Met een warmtepomp wekt u energie op door gebruik te maken van aardwarmte (geothermie). Hiermee verwarmt of koelt u uw woning. De warmtepomp zorgt voor een hoger elektriciteitsverbruik, maar hier tegenover staat een forse besparing op alle kosten die met uw gasinstallatie gemoeid zijn. Kortom, de warmtepompinstallatie vervangt uw gasaansluiting als warmtebron.

Warmtepompinstallatie

Een warmtepomp haalt warmte uit de aarde (of water of lucht) en maakt met behulp van een kleine hoeveelheid aandrijfenergie (elektriciteit) nog meer warmte. Zo kan een warmtepomp met 1 kW elektriciteit, 5 kW warmte produceren. Een warmtepomp maakt dus heel efficiënt gebruik van energiebronnen. In combinatie met vloerverwarming of wandverwarming kan een warmtepomp ook koelen. Dure airconditioning is daarmee overbodig. De koele lucht van de warmtepomp is bovendien veel aangenamer dan lucht uit een airconditioning. Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt, maar de werking komt op hetzelfde neer. De keuze voor de warmtebron (aarde of grondwater) hangt vooral af van het type van de installatie, het vermogen, en de plaatselijke omstandigheden.

Combineren met zonnepanelen

Een warmtepomp gebruikt zelf ook energie. Daarom kan uw elektriciteitsrekening een stuk hoger uitvallen. Houd hier rekening mee. Als u een warmtepomp combineert met zonnepanelen kunt u de benodigde elektriciteit hiervoor zelf opwekken. Daarom wordt een warmtepomp ook vaak gecombineerd met zonnepanelen.

Wat is belangrijk?

Er zijn veel factoren die belangrijk zijn bij het realiseren van een warmtepompinstallatie. Maak daarom gebruik van ons stappenplan. U weet dan zeker dat u dan geen belangrijke informatie mist.

Subsidie beschikbaar!

Voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels kunnen huishoudens en bedrijven sinds 4 januari 2016 subsidie aanvragen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een regeling van het ministerie van Economische Zaken.

Voordelen
+ lagere energierekening
Subsidie beschikbaar
+ geen aardgasaansluiting meer nodig
+ goed voor milieu (minder uitstoot van CO2)
+ aardwarmte is altijd beschikbaar
+ zowel verwarmen als koelen is mogelijk
+ lage woonlasten
+ eigen energievoorziening
+ systeem kan in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek

Nadelen
– hoge aanschafkosten
– relatief traag systeem (net als een CV-ketel)
– meerkosten bij aanleg in bestaande woningen.
– ruimte nodig in en rond het huis
– soms verbouwing nodig van het huis (in bestaande woning)
 soms vergunning nodig
 hogere elektriciteitskosten

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: