Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om energie op te wekken. Maar wat als er sneeuw, vogelpoep, mosvorming of kalk op uw panelen zit? Helaas is een regenbui niet altijd genoeg om uw panelen schoon te krijgen. Wij zetten de belangrijkste tips en afraders op een rij.

Vuil en stof

In de zomer letten mensen extra op het rendement van hun zonnepanelen. Maar wat als er vogelpoep of een laag stof uw zonnepanelen bedekken. Met vuile zonnepanelen kan het rendement 15 tot 20% afnemen. Hoe kunt u ze het beste schoonmaken en hoe vooral niet?

Vieze zonnepanelen

Tips 

Tuinslang. Gebruik uw tuinslang om (fijn)stof na een droge periode van uw zonnepanelen af te spoelen. De druk uit uw tuinslang is niet schadelijk voor uw zonnepanelen.

Installateur. Laat 1x per jaar uw zonnepanelen door een gespecialiseerd bedrijf schoonmaken. Ze gebruiken voor het schoonmaken ontkalkt water (osmosewater) en een speciale zachte borstel, die het glas niet beschadigt.

Borstel of doek. Gebruik altijd een zachte doek of een zachte nylon borstel wanneer u zelf hardnekkig vuil verwijdert.

Afraders  

Hoge druk. Het gebruik van een hogedrukreiniger raden wij af. De druk van het water beschadigt niet alleen het glas, maar kan ook gemakkelijk schade aanrichten aan de bedrading en uw systeem.

Doe het zelf. Breng uzelf nooit in gevaar! Helaas gebeuren er jaarlijks nog veel ongevallen met ladders en onstabiele steigers. Wanneer de zonnepanelen voor u onmogelijk te bereiken zijn, laat het schoonmaken dan over aan een gespecialiseerd bedrijf.

Schoonmaakmiddelen. Gebruik nooit allesreinigers en ruitenreinigers. De chemicaliën kunnen krassen veroorzaken op het glas van uw zonnepaneel. Er zijn speciale producten op de markt voor het schoonmaken van uw zonnepanelen.

Sneeuw

Sneeuw en zonnepanelen gaan niet goed samen. Als er sneeuw op uw zonnepanelen ligt dan wekken deze zo goed als geen energie op. Jammer, want het koude weer is juist een perfecte omstandigheid voor de zonnepaneel om energie op te wekken. Het is raadzaam om de sneeuw te verwijderen. Hoe kun je dit het beste doen?

Sneeuw Zonnepanelen

Tips                                                                   

Hellingshoek. Pas de hellingshoek aan naar een hoek van 40 graden. Als het niet te hard vriest dan zal het sneeuw er langzaam afglijden. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om de panelen op 40 graden te zetten. Daarbij kan het een gevaar vormen als u onder de zonnepanelen door loopt.

Telescopische wisser. Bij de meeste bouwmarkten kunt u een telescopische wisser aanschaffen. U haalt hiermee gemakkelijk het sneeuw van de panelen zonder het dak op te hoeven. Dit bespaart veel tijd. Alleen niet handig als u een onbereikbaar dak heeft.

Installateur. Laat een installateur uw zonnepanelen sneeuwvrij maken. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die uw zonnepanelen ontdoen van sneeuw voor een klein bedrag. Een ideale oplossing als u zelf geen tijd of middelen heeft om uw zonnepanelen schoon te maken.

Afraders  

Doe het zelf. Wij raden het niet aan om zelf het dak op te gaan en uw zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Voor mensen met een plat dak is dit ideaal, echter hebben veel mensen een schuin dak. Elk jaar gebeuren er veel ongevallen als gevolg van het zelf sneeuwvrij maken van zonnepanelen.

Schoon spuiten. Het is niet aan te raden om de panelen met een tuinslang schoon te spuiten en zo het sneeuw te verwijderen. Hierdoor kan het sneeuw vervangen worden door een dun laagje ijs. Wachten tot het gaat dooien is dan een betere oplossing.

Autowas of steenzout. Sommige mensen gebruiken autowas of steenzout om sneeuw tegen te gaan. Dit is sterk af te raden. Steenzout kan uw dak beschadigen en autowas kan de coating van uw zonnepanelen zelfs geheel verwijderen.

Ruitenkrabber. Niet doen! U maakt hiermee krassen op paneel zelf en verwijdert zelfs de coating. Hierdoor worden de panelen minder rendabel.

Zelfreinigende zonnepanelen

De laatste jaren winnen zelfreinigende zonnepanelen aan populariteit. Deze zonnepanelen zijn uitgerust met sproeiers. Deze panelen werken in 2 fases. In de eerste fase wordt het zonnepaneel schoongemaakt door een mix van water en reinigende zeep. In de tweede fase worden de zeepresten weggespoeld met water. Doordat de druk van het water zo laag is, brengen deze sproeiers geen schade aan de zonnepanelen toe.

Wat doet u om uw zonnepanelen schoon te maken of te houden?

Laat uw mening en ervaring achter of lees wat anderen er van vinden. 

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: