btw terugvragen zonnepanelen

Vanaf 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft. Als je zonnepanelen hebt gekocht en laten plaatsen vóór 1 januari 2023 heb je nog wel recht op teruggave van de belasting op de installatie én aanschaf van je zonnepanelen. Je vraagt de btw op de zonnepanelen terug via de belastingdienst. Voor een gemiddelde set zonnepanelen betekent dit een teruggave van zo’n 1250 euro. In dit artikel leggen we je uit hoe je de belasting terugvraagt.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Het terugvragen van de btw op zonnepanelen is niet heel moeilijk, maar het is wel belangrijk om je goed in te lezen. Er zijn 3 mogelijke scenario’s, kies jouw situatie en volg de instructies op om de btw terug te vragen. Je kunt de btw teruggave tegen betaling ook overlaten aan de installateur of extern bureau.

Btw terugvragen voor particulieren

Als je voor de eerste keer zonnepanelen koopt, vraag je de btw terug in 3 stappen. Het is belangrijk dat de naam op de factuur van de zonnepanelen hetzelfde is als die op je energienota. Binnen 6 maanden na het installeren van je zonnepanelen moet je de aanvraag hebben ingediend.

Btw terugvragen

Btw terugvragen voor ondernemers

Koop je zonnepanelen via je onderneming? Dan kun je de btw ook terugvragen. Je gebruikt hiervoor de normale btw-aangifte van de Belastingdienst.

Btw terugvragen

Bijplaatsen of nieuwe zonnepanelen

Als je de oude zonnepanelen vervangt voor nieuwe zonnepanelen of extra zonnepanelen bijplaatst kun je in sommige situaties ook op deze zonnepanelen btw terugvragen bij de Belastingdienst.

Gewijzigde situatie

Heb je als particulier al eens eerder de btw teruggevraagd en ga je nu een onderneming starten? Dan wijzigt de manier waarop je btw-aangifte moet doen bij de Belastingdienst.

Contact Belastingdienst

  • Jouw feedback
  • 86   0