Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het Nibud. Ongeveer de helft van de woningeigenaren vindt dat de overheid moet bijspringen als zij de woning gaan verduurzamen.

Onduidelijkheid energietransitie

In het Regeerakkoord heeft het kabinet flink wat klimaatplannen geventileerd, maar tot voor kort is er nog veel onduidelijkheid over de in te voeren maatregelen, subsidies en financiële hulpmiddelen. Huiseigenaren zeggen liever te wachten op meer duidelijkheid en zijn bang voor hoge kosten, zonder dat dit leidt tot waardevermeerdering van hun woning.

Verduurzamen woning: de kosten

De kosten voor het verduurzamen liggen op dit moment hoog. Zo kost een warmtepomp tussen de 6000 en 20.000 euro, afhankelijk van de techniek die wordt gebruikt. Een gemiddelde set zonnepanelen kost ongeveer 5000 euro en een zonneboiler kost gemiddeld 3000 euro. Ook het isoleren van de woning, dat als eerste moet worden uitgevoerd, is prijzig. De woning naar een energielabel A brengen kost de eigenaar nu ongeveer 20 tot 30 duizend euro.

Huidige subsidieregelingen

Op dit moment is er een ISDE subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een zonneboiler (+/- 1100 euro) of een warmtepomp (1300 tot 3400 euro). Over de aanschaf van zonnepanelen kan btw worden teruggevraagd en bestaat de salderingsregeling. Dit zijn echter fiscale voordelen en geen subsidies. Voor het isoleren van de woning bestaan voor woningbezitters geen subsidiemogelijkheden.

Korte of lange termijnvisie

De afwachtende houding van huiseigenaren klinkt misschien logisch, maar volgens het Nibud-rapport zijn daardoor de energiekosten nu onnodig hoog en lopen zij het risico dat hun woning juist minder waard wordt. Veel huiseigenaren kijken naar de korte termijn kosten in plaats van de besparing op langere termijn. Daarnaast vinden zij de terugverdientijd veel te lang en wordt verwacht dat verduurzaming van de woning over een aantal jaren veel goedkoper is.

Bron: Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)

Eén reactie op “Subsidies verduurzamen woning onduidelijk, woningbezitter wacht af”

  1. Pacito

    Wat het Nibud niet meeneemt is de mogelijkheid dat de gemeente een warmtenet aanlegt en jij dus in je eentje kosten hebt gemaakt die volkomen overbodig blijken te zijn.

Geef een reactie