Een HRe-ketel is een Hoog Rendement elektriciteitsketel. Een HRe-ketel wordt ook wel een micro-warmtekrachtketel genoemd (micro-WKK). Het is een nieuw type cv-ketel dat naast warmte ook elektriciteit opwekt. Een HRe-ketel werkt net als een gewone CV-of HR-ketel.

Hoe werkt een HRe-ketel?

Zodra warmte gevraagd wordt, slaat de ketel aan. Maar tegelijk met de warmte wordt nu ook elektriciteit geproduceerd. Een HRe-ketel doet dit op een hele efficiënte manier, waardoor relatief minder brandstof nodig is. In een gemiddelde woning produceert een HRe-ketel ongeveer 2.500 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Dat is ongeveer de helft tot twee derde van het gemiddelde verbruik van een huishouden per jaar. Hierdoor hebt u minder elektriciteit nodig van uw energieleverancier. Dit is voor u goedkoper, maar u draagt ook een steentje bij aan het milieu. Doordat u zelf energie produceert op een efficiënte manier, levert dit minder CO2-uitstoot op.

Wat is er nodig voor de aanschaf van een HRe-ketel?

Om de aanschaf van een HR-ketel te realiseren moet u op een aantal dingen letten. Om dit voor u makkelijker te maken hebben wij een stappenplan voor u gemaakt. Hier vindt u onder andere waar u op moet letten bij de aanschaf van een HRe-ketel, maar ook de subsidiemogelijkheden die er eventueel zijn.

Direct naar het stappenplan HRe-ketel.

Voordelen
+ eigen energiecentrale in huis
+ lagere energiekosten
+ energiebesparing zonder bouwkundige aanpassingen
+ efficiënte productie van warmte én elektriciteit door één installatie
+ minder CO2 uitstoot
+ goed te combineren met andere energieproducerende installaties (zonnepanelen, warmtepomp)

Nadelen
 relatief hoge aanschafkosten
 géén groene stroom. Een HRe-ketel produceert heel efficiënt energie, maar gebruikt hiervoor als bron nog steeds conventionele (grijze) energie, zoals gas. Er is dus nog steeds uitstoot van CO2, alleen wel veel minder.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: