Energie besparen met kinderen kan lastig zijn. Ze vergeten de lampen uit te doen en laten de tv en computer aan of stand-by staan. Hoe leert u uw kinderen bewuster om te gaan met energie? Wij geven u graag enkele tips.

Doe de energietest

Maak een uitdaging van energiebewust zijn. Doe samen met uw kinderen de energietest op www.energiebespaarwijzer.nl en ontdek hoe goed jullie zijn in energie besparen. De Bespaarwijzer geeft u na het invullen ook enkele bespaartips.

Een energiebewust werkstuk

Kinderen kunnen zeer begaan zijn met dieren, het milieu en het klimaat. Koester dit. Stimuleer ze om een spreekbeurt of werkstuk over dit onderwerp te kiezen. En leg uw kinderen uit dat je het milieu helpt door ook thuis op het energieverbruik te letten. Op de website www.overalenergie.nl vinden kinderen alle informatie voor bijvoorbeeld een spreekbeurt of werkstuk over energie.

Jaarafrekening energieleverancier

Laat zien dat energie niet gratis is. Gebruik daar bijvoorbeeld de jaarafrekening voor. Spreek met uw kinderen af dat ze mogen meedelen in de besparing als u aan het eind van het jaar geld terugkrijgt bij uw energieafrekening. Doe er vervolgens samen iets leuks mee.

Geef een energiebewust voorbeeld

U laat zelf zien dat u energiebewust bent door wat vaker de auto te laten staan en met de fiets naar het werk te gaan. Natuurlijk gaat u ook energiebewust met apparaten om, door voortaan de stekkers van de opladers van apparaten die zijn opgeladen direct uit het stopcontact te trekken. Ook pubers blijken gevoelig te zijn voor het goede voorbeeld.

Opladen smartphone of laptop

Kinderen laten de telefoon, tablet of draagbare spelcomputer vaak in het stopcontact zitten. De meeste opladers verbruiken nog steeds energie als ze niet meer verbonden zijn met het bijbehorende apparaat. Vertel dat uw kinderen en spreek met hen af dat ze altijd de lader uit het stopcontact halen zodra het apparaat opgeladen is.

Samen energiebewust kijken

Maak samen met uw kinderen een energiebewust rondje door hun kamers. Wijs samen zo veel mogelijk apparaten en accu’s aan die onnodig stroom verbruiken als ze niet in hun kamers zijn. Zoals lampen, laptops, audioapparatuur, verwarming, digitale fotolijstjes en een tv. Een lijst van apparatuur maakt het energieverbruik voor uw kind tastbaarder.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: