terugleveren-elektrameter-teruglevermeter
Alle nieuwe (slimme) digitale elektriciteitsmeters die Enexis Netbeheer plaatst, kunnen standaard de teruglevering meten. Heeft u nog een oude digitale of analoge meter? Dan kan het zijn dat u een nieuwe meter nodig heeft. Om een terugleververgoeding te kunnen krijgen is het noodzakelijk dat u een geschikte meter heeft.

Enexis Netbeheer biedt u voor 2020 gratis een slimme digitale meter aan. Als u energie gaat opwekken en uw meter is niet geschikt voor de registratie van teruglevering, kunt u deze meteen aanvragen. Enexis Netbeheer vervangt u meter gratis.

Zelf de slimme meter uitlezen

Alleen met een slimme meter is het mogelijk om de meterstanden op afstand uit te lezen. De slimme meter is voorzien van een P1-poort waarop u randapparatuur kunt aansluiten. Op deze manier kunt u uw verbruik en/of teruglevering monitoren en krijgt u meer inzicht in uw energieverbruik. Voorbeelden van apparatuur om de meter uit te lezen vindt u op energieverbruiksmanagers.nl. Let op, er zijn ook gratis diensten beschikbaar.

Uitlezing door uw netbeheerder

Ook de netbeheerder kan uw meterstanden uitlezen. U hoeft dan zelf geen meterstanden meer door te geven aan uw energieleverancier voor bijvoorbeeld de jaarafrekening. Als u niet wilt dat de netbeheerder de standen uitleest dan kunt u deze functie uit laten zetten. Hiervoor neemt u contact op met uw eigen netbeheerder. U kunt hierna zelf nog wel gebruik maken van de uitlezing via de P1-poort.

Uw privacy is belangrijk

De slimme meter maakt h​et mogelijk dat de netbeheerder meterstanden op afstand uitleest. Hoe gaan zij om met uw data? En hoe respecteren zij uw privacy? De netbeheerder of uw energieleverancier kunnen niet zien hoeveel energie u op welk moment verbruikt. Ook kunnen zij geen relatie leggen tussen apparaten in uw huis en uw verbruik.

Uitlezing door derden

Gaat u energieverbruiksmanagers gebruiken van een energieleverancier of ander bedrijf? Én geeft u deze aanbieder toestemming om meetgegevens te laten uitlezen door uw netbeheerder? Dan sturen zij die gegevens door en krijgt de aanbieder inzicht in uw verbruik.

Meer informatie

U bent niet verplicht om een slimme meter te laten installeren. Als u geen slimme meter wilt dan kunt u deze weigeren. Er wordt dan een conventionele digitale meter geplaatst. Let wel, u krijgt niet voor een tweede maal de slimme meter gratis aangeboden. Mocht u nadien toch een slimme meter willen laten plaatsen dan worden hiervoor de op dat moment geldende tarieven in rekening gebracht. .

Analoge meter en zonnepanelen

Een analoge draaischijfmeter (ferraris) kan in theorie de teruglevering verwerken. Deze meter heeft geen aparte telwerken voor teruglevering, maar verwerkt dit door terug te draaien. In de praktijk kan het voor komen dat de meter de teruglevering niet (juist) verwerkt. Enexis Netbeheer adviseert dan ook in alle gevallen, om de analoge meter te laten vervangen voor een nieuwe (slimme) digitale meter. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat u altijd de juiste vergoeding krijgt voor de stroom die u teruglevert.

Enexis Netbeheer kan de werking van de analoge draaischijfmeter niet garanderen in combinatie met zonnepanelen (of andere opwekinstallatie). Mocht u ervoor kiezen om de meter te behouden, dan is dit op eigen risico. U ontvangt geen correctie of compensatie voor misgelopen inkomsten.

Afgekeurde meters

Als Enexis Netbeheer of Agentschap Telecom uw meter afkeurt bent u verplicht mee te werken aan het vervangen van de meter. U kunt dan kiezen voor een conventionele digitale of een slimme digitale meter.

Vraag de teruglevermeter hier aan als Enexis uw netbeheerder is.

Om uw analoge meter (kosteloos) te vervangen kunt u contact opnemen met uw netbeheerder.

Deze meters zijn geschikt voor teruglevering

Staat uw meter er niet tussen of weet u niet zeker of de meter geschikt is voor teruglevering? Neem dan contact met ons op via e-mail of via het telefoonnummer 088 857 71 11.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: