• jacqueline reageerde in het onderwerp Is "Slimme Meter" wel zo slim? in het forum (Slimme) Meters 4 jaar, 2 maanden geleden

  @Jan,

  Het weigeren van de slimme meter is een persoonlijke keuze. Het plaatsen van de slimme meter is een markt faciliterend initiatief van ons kabinet. Om de vrije energieleverancier switch te vergemakkelijken is de slimme meter uit de hoed getoverd. Bij de switch ging vaak veel fout met de meterstanden. De energieleveranciers gaven geen werkelijke standen op en daarom moest de netbeheerder schatten. De netbeheerders zijn daarna opgezadeld om dit klusje te klaren. Inzage van energiecijfers mag alleen met toestemming van de de klant. Als je dat niet wil dan wordt er niets met de standen gedaan. Na een aantal dagen worden de meetregisters bij de netbeheerders geleegd. Niemand kan dan meer aan de uur of kwartier gegevens uit het verleden komen.

  Ik heb zelf een slimme meter en die geeft mij wel veel inzicht in mijn energieverbruik. Ik heb slimmemeter portal toestemming gegeven de gegevens op te vragen.

  Ik weet ook dat ik nu na 2020 nog maat 7 eurocent voor mijn terug geleverde energie van mijn leverancier krijg (als de plannen doorgaan). T.o.v. vandaag is dat 35% minder.

  Maar!!!!

  Dat wil niet zeggen dat iemand die geen slimme meter heeft dat zelfde lot niet ondergaat. Er liggen nu al plannen om een forfaitair systeem te bedenken voor mensen die een slimme meter weigeren en over zonnepanelen beschikken. Hoe werkt dat? Aantal panelen op dak x maximale opbrengst per paneel x netto rendement (gunstigste ligging = 85%) x 50% teruglevering (hoge aanname natuurlijk).

  Bij mij zou dat zijn:

  11 x 250 x 85% x 50% = 1.170 kWh

  Te vorderen belasting = 1.170 x 0,18 (0,25 – 0,07) = € 211,00

  In werkelijkheid mis ik straks € 174,00.
  Het weigeren kost mij dus € 37,00 per jaar meer.

  Het zijn plannen, maar er gaat echt wel iets komen voor de weigeraars.

  • hallo Jacqueline,

   Bedank voor je reactie.
   Dat het weigeren mogelijk geld kost, wist ik niet.

   Zonder slimme meter kon ik exact zien wat het netto gebruik was en kon eenvoudig bepalen hoeveel ik bespaard heb.
   De vorige jaarafrekening van de slimme meter ging mis, er moest enkele keren aan gesleuteld worden. Het was niet controleerbaar. Op mij berekening, op basis van de meterstanden werd niet gereageerd.

   Ik heb het idee, dat ze met 2 tarieven meten, een duur tarief voor het verbruik en een schijntje voor de terug.
   levering.
   Op basis van de één meter tarieven kwam ik m.i. behoorlijk te kort.
   Het wachten is nu op de nieuwe jaarafrekening.
   Ik vrees dat mijn laatste investering niet loont.

   Ik heb in 3 fases zonnepanelen aangeschaft, waardoor het maandbedrag behoorlijk zakte.
   Op basis van de ervaring van de vorige twee installaties, had ik berekend dat ik ca. € 25 per maand terug zou moeten krijgen. Uit de vorige jaarafrekening bleek, dat ik toch nog moest bij betalen.

   Het wachten nu is op de nieuwe jaarafrekening.
   Hopelijk is deze nu wèl correct en volgens mijn verwachting.