Omvormer of inverter

De omvormer is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de zonnepaneleninstallatie en verdient daarom minstens zoveel aandacht als de zonnepanelen zelf.

Wat doet een omvormer?

De omvormer (ook wel inverter genoemd) zet de binnenkomende gelijkstroom om naar wisselstroom. Hierdoor is de stroom meteen te gebruiken in de woning of het bedrijf. De technische levensduur van de inverter is korter dan die van de zonnepanelen en ligt gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar. Houd er daarom rekening mee dat je deze minimaal één keer moet vervangen binnen de levensduur van de set zonnepanelen.

Serie of parallel geschakeld

Er zijn 2 type omvormers: Serie en parallel geschakeld. Bij een in serie geschakelde omvormer valt de hele set uit, als 1 zonnepaneel defect raakt. Als 1 zonnepaneel in de schaduw ligt, functioneren de andere zonnepanelen dus net zo slecht. Bij parallel geschakelde omvormers is er op elk zonnepaneel een aparte poweroptimizer geïnstalleerd. Deze zorgen voor een optimale opbrengst per paneel.

Micro-omvormers

Micro-omvormers zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Dit zijn kleine omvormers die direct op het zonnepaneel gemonteerd zijn. Het grote voordeel ten opzichte van een normale string-omvormer is dat de opbrengst van de hele set zonnepanelen niet afhankelijk is van het slechts presenterende zonnepaneel. Hierdoor heeft schaduwvorming een minder negatief effect op de opbrengst van de zonnepanelen.

Wel of geen display

De meeste (nieuwe) omvormers hebben een digitaal display waarop je de totale opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen afleest. Afhankelijk van het merk en type is het vaak ook mogelijk deze te verbinden met een App op je smartphone. Vraag de leverancier of fabrikant wat hierin de mogelijkheden zijn.

Technische ruimte of op zolder

Omvormers hangen meestal vlakbij de zonnepanelen. De afstand van de zonnepanelen tot de inverter moet namelijk zo kort mogelijk zijn om energieverlies te voorkomen. In de praktijk hangt deze op zolder of in een technische ruimte, maar (bijna) nooit in de meterkast.

Opwekken en terugleveren

De opgewekte elektriciteit die de omvormer laat zien is altijd hoger dan de teruglevering die je afleest op de meter in de meterkast. Het verschil tussen de opgewekte elektriciteit en de teruglevering is het directe verbruik vanaf de zonnepanelen in huis. Je bespaart dus meteen als je zonnepanelen energie opwekken en bijvoorbeeld de wasmachine aan staat.

Voorbeeld van een omvormer

Vermogen afstemmen

Je haalt de maximale opbrengst uit de zonnepanelen met een omvormer die qua vermogen 15% kleiner tot 10% groter is dan het vermogen (in Wattpiek) van de zonnepanelen. De zogenaamde nominale vermogensverhouding moet tussen de 85 en 110% liggen. Dit komt ook de levensduur van de inverter ten goede.

Vermogen zonnepanelen

Het vermogen (in Wattpiek) van de zonnepanelen is bepaald onder ideale omstandigheden (25° Celsius, specifieke zoninstraling etc.). In Nederland zijn de omstandigheden niet altijd ideaal, waardoor fabrikanten de toelaatbare belasting van omvormers bepalen op basis van instralingsgegevens van het KNMI. Ook hierdoor is het gebruikelijk dat het vermogen van de zonnepanelen hoger is.

Voorbeeld

Een vermogensverhouding van bijvoorbeeld 100% levert geen extra opbrengst op ten opzichte van een omvormer met een vermogensverhouding van 85%. Een hoger vermogen van de inverter zal de investering alleen maar groter maken, terwijl de opbrengst gelijk blijft.

Rendement

Het rendement is belangrijk voor de uiteindelijk opbrengst van de zonnepanelen.

Een omvormer;

  • zonder transformator heeft een hoger rendement dan die met een transformator.
  • die groter is heeft vaak een hoger rendement dan kleinere formaten.
  • moet zwaar belast worden. Stem deze af op het vermogen (in Wattpiek) van de zonnepanelen.
  • moet zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

Geluidsniveau

Een omvormer met een ventilator of een transformator produceert (veel) meer geluid dan ééntje zonder ventilator of transformator. Om storende geluiden te voorkomen is ook de locatie belangrijk en kun je deze het beste op zolder, in de garage, berging of buiten (in de schaduw) ophangen. Het geluidsniveau kun je ook naar beneden brengen door een inverter zonder transformator te kopen of deze op een natuurlijke manier te ventileren. Het geluidsniveau ligt gemiddeld zo rond de 30 decibel. Deze staat ook vermeld in de datasheet.

MPP-tracker

Een Maximum Power Point tracker is een elektronisch apparaatje dat in de omvormer zit. Een MPP-tracker zorgt ervoor dat de stroomproductie bij omvormers zo hoog mogelijk is bij een geldende temperatuur en lichtintensiteit. Het apparaat berekent voortdurend de optimale verhouding tussen de spanning (Volt) en het vermogen (Watt), zodat het zonnepaneel steeds het hoogste vermogen levert. Op deze manier wordt ook bij schaduw het maximale uit een zonnepaneel gehaald. De meeste omvormers hebben 1 of 2 MPP-trackers. Hoe meer MPP-trackers er aanwezig zijn, hoe beter dit is voor de opbrengst.

Optimizers

Een optimizer is een klein kastje met daarin losse MPP-trackers. Een optimizer is rechtstreeks aangesloten op een zonnepaneel. De optimizer zorgt ervoor dat elk zonnepaneel afzonderlijk het hoogste vermogen geeft. Op deze manier heeft de set zonnepanelen geen last van panelen die in de schaduw liggen of geen gunstige ligging hebben. Met een aparte optimizer is het niet nodig om een omvormer te hebben met een MPP-tracker.

Nadeel ten opzichte van een optimizer

Een nadeel in tegenstelling tot aparte optimizers is, dat een MPP-tracker in de omvormer niet kan voorkomen dat een string zo sterk is als het zwakste zonnepaneel. Als één paneel in de schaduw ligt kan de MPP-tracker in de omvormer niet voorkomen dat het rendement van de hele string een stuk lager is.

Playlist: Hoe werkt een omvormer?

zelf zonnepanelen installeren
  • Nuttige pagina?
  • 27   1