Om te kunnen meten hoeveel elektriciteit u teruglevert aan uw energieleverancier heeft u een teruglevermeter nodig. Alle nieuwe (slimme) digitale elektriciteitsmeters die Enexis plaatst, kunnen standaard de teruglevering meten. Heeft u nog een oude of analoge meter? Dan kan het zijn dat u een nieuwe meter nodig heeft.
terugleveren-elektrameter-teruglevermeter

Enexis biedt u voor 2020 gratis een slimme digitale meter aan. Als u energie gaat opwekken en uw meter is niet geschikt voor de registratie van teruglevering, kunt u deze meteen gratis aanvragen.

Alleen met een slimme meter is het mogelijk om de meterstanden op afstand uit te lezen. De slimme meter is voorzien van een P1-poort waarop u randapparatuur kunt aansluiten. Op deze manier kunt u uw verbruik en/of teruglevering monitoren en krijgt u meer inzicht in uw energieverbruik. Voorbeelden van apparatuur om de meter uit te lezen vindt u op energieverbruiksmanagers.nl. Let op, er zijn ook gratis diensten beschikbaar.

Ook de netbeheerder kan uw meterstanden uitlezen. U hoeft dan zelf geen meterstanden meer door te geven aan uw energieleverancier voor bijvoorbeeld de jaarafrekening. Als u niet wilt dat de netbeheerder de standen uitleest dan kunt u deze functie uit laten zetten. U kunt dan zelf nog wel gebruik maken van de uitlezing via de P1-poort.

​De slimme meter maakt h​et mogelijk dat de netbeheerder meterstanden op afstand uitleest. Hoe gaan zij om met uw data? En hoe respecteren zij uw privacy?

De netbeheerder of uw energieleverancier kunnen niet zien hoeveel energie u op welk moment verbruikt. Ook kunnen zij geen relatie leggen tussen apparaten in uw huis en uw verbruik.

Gaat u energieverbruiksmanagers gebruiken van een energieleverancier of ander bedrijf? Én geeft u deze aanbieder toestemming om meetgegevens te laten uitlezen door uw netbeheerder? Dan sturen zij die gegevens door en krijgt de aanbieder inzicht in uw verbruik.

Meer informatie

U bent niet verplicht om een slimme meter te laten installeren. Als u geen slimme meter wilt dan kunt u deze weigeren. Er wordt dan een conventionele digitale meter geplaatst.

Een analoge meter (meter met draaischijf) is per definitie niet geschikt voor de registratie van teruglevering. De meter is er niet voor ontworpen en nooit getoetst op een juiste werking voor teruglevering. Sommige meters zijn om deze reden voorzien van een terugloopblokkering. Een analoge meter die wordt gebruikt voor de registratie van teruggeleverde energie wordt in strijd met zijn bestemming gebruikt en moet altijd worden vervangen. De netbeheerder geeft geen garantie meer op een juiste werking van deze meter als u zonnepanelen plaatst. Misgelopen inkomsten door foutieve verwerking van teruglevering komen derhalve voor uw eigen rekening.

Meer informatie vindt u op Agentschap Telecom.

Vraag de teruglevermeter hier aan als Enexis uw netbeheerder is.

Om uw analoge meter (kosteloos) te vervangen kunt u contact opnemen met uw netbeheerder.

Handleidingen van onze meters

Alle onderstaande meters zijn geschikt voor het registreren van teruglevering. Wilt u meer weten over de belangrijkste functies van uw meter? Of wilt u graag meer uitleg over de symbolen en knoppen op uw meter? Download dan de handleiding van uw meter.

Staat uw meter er niet tussen of weet u niet zeker of de meter geschikt is voor teruglevering? Neem dan contact met ons op via e-mail of via het telefoonnummer 0900 780 87 00 (optie 2).

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: