zonneboiler
Met een zonneboiler gebruikt u zonne-energie om uw leidingwater (voor) te verwarmen. Hierdoor hebt u de helft minder energie nodig voor uw warme water. Dat scheelt in de kosten en draagt bij aan een lagere CO₂-uitstoot en dus aan een schoner milieu.

Er zijn vier soorten zonneboilers:

Een standaard zonneboilersysteem bestaat uit minimaal 1 zonnecollector op het dak en een boiler. De zonnecollector vangt zonnestraling op via een ‘absorber’ in de collector. Deze geeft de warmte door aan de vloeistof die door vacuüm buizen achter het paneel loopt. De opgewarmde vloeistof draagt de energie weer over aan de warmtewisselaar. De warmtewisselaar zorgt op haar beurt voor opwarming van het kraanwater in de boiler.

De temperatuur van de vloeistof in de vacuüm buizen kan oplopen tot 200 graden Celsius, maar verwarmt het kraanwater uiteindelijk tot minimaal 60 graden Celsius. De warmwaterleiding loopt normaal gesproken via een standaard cv-ketel. Is de vraag naar warm water zo groot dat de zonneboiler de vraag niet aankan, dan zorgt de cv-ketel ervoor dat water nog even naverwarmd wordt.  Een standaard zonneboiler kan met enkele uren zonlicht voorzien in de dagelijkse behoeft aan warm water.

Een cv-zonneboilersysteem bestaat uit minimaal 1 zonnecollector op het dak en een boiler. De cv-zonneboiler werkt hetzelfde als een standaard zonneboiler, met één groot verschil. Omdat de leiding van de cv-ketel ook via de warmtewisselaar loopt, werkt de cv-zonneboiler als een voorverwarming van het water waarmee u uw woning verwarmt. U kunt dit voorverwarmde water bijvoorbeeld gebruiken voor uw elektrische vloerverwarming. Zo bespaart u met een cv-zonneboiler dus ook op de verwarmingskosten van uw woning.

Een compact zonneboilersysteem bestaat uit een zonnecollector en een boiler ineen op het dak. Het water wordt direct in de zonnecollector verwarmd.  Hierdoor is dit systeem uitermate geschikt als uw ruimte beperkt is of als u niet zo veel warm water nodig hebt. De werking van een compacte zonneboiler is verder hetzelfde als die van een standaard zonneboiler.

Een combiketel zonneboilersysteem wordt ook wel een hybride cv-ketel genoemd. Het systeem bestaat uit een standaard zonneboiler en een hr-ketel. Het geïntegreerde systeem gebruikt de warmte van de zon zowel voor het verwarmen van water als voor het verwarmen van uw woning. Als de vraag naar warm water groter is dan het aanbod, springt de cv-ketel pas bij. Dit systeem is uitermate geschikt als u bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming hebt.

Handig om te weten over zonneboilers

Zonneboilers;

  • die in Nederland worden verkocht, zijn van goede kwaliteit. Ze zijn beveiligd tegen bevriezing en oververhitting.
  • kosten tussen de 2000 en 5000 euro
  • hebben een levensduur die varieert van 15 tot 25 jaar.
  • kunnen vaak zonder vergunning geplaatst worden.
  • maken gebruik van zogenaamde zonnecollectoren.
  • zorgen voor een besparing tussen de 150 en 200 m³ aardgas. Dat scheelt ongeveer € 130 per jaar en vermindert de uitstoot van CO₂ met circa 287 kilo (gemiddelde woningen en gezinssituatie)
  • hoeft u niet te melden bij uw netbeheerder.

 

Nu een zonneboiler installeren

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: