btw terugvragen zonnepanelen

De Belastingdienst kenmerkt consumenten met zonnepanelen als “ondernemer”, omdat je met zonnepanelen energie teruglevert aan het elektriciteitsnet en hier een vergoeding voor krijgt. Je “verkoopt” dus eigenlijk elektriciteit aan je energieleverancier.  Om deze reden ben je niet alleen verplicht om btw-aangifte te doen, maar krijg je ook de belasting terug op de aanschaf en installatie van je zonnepanelen. Het terugvragen van de belasting op je zonnepanelen doe je bij de Belastingdienst en is relatief eenvoudig gemaakt. Op deze pagina lees je hoe je de btw terugvraagt.

Let op! Situatie wijzigt per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wordt de btw op zonnepanelen afgeschaft. Als je op of na deze datum zonnepanelen koopt kun je dus geen btw meer terugvragen bij de Belastingdienst. Vóór deze datum is dat nog wel mogelijk.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Je kunt de btw teruggave ook overlaten aan de installateur of hiervoor een deskundige inhuren. Meestal zijn hier kosten aan verbonden. Het terugvragen van de btw op zonnepanelen is niet heel moeilijk. Er zijn 3 mogelijke situaties waarin je btw terug kan vragen. Kies jouw situatie en volg de instructies om de btw terug te vragen.

Btw terugvragen voor particulieren

Als je voor de eerste keer zonnepanelen koopt, vraag je de btw terug in 3 stappen. Het is belangrijk dat de naam op de factuur van de zonnepanelen hetzelfde is als die op je energienota. Binnen 6 maanden na het installeren van je zonnepanelen moet je de aanvraag hebben ingediend.

Direct btw terugvragen voor consumenten

Btw terugvragen voor ondernemers

Koop je zonnepanelen via je onderneming? Dan kun je de btw ook terugvragen. Je gebruikt hiervoor jouw normale btw-aangifte van de Belastingdienst.

Direct btw terugvragen voor ondernemers

Extra of nieuwe zonnepanelen

Als je de oude zonnepanelen vervangt voor nieuwe zonnepanelen of extra zonnepanelen bijplaatst kun je in sommige situaties ook op deze zonnepanelen btw terugvragen bij de Belastingdienst.

Gewijzigde situatie

Heb je als particulier al eens eerder de btw teruggevraagd en ga je nu een onderneming starten? Dan wijzigt de manier waarop je btw-aangifte moet doen bij de Belastingdienst.

Andere bekeken ook

Zonnepanelen installeren

Salderingsregeling

  • Nuttige pagina?
  • 84   1