Er is veel informatie beschikbaar over het opwekken van energie. Manieren om op te wekken, onderhoud, en handige tips over duurzame energie vindt u hier.

Tips voor energiebesparing

Aanschaf apparaten

Wanneer u een apparaat aanschaft let dan op het energielabel of het etiket op de achterzijde. Een apparaat met energielabel A(+++) zijn het zuinigst in gebruik. Koop liever een modern apparaat dan een ouder apparaat te laten repareren. De moderne apparaten  zijn veel efficiënter en zuiniger op alle vlakken. Lever uw oude apparatuur in bij uw Gemeente of een verzamelpunt bij u in de buurt. Veel onderdelen van uw apparaat worden gerecycled. Op deze manier besparen we ook op onze grondstoffen.

Energiebewust huishouden

In uw woning kunt u samen met uw gezinsleden vaak nog voldoende energiebesparende maatregelen treffen. U leest hier hoe eenvoudig besparen kan zijn.

HR ketel

Vervang uw oude CV-ketel voor een hoog rendement (HR) ketel. Hiermee kunt u € 200,- aan stookkosten per jaar besparen.  Laat uw ketel regelmatig controleren. Zo komt u niet voor verassingen te staan.

Kerstverlichting

Tijdens de feestdagen wordt er veel kerstverlichting in Nederland opgehangen. Denk hierbij niet alleen aan de lichtjes in de kerstboom, maar ook aan alle buitenverlichting. Deze extra verlichting zorgt voor een hoger energieverbruik en dit heeft invloed op het milieu. Om u op weg te helpen naar een duurzame kerst geven wij u alvast een aantal tips.

Lees verder

Meten is weten!

Hou op vaste momenten uw meterstanden bij. Zo krijgt u een goed en duidelijk overzicht van uw energieverbruik en weet u wat er zich thuis afspeelt. Als u al een slimme meter heeft kan u hierop randapparatuur aansluiten, zodat u op een eenvoudige manier inzicht krijgt in uw verbruik.

Radiatoren

Geef radiatoren de ruimte om hun warmte kwijt te kunnen. Banken en gordijnen weerhouden de warmte om door de ruimte heen te verspreiden. Met deze kennis kunt u al € 100,- besparen aan jaarlijkse stookkosten.

Radiatorfolie

Achter radiatoren verdwijnt veel warmte, omdat hier het temperatuurverschil met buiten het hoogst is. Wilt u voorkomen dat de warmte via de muur naar buiten lekt? Dan is radiatorfolie een goede oplossing. De folie zorgt dat de warmte binnen blijft en dat u veel gas bespaart.

Globale besparing per m² per jaar

Steensmuur ongeïsoleerd 35 m³

Spouwmuur ongeïsoleerd 25 m³

Spouwmuur gevuld 10 m³

Zeer goed geïsoleerd muur 4 m³

Slimme thermostaat

Alle Slimme thermostaten hebben de mogelijkheid om middels een klokprogramma de temperatuur in huis te regelen. Daarmee is het mogelijk om vooraf te bepalen welke temperatuur uw woning moet hebben op verschillende momenten van de dag. Bent u vergeten om uw thermostaat uit te zetten? De meeste slimme thermostaten zijn van afstand via uw Smartphone bedienbaar. Verschillende energieleveranciers bieden een Slimme thermostaat aan. Ook is het mogelijk om via een andere aanbieder een Slimme thermostaat aan te schaffen. Zo zit u niet vast aan eventuele contracten.

Sluipverbruik verminderen

Elektrische apparaten verbruiken soms ook energie als u het apparaat niet gebruikt of het apparaat uit lijkt te staan. Dit heet stand-by of sluipverbruik. Sommige apparaten functioneren niet zonder stand-by stand (de koelkast, de cv-ketel en de deurbel), maar vaak is stand-by onnodig.

Het stand-by verbruik in een gemiddeld huishouden is jaarlijks zo’n 450 kWh. Dat kost ruim € 100,- (prijspeil 2013). Bijna twee derde daarvan is te vermijden:

 • Heeft het apparaat een uitknop? Gebruik deze dan in plaats van de stand-by knop.
 • Gebruikt u een apparaat voor een langere periode niet? Trek dan de stekker uit het stopcontact.
 • Hebt u meerdere apparaten bij elkaar staan (bijvoorbeeld computer met randapparatuur of tv met dvd-speler)? Stop dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.
 • Zet bij halogeenlampen een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. Zo trekt de transformator na uitschakelen geen stroom meer.
 • Haal opladers van bijvoorbeeld een kruimeldief of tandenborstel uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Dan gebruiken ze ook geen stroom meer.

Maak gebruik van een bespaarstekker. Ook wel een stand-by killer genoemd. U plaatst de bespaarstekker  tussen het apparaat en het stopcontact. Deze schakelt de stand-by stand volledig uit nadat je een apparaat hebt uitgezet. Door het gebruik van de bespaarstekker kan je gemakkelijk je energieverbruik verlagen.

Spaar- of ledlamp

Vervang uw gloeilampen voor spaar- of ledlampen . Sinds 1 september 2012 is de handel in gloeilampen in de hele Europese Unie verboden. Winkels mogen nog wel hun bestaande voorraden verkopen. Daarnaast bespaart u tot wel 90% energie vergeleken met gloeilampen.

Voorkom dat u door de hele woning lampen aan hebt wanneer u niet in de ruimte aanwezig bent. Vergeet u snel lampen uit te zetten? Dan bieden lampen met een bewegingssensor en goede uitkomst voor u.

Vervang uw elektrische deurbel

Ga voor retro! Wanneer u uw huidige elektrische deurbel vervangt voor een ouderwetse mechanische of bijvoorbeeld een koeienbel, bespaart u circa € 14,- aan elektriciteit per jaar.

Warmtefoto's

Weet u hoeveel energieverlies er optreedt door de schil van uw woning? Dat is eenvoudig zichtbaar te maken met een warmtefoto. De opname die wordt gemaakt laat direct zien op welke plekken aan de buitenkant de temperatuur te hoog is, als gevolg van een warmtelek. Bent u benieuwd of uw huis te veel warmte verliest? Of er ergens isolatie ontbreekt (weggezakt in de spouw), uw dubbelglas nog goed is, het dak overal goed is geïsoleerd? Of er kieren zijn, waardoor u warmte verliest? Een warmtefoto laat, met de kleuren rood, oranje, geel, groen en blauw, zien waar er een ernstig warmtelek is, of perfecte isolatie. Een warmtefoto wordt bij voorkeur in de winterperiode van november tot februari gemaakt. Het beste resultaat van de warmtefoto is  in de vroege ochtenduren, als de zon nog niet op het huis schijnt.

Wasmachine en/of wasdroger

Gebruik  de wasmachine en droger efficiënter. Wanneer u de was 50 keer paar jaar vaker buiten de wasdroger laat drogen, bespaart u al snel € 30,-. Ook wanneer u gaat wassen, was op 30 graden. Moderne wasmiddelen wassen “normaal” vervuild wasgoed schoon bij 30 graden. Dit scheelt al de helft met een wasbeurt van 60 graden.

Tips voor zelf energie opwekken

Ideale stand zonnepanelen

 • Plaats de panelen bij voorkeur op een zuidwaarts gericht dak.
 • Plaats de panelen met een hellingshoek van ongeveer 35-37 graden.
 • Let erop dat er geen schaduw over de panelen valt (bijvoorbeeld van takken of van andere panelen).

Manieren om energie op te wekken

Er zijn verschillende manieren om zelf energie op te wekken. Het is verstandig om stapsgewijs te werk te gaan, zodat u de manier vindt die het beste bij uw situatie past. Wij hebben verschillende manier om energie op te wekken voor u op een rij gezet. Voor elke manier hebben wij een stappenplan voor u gemaakt.

Meter geschikt?

Terugleveren van energie aan het net is een belangrijk onderdeel van de rentabiliteit van de opwekinstallatie. Als de meter niet geschikt is voor (registratie van) teruglevering kan het verlies oplopen tot wel 30%. Het is daarom belangrijk om tijdig bij de netbeheerder na te gaan of de huidige meter in de meterkast ook geschikt is.

Check hier teruglevermeters van Enexis.

Rentabiliteit zonnepanelen

De prijs van energie die opgewekt wordt op een traditionele manier (grijze stroom) stijgt gestaag. Dit zorgt ervoor dat de terugverdientijd van zelf opgewekte energie steeds korter wordt. De aanschaf van zonnepanelen wordt steeds goedkoper en is de afgelopen jaren dan ook fors toegenomen. Ook het gemiddelde vermogen en module efficiëntie wordt steeds beter. Het rendement van zonnepanelen (zonder subsidie) ligt al snel tussen de 7,5% en 10%.

Subsidies zorgen voor een nog hoger rendement. Ook kunt u meedoen met een crowdfundingproject. Dergelijke projecten worden steeds populairder, omdat veel mensen geen eigen geschikt dakoppervlak hebben om hun zonnepanelen te plaatsen.

Tips keuze installatiebedrijf

 • Kies voor een installateur die zich heeft toegelegd op één specifiek product (bijvoorbeeld zonnepanelen).
 • Kies voor een erkend installatiebedrijf.
 • Vraag offertes aan bij meerdere leveranciers van installaties.
 • Vergelijk de offertes niet alleen op prijs, maar ook op werkwijze, garantie, leveringsvoorwaarden.
 • Kies indien mogelijk een installatie met een keurmerk.
 • Zorg ervoor dat de afspraken op schrift komen te staan.
 • Kies een installateur uit uw eigen regio.
 • Lees hier welke voorschriften de netbeheerder stelt aan het aansluiten van een opwekinstallatie.

 

Weetjes

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen voor eigen gebruik is in de regel bouwvergunningsvrij. Dat geldt niet voor monumenten. In dat geval dient eerst een lichte bouwvergunning te worden aangevraagd. Meer informatie is te krijgen via het loket Bouwen en Wonen van uw gemeente.

Schoonhouden van uw zonnepanelen

Net als ramen worden zonnepanelen op den duur ook vuil. Het oppervlak van het zonnepaneel-glas zal minder snel vuil vasthouden vanwege speciale behandelingen die het glas in de fabriek krijgt, echter zal naar verloop van tijd het glas toch vuil vasthouden. Door dit vuil kan minder licht de zonnecellen bereiken waardoor de energieopbrengst zal afnemen. Het is dus verstandig uw zonnepanelen minimaal één maal per jaar te (laten) reinigen, hierdoor blijft de energie productie optimaal en zal eventueel ophopend vuil tussen het aluminium frame en het glas worden voorkomen.

Lees hier meer over het schoonmaken van zonnepanelen.

Uw zonnepanelen laten verzekeren

Het plaatsen van zonnepanelen wordt steeds populairder, maar blijft een hele investering. Het is daarom raadzaam om uw zonnepanelen te laten verzekeren tegen bijvoorbeeld diefstal of (storm)schade. Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij of de installateur naar de mogelijkheden.

Zonnepanelen en bliksem

Onderzoek heeft uitgewezen dat zonnepanelen geen bliksem aantrekt. Statistisch gezien hebt u met of zonder zonnepanelen evenveel kans op blikseminslag. De kans op blikseminslag wordt dus niet vergroot door de aanwezigheid van een zonne-energiesysteem.

Zonnepanelen en zomerse hitte

Veel mensen denken dat een zonnepaneel bij hoge temperaturen beter gaat presteren. Het omgekeerde is helaas waar. Bij een warme zomerdag kan de temperatuur van een zonnepaneel makkelijk stijgen naar 65 graden. U levert bij deze temperatuur ongeveer 20% opbrengst in. Berekeningen wijzen uit dat elke graad boven de 25 graden Celsius een opbrengstverlies van 0,5% veroorzaakt.

Het is daarom belangrijk om uw zonnepanelen koel te houden. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar u kunt wel een aantal maatregelen treffen om uw opbrengst zo hoog mogelijk te houden in de zomer. Dit kan door de panelen niet te dicht op elkaar te plaatsen. De wind kan dan onder en langs de panelen stromen waardoor er een passieve manier van koelen ontstaat.

In warme landen wordt meer op temperatuurgevoeligheid van zonnepanelen gelet dan in Nederland. Toch kan het geen kwaad om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van zonnepanelen. Zo kent een monokristallijn paneel 0,40% verlies per graad en een polykristallijn paneel 0,50%. Dunne film panelen (Amorf Silicium) gaan met 0,20% verlies het beste om met temperatuurvariaties. Van deze zonnecel zijn de verwachtingen dan ook hoog gespannen.

Neem ook een kijkje op het forum van deze website. Op het forum kan over diverse onderwerpen worden gediscussieerd en uiteraard is het de plaats om vragen die u nog hebt te stellen!

Hebt u een goede tip die hier nog niet bijstaat dan horen wij dit graag van u. Stuur uw tips naar ons.

 • Was deze pagina nuttig?
 • ja   nee
Deel deze pagina: