.

 83. Rob

  dat de salderingsregeling niet houdbaar is, is wel duidelijk, maar het gaat de regering alleen maar om misgelopen belasitngen. Als we een opslag zouden moeten betalen op de 7 cent die stroom kost, waar de centrales het voor doen, vind ik redelijk. Zij moeten toch kunnen leveren in de winter en liggen stil in de zomer. Dat we moeten bijdragen aan trnasport is ook redelijk, voor het heen en weer slepen van de energie. Maar dat de regering dit alleen maar doet vor de isgelopen belastingen is onacceptabel. Wel kolencentrales met miljarden subsidiëren, maar niet de kleine burger of zakenman is niet te verkroppen.
  Die belastingen maken meer kapot dan je lief is!

 84. Hendrik Poll

  Dat je als producent een vergoeding krijgt voor de geleverde energie vind ik eigenlijk niet meer dan normaal. Zeker als in het kader van de energietransitie gerekend wordt met een grote bijdrage aan zonne-energie van zoveel mogelijk daken.
  De salderingsregeling was destijds ingesteld omdat niet alle huishoudens met zonnepanelen over een slimme meter beschikten.
  Overigens krijgt iedereen ook een enorme smak aan energiebelasting terug, vergeet dat niet. Vreemd, weer zo’n stomme toeslag en rare vorm van rondpompen van belastinggeld; iedereen moet toch betalen volgens het principe de gebruiker en vervuiler betaalt?
  Maar om die vergoeding voor de geleverde energie af te bouwen naar 0 euro is natuurlijk waanzin, en ik hoop juridisch aanvechtbaar. De marktconforme leververgoeding voor bedrijven of teruglevering boven de 5.000 kWh is dacht ik iets meer dan 5 cent/kWh. Lijkt me een prima voorstel.
  In Duitsland hebben ze al sinds het begin van deze eeuw een vaste afspraak voor het (terug)leveren van energie, en blijkbaar werkt het daar. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Terugleververgoeding_in_Duitsland

 85. Mario v Mechelen

  Ik vind het de zoveelste oplichting en wederom onbetrouwbare overheid .In 2015 heb ik ruim 5500 euro geïnvesteerd in zonnepanelen . Met de gedachte ik wek mijn eigen stroom op en zo kan ik mijn huis er mee verwarmen en van stroom voorzien . Nu wil Wiebes 2 x vangen .Ik wek 1kw stroom op ik ben niet thuis dus mn buur betaald de belasting en kosten voor energie maatschappij . Ik kom thuis en ik pak mijn KW stroom terug rest 0 .Staat heeft zijn 17 cent gebeurd . In 2031 komt het er op neer dat de staat 2x 17 cent krijgt .Das roverij .En moet ik dan met stuivers mijn 800 euro kostende omvormer gaan bekostigen als die kapot gaat naar 10 jaar of zo ? Ik krijg het idee dan Milieu zolang het de staat geld op levert een noodzaak is .Maar als het geld kost of minder oplevert tja .Dan moet de burger het maar besnieten .Want opslag stroom is niet te betalen .En schijnbaar vind de staat 300% belasting op stroom niet zat .

 86. Ton van Sleuwen

  De salderingsregeling moet blijven. Het is toch niet eerlijk dat je voor het afnemen van stroom meer moet betalen als voor het terugleveren van stroom. De stroom die ik terug lever verkoopt de energiemaatschappij weer en daar vragen ze dan wel de gewone tarieven voor. Het afbouwen van de regeling laat nergens op.

 87. H.J.Harbers

  Henk,

  Welke politieke partijen zijn voor afschaffing van de salderingsregeling ?
  Hoeven we daar in ieder geval niet op te stemmen.
  Wordt dit het zoveelste voorbeeld van een zeer onbetrouwbare overheid en ook van een aantal onbetrouwbare politieke partijen ?

 88. Herman

  Volgens mij hoef ik helemaal niets aan de voorgaande reacties toe te voegen..

 89. math

  Math
  Helemaal eens met Peter Berghs en Scholte Lubberink.
  Handhaven die salderingsregeling. Afschaffen leidt bovendien tot verdere vertraging van onze energietransitie. De kosten daarvan rijzen voor de particuliere afnemer nu al de pan uit.

Geef een antwoord

Of