Tijdens de feestdagen wordt er veel kerstverlichting in Nederland opgehangen. Denk hierbij niet alleen aan de lichtjes in de kerstboom, maar ook aan alle buitenverlichting. Deze extra verlichting zorgt voor een hoger energieverbruik en dit heeft invloed op het milieu. Om u op weg te helpen naar een duurzame kerst geven wij u alvast een aantal tips.

Gloeilamp of LED lamp

Meestal wordt kerstverlichting jarenlang hergebruikt. De kans is daarom groot dat uw kerstverlichting nog uit gloeilampjes bestaat. De hedendaagse kerstverlichting bestaat veelal uit LED-lampjes. Deze zijn 5 tot 10 keer zuiniger dan gloeilampen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Overzicht verbruik kerstverlichting

Soort verlichting Vermogen Gloeilamp Vermogen LED-lamp
Snoerverlichting tot tien lampjes 10 – 20 Watt 1 – 2 Watt
Snoerverlichting tot honderd lampjes 10 – 50 Watt 0,6 – 6 Watt
Knipperlampjes 10 – 20 Watt 0,6 – 7,5 Watt
Gordijnverlichting tot honderd lampjes 10 – 40 Watt 5 Watt
Lichtslang 16 Watt per meter 2 – 5 Watt per meter
Lichtslang rendier of kerstman 70 – 250 Watt 5 – 65 Watt
Kerststerlamp, kerstman, of sneeuwpop 25 Watt 7 Watt

 

De aanschaf van LED-verlicht is duurder, maar deze investering betaalt zich uiteindelijk terug. Allereerst door het lage vermogen van de LED verlichting, maar ook omdat LED lampen langer meegaan.

Besparingen

Heeft u al duurzame kerstverlichting? Dan kunt u alsnog energie besparen met de volgende maatregelen:

  • Maak gebruik van een timer. Met een timer stelt u precies in op welk tijdstippen de kerstverlichting aan en uit moet gaan.
  • Haal bij kerstverlichting met een transformator de stekker uit het stopcontact of plaats een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. Een transformator verbruikt namelijk ook stroom als de kerstverlichting niet aanstaat.
  • Schakel kerstverlichting overdag uit.

De laatste maatregel klinkt misschien logisch. Toch gebeurt het vaak dat mensen de moeite niet nemen om de kerstverlichting overdag uit te schakelen. Buiten het feit dat dit slecht is voor het milieu zorgt dit voor een hoger energieverbruik. Bij normale kerstverlichting kan dit oplopen tot € 30,- hogere verbruikskosten in de maand december. Bij uitbundig kerstverlichting zelfs tot € 100,-.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: