Overschakelen naar duurzame energie kost geld, veel geld. Daarom richten steeds meer mensen samen een energiecoöperatie op. Er wordt dan samen geld ingezameld om een duurzaam energieproject te realiseren. Gezamenlijk wordt er dan lokale duurzame energie opgewekt.

Energiecoöperaties

Niet iedereen heeft een geschikt dak of ruimte voor zonnepanelen. Anderen komen geld tekort voor duurzame investeringen in hun woning. Een energiecoöperatie kan het verschil maken. Als mensen geld bij elkaar leggen en samenwerken, kunnen ze grote projecten op de rit krijgen. Op dit moment zijn er ruim 300 energiecoöperaties actief in Nederland die samen lokale duurzame energie opwekken.

Waar vindt u alle energiecoöperaties?

Duurzame initiatieven

Een bekende regeling voor gezamenlijk duurzame energie opwekken is de postcoderoos. Deze regeling is bedoeld voor energiecoöperaties, Vereniging van Eigenaren (VvE’s) en stichtingen. Op een centrale plaatst wordt bijvoorbeeld een zonnepark of windmolen geplaatst. Inwoners van de omliggende postcodes krijgen dan belastingvoordeel.

Meer informatie.

Ook zijn er tal van initiatieven die geld inzamelen door middel van crowdfunding. Op deze manier ontstaat er een financieel fonds. Vanuit dit fonds kunnen mensen hun woning dan verduurzamen door zonnepanelen te plaatsen, dakisolatie aan te brengen of andere energiebesparende maatregelen te treffen in hun woning.

Een andere manier om energie op te wekken als u geen ruimte of financiële middelen heeft is het kopen van aandelen in een zonnepark of windmolen. U koopt dan theoretisch een klein stukje windmolen of een aantal zonnepanelen. Zo kunt u zonder geschikt dak toch een steentje bijdragen om klimaatverandering te stoppen.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: