De omvormer is het hart van uw zonnepaneelinstallatie en verdiend de nodige aandacht. De inverter, zoals de omvormer ook wel wordt genoemd, maakt namelijk wisselstroom van de elektriciteit die de zonnepanelen opwekken. De opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen is in eerste instantie namelijk gelijkstroom. De inverter zorgt ervoor dat deze bruikbaar is in uw bedrijf of woning.

Het rendement van de omvormer is belangrijk voor de uiteindelijk opbrengst van uw zonnepanelen.

Een omvormer;

  • zonder transformator hebben een hoger rendement dan die met een transformator.
  • die groter is heeft vaak een hoger rendement dan kleinere formaten.
  • moet zwaar belast worden. Stem deze af op het piekvermogen (Wp) van uw zonnepanelen.
  • moet zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen worden geïnstalleerd.

Vermogen zonnepanelen

Het vermogen van de zonnepanelen (Wattpiek) is bepaald onder ideale omstandigheden (25° Celsius, specifieke zoninstraling etc.). In Nederland zijn de omstandigheden niet altijd ideaal. Fabrikanten van omvormers bepalen de toelaatbare belasting van de omvormer daarom op basis van instralingsgegevens van het KNMI. Hierdoor is het gebruikelijk dat het vermogen van de zonnepanelen hoger is dan het vermogen van de omvormer.

Vermogen omvormer

U haalt de maximale opbrengst uit de zonnepanelen met een omvormer die qua vermogen 15% kleiner tot 10% groter is dan het Wp vermogen van de zonnepanelen. De zogenaamde nominale vermogensverhouding moet tussen de 85 en 110% liggen (vermogen omvormer/ Wp vermogen zonnepanelen). Binnen deze grenzen bent u verzekerd van de maximale opbrengst en levensduur van de omvormer.

Voorbeeld

Een vermogensverhouding van bijvoorbeeld 100% levert geen extra opbrengst op ten opzicht van een omvormer met een vermogensverhouding van 85%. Een grotere omvormer zal de investering alleen hoger maken, de opbrengst blijft gelijk.

Uitleesopties en communicatiepoort

Over het algemeen hebben omvormers standaard een display om standen af  te lezen en een communicatiepoort. Er zijn verschillende soorten manieren om je omvormer uit te lezen. Denk aan WiFi, Bluetooth, LAN etc. Ieder type heeft zijn eigen communicatiepoort. De standen kunt u vervolgens gebruiken in verschillende programma’s om je teruglevering bij te houden.

Opwekken en terugleveren

Op de omvormer kunt u alleen zien hoeveel elektriciteit u opwekt met de zonnepanelen. Deze elektriciteit gebruikt u meteen in uw woning. Op het moment dat u meer elektriciteit opwekt dan u nodig heeft, gaat u terugleveren. De stand van de omvormer is nooit gelijk aan die van de teruglevertelwerken op de (slimme) digitale meter in uw meterkast.

Controleren omvormer

Het is raadzaam om de omvormer geregeld te controleren. Dit kan door het op afstand uitlezen/monitoren van de omvormer, of door deze fysiek af te lezen. Zo voorkomt u vervelende verrassingen, als de omvormer in storing treed.

Problemen met aflezen of uitlezen

Als u een foutcode ziet op uw omvormer of problemen ondervindt met het aflezen van de omvormer kunt u het beste contact opnemen met de installateur of fabrikant van de omvormer. U heeft normaal gesproken 5 tot 10 jaar productgarantie op het apparaat.

Iedere omvormer heeft zijn eigen geluid. Toch is er een groot verschil. Een omvormer met een ventilator of een transformator produceert (meer) geluid dan een omvormer zonder ventilator of transformator. Om storende geluiden te voorkomen kunt u de omvormer het beste op zolder, in de garage, berging of buiten (in de schaduw) ophangen.

De levensduur van een moderne omvormer wordt geschat op 10 tot 15 jaar. Dit is korter dan de gemiddelde levensduur van zonnepanelen. Dit houdt in dat je de omvormer sowieso 1 keer moet vervangen. Temperaturen die in de omvormer optreden spelen een belangrijke rol voor de levensduur. Elektronica kan niet goed tegen hoge temperaturen. Op de plaatsen waar de temperatuur hoog oploopt kan de omvormer het eerst kapot gaan. Gemiddeld heeft een omvormer een productgarantie van 5 tot 10 jaar. Dit verschilt per aanbieder.

Voordat u zonnepanelen gaat installeren is het verstandig om contact op te nemen met uw netbeheerder. De aansluiting in uw meterkast is namelijk van groot belang voor het vermogen van de omvormer en de zonnepanelen. Hoe hoger het vermogen van de omvormer (of zonnepanelen) hoe hoger de aansluitwaarde van uw aansluiting moet zijn.

Een Maximum Power Point Tracker is een elektronisch apparaatjes dat in de omvormer zit. Een MPPT zorgt ervoor dat de stroomproductie bij omvormer zo hoog mogelijk is bij een geldende temperatuur en lichtintensiteit. Het apparaat berekent voortdurend de optimale verhouding tussen de spanning (Volt) en het vermogen (Watt), zodat het zonnepaneel steeds het hoogste vermogen levert. Op deze manier wordt ook bij schaduw het maximale uit een zonnepaneel gehaald. De meeste omvormers hebben 1 of 2 MPP trackers. Hoe meer MPP trackers er aanwezig zijn hoe beter.

Een nadeel in tegenstelling tot aparte optimizers is, dat de een MPP tracker in de omvormer niet kan voorkomen dat een string zo sterk is als het zwakste zonnepaneel. Als één paneel in de schaduw ligt kan de MPP tracker in de omvormer niet voorkomen dat het rendement van de hele string een stuk lager is.

Een optimizer is een klein kastje met daarin losse MPP trackers. Een optimizer kan rechtstreeks worden aangebracht op een zonnepaneel. De optimizer zorgt er voor dat elk zonnepaneel afzonderlijk het hoogste vermogen geeft. Op deze manier heeft een installatie geen last van panelen die in de schaduw liggen of geen gunstige ligging hebben. Met aparte optimizer is het niet nodig om een omvormer te hebben met een MPP tracker.

Zonnepanelen op uw dak in 5 stappen! Als u zich voldoende heeft georiënteerd dan kunt u onderstaande stappenplan gebruiken. U weet dan zeker dat u geen informatie mist of belangrijke stappen overslaat.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: